Agilityutvärdering för i år

Med tanke på att vi inte kommer delta på några fler agilitytävlingar under året så tänkte jag utvärdera vårat första riktiga agilityår ute på banorna tillsammans. Samt med tanke på föra helgens aktivitet så tänkte jag verklgien passsa på att skriva med våra styrkor och vad vi behöver jobba med under vintern för att vi ska kunna prestera på topp nästa säsong.

Jag tänkte göra en snabb tillbaka blick över året och hur årets tävlingar har gått. Debuten var verkligen inget vi kan skryta om och jag kände mig lite fundersam på om jag verkligen hade förberett honom tillräckligt inför klass 1, eller om klass 1 hade utvecklats åt ett helt annat håll sedan min tid i klass 1 med Nova.

Men redan nästa starten visade både han och domarkåren upp sig från sin bästa sida och vi tog oss runt på 5 fel och kort därefter ramlade första nollan in. Dock hade vi lite problem med farten i början och jag skämtade om att jag hade en långsam border collie, men det har jag fått äta upp lite såhär i efterhand för när han har blivit säkrare så har farten ökat markant. Dock så gäller det att jag handlar och håller i för att vi inte ska tappa allt för mycket tid i svängarna. Dock har tendensen till rivningar gått lite upp och ned under säsongen och jag märker att detta är ett område jag verkligen inte kan slarva i att träna mellan tävlingarna för då kommer rivningarna.

Föra helgen gav Fanny mig även bakläxa på hopptekniken och jag har legat kvar för länge i grundövningarna och behöver börja jobba framåt och våga mig på de lite mer avancerade övningarna om vi ska få ordning på detta. För ibland hoppar han bara helt galet och det speciellt då jag ligger före eller stressar honom på annat sätt.

Det jag tycker om med Keep i agility är att han trotts bra fart så är han inte stressade utan håller huvudet kallt och lyssnar och följer mig väldigt fint. Han har bra hindersug och är självständig på banan ifall jag skickar honom åt ett visst håll. Det ända hinder som han inte varit helt säker på sedan debuten har varit däcket men även det har börjat släppa nu i slutet på säsongen.

Rent handlingsmässigt är han en lite dröm att köra och som vi fick repeterat i förra helgen att ifall jag gör rätt så gör han rätt. Detta lägger dock väldigt mycket press på mig men med tanke på vilken kapacitet han visar upp känns det dumt om jag inte skulle kunna skärpa till mig och ta till vara på detta. Jag har ju uppenbarligen gjort ett kanonjobb i inlärningen så om matte bara kunde även lära sig bli en superhandling och inte bara en toppen tränare så kommer vi nog kunna konkurrera ganska högt i agilityn.

Dock har vi lite att träna på under vinter och detta är det vi hittills behöver jobba mest med:

  • – Svänga 90 grader på kommando, både höger och vänster
  • – Svänga 180 grader på kommando, både höger och vänster
  • – Hoppteknik
  • – Slalom kommando
  • – Gungan
  • – Runing contacts A-hindret
  • – Mer stabila runing contacts på balansbommen
  • – Nosduttar balansbommen

Inte allt för mycket att jobba på men det gäller ju att man håller igång alla andra kunskaper också så att han inte blir sämre på det som han redan är bra på pga bristande tränig. Min förhoppning ar att vi i allafall ska kunna få till ett par pass i månaden under vintersäsongen för att hålla agilitykunskaperna ajour samt för att kunna utvecklas inom de svagaste bitarna inför vår säsongen.

Men oavsätt så tror jag vi kommer få ett grymt agility år nästa år.

Du och jag <3 Foto: Julia

One Response to “Agilityutvärdering för i år”

 1. Ni verkar vara på riktig framfart i agilityn!! 😀 Tror nästa år kommer bli riktigt spännande!


Leave a Reply