Andra hopp pinnen i hamn

Idag var det mer eller mindre tävling på bakgården, jag hade anmält Keep till Solna Sundbyberg BKs klass ett och två tävling. Dock låg hopp klass 1 sist på dagen så jag hade gott om tid att hänga hemma och plugga innan jag åkte dit. Jag hade beräknat en ungefärlig tid när vi skulle starta men när jag kom dit så låg de långt efter i tävlingen, men istället för att åka hem och plugga vidare så stannade vi kvar och minglade runt. Mycket bra beslut då jag hade en väldigt trevlig dag med mycket bra diskussioner.

Men dagen var inte slut där utan vi skulle ju springa ett lopp också. Hade kollat när small och medium hade kört banan och den såg helt okej ut, en gammal klassisk M-bana med en liten tvist. Det jag var orolig för att jag inte skulle hinna med överallt och att han skulle riva pga av farten. Dock gick han riktigt bra, jag släppte igenom lite dåliga svängar då jag var orolig för rivningarna sedan höll jag i honom lite för ordentligt efter platta tunneln då slalomet var nästa hinder. Annars gick han super.

När jag gick banvandringen så upptäckte jag en sak som störde mig, en sak som inte inte hade varit några problem för small och medium hundarna då de har mycket mindre hopp båge. Men skulle kunna varit en dåld skaderisk för large hundarna. Däckets ram var smalare än vanligt och ansattsen var inte helt rak, vilket inte var det som störde mig utan stöd pinnarna på marken. Den som var på avhoppssidan var utdragen och låg precis i avstrångs området och den på landnings sidan var utdragen så kanten låg i landnings området ifall hunden hoppade snett igenom däcket. Krångligt förklart men det fans risk för att hunden hoppade av på eller landade på ett metallrör om den hoppade i en speciell vinkel genom däcket. En yte pytte sak som jag inte vill utsätta min hund för, även om risken vore minemal. Så jag fick offra ett par minuter av banvandringen för att prata med tävlingsledare som såg till att detta åtgärdades.

Våra hundars säkerhet är något jag anser vara otroligt viktigt och finns det minsta chans att hunden kan bli skadad på en agilitytävling så ska man prata med domaren om detta. Jag må kanske vara lite nojig men varenda gång jag inte jag har sätt något på en tävling som jag inte varit bekväm med och jag inte sagt till om detta så har stackars lilla Nova gjort exakt det jag befarade för. Jag är fortfaradne sur över att jag inte sa till om en sne balans uppgång under ett U-DM för många år sedan. Stackars Nova ramlade av pga centrufegalkraften. Jag har fortfaradne inte förlåtit mig själv för detta. Så att säga till om möjliga sakdliga saker är inte att vara gnällig, domarna kan inte se allt så om du någonsin ser något du inte är bekväm med så säg till. Du gör alla tävlande en tjänst för det är allas hundar som utsätts för skaderisken.

Tillbaka till tvälingen, vi kom runt på noll fel och blev 2:an. Duktiga Keep plockade sin andra pinne. Tyvärr finns inte loppet på film, men vi fick en fin rosett till minne och som Keep uppenbarligen är väldigt mallig över;-)


Leave a Reply