Archive for the ‘Vallning’ Category

Stilstudie på Keep av Camilla

Sunday, July 1st, 2012

Camilla lånade min kamera och fotade Keep medan jag tränade, blev en hel del bra bilder så jag lägger dem i ett eget album.

Trött och nöjd Keep<3

Vallningsbilder

Sunday, July 1st, 2012

Har varit tyst i bloggen ett tag nu, skyller detta på arbetet. Har jobbat betydligt mycket mer än vad det var tänkt från början men förhoppningsvis så ska det börja lugna ned sig lite eller i allafall bli mer regelbundna tider.

Förutom arbete har vi hunnit ed massor av roliga saker, nu senast var Keep och jag tillsammans med Camilla och Kes för vallningskurs i 3 dagar för mycket duktiga Canis instruktören Anna Larsson. Camilla och jag huserade hemma hos mina föräldrar då kursen hölls i närheten av den, riktigt mysigt att vara i barndomshemmet.

Kursen var kanon och jag lyckades plocka fram kameran dag 2 och 3 för lite fotografering. En hel del bilder blev det och jag har nu i alla fall hunnit redigera bilderna från dag 2.

Omvänd dag

Sunday, October 9th, 2011

Ja idag skulle man minst sagt kunna säga att det var omvända dagen på tävlingsbanan. Poängen slutade på 63 men då vi bara fick 22 på hämt momentet så räckte det inte till ett ett godkänt resultat idag (behövs 25 poäng). Idag var förberedningen perfekt, men dock så gick jag på honom med rösten i hämtet vilket gjorde att hämtet blev mer eller mindre katastrof. De var verkligen på håret att domaren bröt oss och att jag fick av, men precis då gick det upp ett ljus för Keep och han äntligen la sig ned. Idag blev rundningen av stolpen riktigt fin, men fösningen blev lite vinglig. Drivningen var dock bra men fålla in var jobbig. De var inte riktigt samma fålla idag och vi fick verkligen kämpa för att få in dem, dock fick vi göra om en gång då ett får gick utanför på första försöket. Fålla ut var lika snygg som igår, så det var jag nöjd med.

Men trotts ett icke godkänt resultat så känner jag mig väldigt nöjd med att ha startat idag för vi fick med oss värdefull tävlingsrutin och ett tydligt kvitto på vad vi behöver träna på. För även om vi fick någon kommentar om att domaren såg utvecklings potential i oss så är jag sugen på att jobba vidare mot nästa klass. Men nu ska vi lägga ned vallningen för ett tag fram över och först fundera på det igen i vår och då ska vi träna på följande:

– Att hålla ut i hämtet ordentligt

– Att träna på hämt på ca 300 m

– Att lägga sig på avstånd

– Att styras på avstånd på nya platser

– Lägga på visslorna

– Jobba fram en stabil delning

– Lägga kommandon på kort höger och vänster

– Jobba på många nya platser gärna träningstävlingar

– Få honom lite mindre stressad och lugnare

Ja som sagt har vi lite att jobba på men det känns lovande speciellt med tanke på att han inte kunde göra längre hämt (över 50 m) utan att tappa huvudet för mindre än 3 månader sedan. Så nu när vi hittat en lösning på detta känns allt annat lätt.

Beviset för gårdagens godkända runda.

Att en liten stämpel i stamtavlan vara så värdefull, kulmen på 2,5 års träning 🙂

Godkänd vallhund

Saturday, October 8th, 2011

Jag kan verkligen inte förstå de, jag svävar på rosa moln just nu och kan inte riktigt förstå att det är sant. Keep fixade sin vallning debut helt okej och kan nu titulera sig Godkänt vallhundprov (GK VALLH PR).

Min fina fina räka som vi har slitit och nu går han så vackert, okej kanske inte den bästa sidan han visade upp på vallhundsprovet dock men jag är helt nöjd med 70 poäng av hundra. Speciellt med tanke på hur mycket problem vi har haft med hämten och att han egentligen gick ut och kunde fullfölja idag är för mig en gåta. Kom dit som första reserv, så jag visste inte ens om jag skulle få starta. Registrerade oss, gick banan och när första hunden går ut så kommer tävlingsledaren och säger att jag kan få starta som nummer fyra. Va! Jag har inte värmt upp hunden, han är inte rastad, han har inte ätit frukost och kommer även på vid start pinnen att hund stackaren förmodligen inte har drukigt något vatten på hela natten och morgonen då vi sovit borta. Inte många rätt där inte och att behöva springa bort till starten gjorde ju inte att min puls lugnade ned sig direkt.

I allafall så gick han ut okej, var för het i starten av fåren och lyssnade inte på mig i början över huvudtaget. Så när jag stod nede vid rundnings stolpen med en massa får flängandes runt mig och en hund som inte lyssnar då var jag påväg att bryta. Men de gjorde jag inte vilket var tur, utan jag tog ett djupt andetag och tänkte “nu går vi” och gick gjorde vi. En klockren fösning, nytt mod, strul i drivningen mellan grind 1 och 2. Sedan fullt på allt! Sista biten gick vi verkligen in i bubblan och de var bara jag och Keep ensamma med fåren, vilken känsla de var, den biten kommer jag leva länge på. Att vi precis på poängen fick godkänt i hämtningsdelen tänker jag förtränga.

Men redan i morgon ska vi gå in och träningstävla igen. Förhoppningsvis med bättre förberedelser, en mer avslappnad matte och en koncentrerad Keep, vilket förhoppningsvis kommer kunna ge bättre poäng. Vi kan, vi vill, vi vågar!

Men nu ska det firas, med champange! För min super Keep!

Vallning hos Tammy

Friday, September 16th, 2011

Sedan jag kom tillbaka till stan efter sommaren så har jag funderat på hur vi ska lösa bristen på träningsmöjligheter i vallningen uppe i stan, speciellt om vi ska sikta på ett vallhunds prov senare i höst. Fick nys på ett ställe genom en bekant och idag träffade jag Tammy för att träna på hennes får. Även Matlida med Eboni kom dit och vi tillbringade ett par trevliga timmar i hagen.

Super kul att få se och fota några nya hundar i arbete, Matilda lånade min kamera och tog några kort på Keep också vilket var väldigt uppskattat. Tycker att det är kul att få se hur ens hund jobbar och vilken stil den har genom kort, för när man står mitt i det så tänker man inte så mycket på hur hunden ser ut. Men en hund med läcker stil är bland de snyggaste som finns enligt min mening, ljusår bättre än en uppställd utställningschampion.

Vallning hos Mickis

Wednesday, August 24th, 2011

I morse blev jag väckt tidigt av pappa som ville att jag skulle komma till hans jobb för att hämta och köra ned ett par däck till Hölö. Tänkte att när jag ändå är där så kanske Keeps uppfödare Mickis skulle kunna kolla på hämten och kanske komma med lite input i träningen. Smsade och kollade om Mickis skulle vara hemma vilket hon skulle, så på kvällen möte jag upp henne och två andra emenemare. Keep fick börja med lite hämtträning vilket gick riktigt bra, ingen hets och stress även om han fortfarande är lite tight högst upp, men betydligt bättre än tidigare.

Sedan fick jag se de andra två emenemarna som precis var i uppstarten av sina vallningskarriärer. De såg riktigt fint ut för båda men jag insåg även vilken lyx jag hade som köpte Keep uppstartad i vallningen. Men jag blev även väldigt sugen på en till vallhund att starta upp när jag såg dessa unghundar. För man har helt klart lärt sig lite sedan min första vända i vallhagen, som definitivt gick betydligt vildare till än dessa hundars tur i hage.

Blev även en del fotande även om ljusförhållandena kanske inte var det bästa, dock var det någon som var en riktig linslus:-)

Noel (e:Emenems Jake u:Emenems Holly)

Quynh (e:Taddymoor Joe u:Emenems Jaffa)

Qlicka (e:Taddymoor Joe u:Emenems Jaffa)

Vallningskurs Peter Nilsson del 3

Thursday, August 18th, 2011

Senaste tillfället var nu i tisdags, den 16 augusti. Detta tillfälle fick Keep och jag jobba med detaljer i balanseringen. Keep går tydligen in och trycker på djuren när han stannar för att balansera djuren, så vi jobbade med att han skulle hjlla sig kvar på flanken och balansera utan att trycka på djuren. Blev även detalj körning på hans starter och flankeringar, jobbade även med att ladda press ordet igen.

Sedan avslutade vi med lite hämt träning, kanske inte var de smartaste då jag var väldigt trött i huvudet när vi gjorde detta. Misstänker att det var allt fotande detta tillfälle som mördade min hjärna, för tidigare tillfällen har jag inte varit såhär trött efteråt. Men men han började faktiskt öppna upp sig väldigt fint i hämtet efter att matte fick ett utbrott på hans snikningar. Tur man hade Peter som stod och skrek på mig att skicka honom på flankering när han flyttade sig så fint för ångloket matte. Peter sa även att om jag inte är nöjd med något så ska jag inte stå och fungera utan istället säga till honom. Okej snabbare kopplingar mellan målbild och utförandet behövs alltså, jag behöver en ny hårdisk tror jag. 😉

I söket skulle man kalla detta stigmys, men i vallningen vete katten vad de kallas;-)

Keep var kung på staketvallning X-)

Snälla Louise fotade Keep med min kamera så jag fick lite kort på raceräkan, eller råttan som Peter kallade honom;-)

Räkan kan ta de lugnt och gå riktigt fint ibland;-)

Vallningskurs Peter Nilsson del 2

Wednesday, August 17th, 2011

Nästa tillfälle var den 12 juli och då körde vi tävlingsträning. Vi mätte upp en hel VP och IK 1 bana och därefter gick Peter igenom reglerna och vad som ger poäng avdrag m.m. Sedan fick vi köra en bana där Peter bedömde oss allihop och det gick väl helt okej för Keep och mig. Dock började vi dåligt med massor av strul i hämtet och sedan följe det med oss resten av banan. Efter det tränade vi specifikt på hämten som ju är våran akilles häl, jag såg lite förbättringar i hämten så det var bara att åka hem och träna mer. Så med ett ords sammanfattning skulle jag vilja säga, Tävling, om detta tillfälle.

Sedan avslutade vi genom att köra igenom banan igen, denna gång fick jag hjälpa av Jennie med att filma. Jennie är även den som anordnat kurserna och som håller oss med mat och fika under kursens gång. Tack Jennie för att du gör ett sådant super jobb.

Film på andra rundan hittar man här för den som är intresserad. YouTube

Sedan tog jag även lite kort den här gången också, svårt väderförhållande med växlande sol. Skönt för oss men kameran var inte riktigt med alla gånger tyvärr.

Vallningskurs Peter Nilsson del 1

Tuesday, August 16th, 2011

Under sommaren har jag varit på 3 st endagars kurser för Peter Nilsson. Det har varit 3 mycket bra dagar med ca en månad mellan varje så man har hunnit träna ordentligt emellan. Under dessa tre tillfällen har jag samlat på mig en mängd vallningsbilder som jag nu hade tänkt dela med mig av. Jag hade tänkt göra ett inlägg för varje tillfälle och skriva lite kort om vart och ett av dem.

Första tillfället var den 14 juni och där råkade jag halka med på ett banan skal då jag sökte och fick en reservplats bara några veckor innan kursdagen. Vi gick igenom Peters tänk i vallningen och sedan fick jag och Keep jobba praktiskt med att ladda vår “svarta klicker” och att lägga press på honom. Vi jobbade även med Keeps tempo i vallningen, det är inte okej att göra starter som en värsta dragracing bil, då blir fåren rädda och uppstressade. Så för att sammanfatta detta tillfälle i ett ord, så skulle jag säga: Press.

Blev inte allt för mycket fotande på detta tillfälle, men några bra bilder blev det i alla fall.

Keep the Sheep Saves the Day

Monday, June 27th, 2011

Efter en väldigt aktiv helg med midsommar firande och en hel del lek för Keep så åkte vi äntligen tillbaka till Hölö idag. På vägen hem blev jag lite sugen på att valla, dock var jag lite osäker på om Keep skulle orka efter alla helgens intryck. Så efter lite överläggning med myntet, så tog vi vägen förbi Agdala. Men när jag kom dit så fanns det inga får i hagen, men Stefan var ute så jag gick och frågade på skämt om fåren hade midsommar ledigt. Då fick jag reda på att de hade rymt och Stefan hade varit ute i skogen och letat efter dem i 1,5 h redan. Jag frågade om han ville ha hjälp att leta efter dem och tog sedan ut Keep på en promenad  i skogen bakom Agdala. Jag fick ut pekat vart de senast setts till och sedan fick jag i en stor båge runt  skogen bakom Agdala, kan säga att det var en mycket trevlig promenad med mysig natur. Jag ångrade lite att jag inte byte från kjol till långbyxor innan vi gick, då vi knatade genom en del högt gräs samt klättrade i en brant.

När vi kom upp på höjden från baksidan så höll jag till vänster en bit och precis när jag tänkte börja vinkla höger och gå i zick zack mönster tillbaka till gården så började Keep bete sig underliggt. Han började smygga pyttelite och hetsade upp sig så jag kopplade honom och följde sedan efter honom i koppel. Precis när jag trodde att de var inbillning och tänkte börja gå tillbaka så hoppar fåren upp från där de legat och tryckt. De var väldigt stressade och reagerade stort varje gång jag eller Keep kom för nära. Då jag hörde asfalts vägen nära ville jag inte riskera något, så jag gick i en stor båge runt fåren med Keep i kopplet och la honom sedan som block till vägen medan jag gick tillbaka runt. Sedan satte vi igång att driva djuren. I början var de svårt att få grepp om dem då de var väldigt stressade, så jag bröt en gren i skogen att ha som vallstav för att kunna bromsa fåren och försöka få dem att lugna ned sig. Så över stock och sten gick det och efter några misslyckade utbryttnings försök så började fåren lugna ned sig, när vi började närma oss Agdala så blev det dock uppjagade igen och Keep som var extremt trött nu hade inte riktigt huvudet med sig. Men vi tog dem hela vägen till gårdsplanen innan Stefans Bud rykte in och tog hand om de sista. Men jag är så stolt över Keep. Hade jag inte haft honom med mig hade jag vikigt av för tidigt och missat fåren och jag hade aldrig kunnat fösa hem dem själv med tanke på hur stressade de var när vi fört fann dem. Mattes lilla hjälte<3

Hemma belönades Keep med råa klycklinghalsar och lek med älsklings tärningen.

Keep in action i fårhagen under Peter kursen -Fotat av Louise