Dual Purpose

Man lär sig alltid något nytt och idag har jag lärt mig ordet dual purpose. Ordet syftar på jakt hundar så som springrar och retrivers som man kan använda både till jakt och utställning med hyfsat resultat, de är inte super bra i något av dem utan är en riktig allroundare.

“Dual-purposetypen är en typ som ska passa för både jakt och utställning. Den är aningen mindre i storlek än utställningstypen. Den har mer jaktlust än utställningstypen men är långsammare i söket än jakttypen. Denna typ finns i samma färger som utställningsspringern. Dual purpose typen används oftast som kortdrivare med skall på klövvilt.”
Källa: Jaktspanielklubben

Nu börjar jag verkligen inse varför utställnings springern inte tilltalar mig, för Nova är ju knappast det utan hon är av dual purpose typ. Hennes mamma är har 1:a pris i utställning och har ett 3:e pris i viltspår. Hennes morfar hade 3:e pris på jaktprov samt var utställningschampion. Hennes pappa hade cert på utställning och hade 3:e pris på jaktprov samt att han användes i praktisk jakt på rådjur.

Alltid lika roligt att studera sin hunds stamtavla och snoka runt på rasdata, man lär sig massa nya saker. Känns som om sannolikheten att jag kommer äga en till spaniel i framtiden steg markant och det kommer garanterat bli av typen dual purpose.

Windsongs Stravinsky, Novas far

(Bilden lånad från kennel Windsongs hemsida)

3 Responses to “Dual Purpose”

  1. Ida, Flisa och Trixa

    Haha, du är rolig! Menar du att du har haft spaniel i tio år och aldrig kommit i kontakt med begreppet “dual purpose”?! Eller är begreppet kanske vanligare inom retrieverkretsar? Hur som helst har du en riktigt duktig allroundspaniel i Nova!

    Kram

  2. Haha Japp det är sant! Men vi vet ju sedan innan att jag är lite seg ju;-) Tror dock att det är som du säger mer vanligt i retriverkretsar, eller jag skyller i allafall på det:-p

  3. Mja, jag kände iaf till dual purpose under mina springerår på 90-talet… 😉 Undrar om Nova är släkt med min Mimmi, hon var också av Windsong-linjer!


Leave a Reply