Fyrverkeriträning tidigt

Ibland är det inte helt lätt att förbereda valpar för att de ska få den bästa upplevelsen av alla situationer och speciellt inte när det kommer till saker som kan få väldigt negativa konsekvenser i hundens framtida liv. Dåliga hundmöten kan leda till osäkerhet och aggression, framfusiga och hårdhänta barn kan skrämma valpen för folk samt fyrverkerier som dyker upp plötsligt och utan förvarning kan ge skottberördhet och ljudkänslighet.

Mina tidigare hundar har i fyrverkeri och skottsammanhang varit som natt och dag. Nova är livrädd och klarar varken av fyrverkerier eller skott, hon vill helst fly och kan hon inte det så ställer hon sig och skakar. Keep är helt skottfast och har aldrig brytt sig och han har även klarar av att några ungdomar drog av en smällare ca 10 m bakom oss efter att vi passerat dem. Han reagerar med glädje och förväntan på att det kommer hända något roligt på oljudet. Stackars Easys första möte med fyrverkerier var väl kanske det mest idealiska och nu hoppas jag att vi handlade rätt utifrån hans personlighet och mina tidigare erfarenheter.

Situationen, sen kväll och precis hemkommen då jag håller på och släpper ut hundarna ut bilen. Easy har blivit placerar i en väns famn i väntan på att jag ska lyfta ur Keep. Helt plötsligt är det någon som drar igång ett fyrverkeri från ingen stans, kanske en halv km bort och väldigt många pjäser. Så det låter både kraftigt och håller på länge. Jag blir självklart väldigt orolig för hur Easy ska köpa det och försöker erbjuda honom en godis för att kolla stressnivån. Han äter inte vilket tyder på en väldigt hög inre stress även om han bara ligger stilla i min väns famn. Jag känner att jag inte bör ta honom då mitt hjärta börjar slå fortare då fyrverkerierna drar igång, så jag får snällt stå bredvid och lite på att min vän fixar detta.

Min vän berättar efteråt att Easy hade blivit ganska rädd när fyrverkerierna drog igång och att han hade pressat sig in i hans famn. Vännen hade då backat ut från under träden och ställt sig så att Easy kunde se fyrverkerierna och att han då hade lugnat ned sig. Efteråt så gick vi en runda med hundarna på ca 15 min istället för att gå direkt in som vi hade tänkt från början. Tiden här var oväsentligt för mig då jag ville vara ute så länge att stressen hade släppt ordentligt. Ganska snabbt tog valpen godis igen och innan vi gick in så gick han runt och nosade som om ingenting hade hänt.

Tre viktiga saker som jag känner att vi gjorde bra under den här situationen var följande:

– Vi lätt inte valpen bli “skjuten i rumpan”, detta är något man även undviker på MH då det kan trigga skottberördhet och skrämma hundarna onödigt mycket.

– Vi tillät inte valpen komma in fören den gått av sig stressen. Om man går direkt in med en uppstressad hund efter en jobbig händelse så har situationen en tendens att förvärras och ge men efteråt. Se till att man är ute och går tills hunden är lugn och avslappnad igen, dvs den ska gå med hög svans och vara mjuk och avslappnad i kroppen.

– Min vän var lugnet själv, reagerade inte alls på smällarna utan bara stod och lätt sitt lugn smitta av sig på Easy. Det är oftast väldigt svårt då vi ofta själva hoppar till och blir rädda, men om man är själv så får man helt enkelt göra sitt bästa i att spela lugn och säker. En viktig sak då är att fokusera på sin andning och att man ler, på det sättet kan man lura sin egen hjärna lite.

Detta känns som om vi kom ur situationen ganska bra och det känns väldigt skönt, men då jag vet hur jobbigt skotträdsla kan vara så kommer jag inte nöja mig med detta utan under sommaren och hösten så kommer vi jobba med fyrverkeri skivor samt åka iväg på lite skotträning för att förbereda valpen inför nyårsafton. Så att jag har en lugn och trygg valp som kan sova sig igenom 12 slaget  soffan med mig och Keep.


Leave a Reply