Är hundens vila verkligen vila?

Nu när Keep har haft koppelvila en vecka för att kunna granska den mystiska hältan som han hade förra helgen, så har jag tänkt lite på begreppet vila. I agility och andra fysiskt krävande grenar så brukar det vara rekommenderat att ge hundarna några veckors vila under lågsäsongen, vilket även mina hundar brukar få. Under denna tid brukar jag ha dem lösa så de får springa av sig, samt leka med andra hundar och leksaker precis som under tävlingssäsongen. Jag skulle kunna sammanfatta det så att under lågsäsongsvilan så får hunden röra sig precis som under tävlingssäsongen bortsett ifrån de hårdaste träningspassen och tävlingarna.

Min fundering är dock om det inte är bättre för hundens kropp att få en kort period med total återhämtning. En planerad koppelvila på ca en vecka. Detta för att kroppens ska få en chans att helt läka ut små skavanker och pytte skador, samt därefter långsamt sätta igång hunden igen och påbörja uppbyggnaden inför nästa säsong.

Kanske inte jätte viktigt för en yngre hund, men desto viktigare för en äldre skulle jag kunna tänka mig. Är det någon annan som brukar tänka på detta och ge hunden planerade koppelvilor? Jag har aldrig tidigare gjort det, men till nästa lågsäsong ska jag försöka lägga in det för Keep är ju inte direkt den som brukar ta det lugnt av sig själv när han har möjlighet att springa lös. Min förhoppning med inplanerad koppelvila i slutänden kommer betyda färre ofrivilliga vilor och att hunden i längden kommer bli mer frisk och hel.

Som sagt kanske helt självklara tankar, men jag har aldrig hört någon prata om detta så man kanske ska lysa lite extra på detta.

Ganska vanlig syn på våra promenader.

One Response to “Är hundens vila verkligen vila?”

  1. Skrev de inte i senaste Brukshunden att vintervilan betydde att träna andra saker än ens huvudsyssla. Jag tror inte man ska ställa av hunden helt, men å andra sidan är väl en vecka i koppel inte särskilt lång tid.


Leave a Reply