Archive for the ‘Lydnad’ Category

Vittrings inlärning

Saturday, April 14th, 2012

Roligt att det är så många som verkar intresserade av mina prototyper, jag hoppas verkligen få tid, ork och ekonomi att kunna driva på det fullt ut.

En annan sak som personer har frågat efter är film på den nyligen ompåbörjade vittringsapporteringsinlärning.  Som jag sa tidigare så har jag frångått post-it-lapp modellen för tillfället och testar specialsök varianten. Hade jag haft en yngre hund hade jag påbörjat luktdiskriminerings träningen med att kunna skilja och markera en speciel tesort från andra. Men eftersom jag inte har någon unghund hemma så får någon annan anta utmaningen.

Idag har vi legat lågt och försökt ladda batterierna inför i morgon då jag ska jobba för första gången sedan jag var sjuk. Dock har vi sysslat med grundskötsel så som bad, kloklippning, avmaskning och tvätt av hundsaker vilket sedan avslutades med massage och film. Mysig dag helt enkelt även om snöblasket kanske inte var det bästa att åka bil i på morgonen, speciellt inte med bakhjulsdrift. Men vi överlevde den turen också och jag känner mig riktigt pepp på att åka och jobba i morgon. Dock är jag ännu mera pepp på att komma hem och fortsätta med vittringsträningen.

Här hittar ni filmen på dagensvittringsträningen: Youtube

Vittring

Wednesday, April 4th, 2012

Idag efter jobbet har jag tagit tag i inlärningen av vittringsapporteringen, vilket jag har dragit mig lite för. Vittringen tillsammans med elitens och 3:ans fjärrdirrigering är lite av spökmoment för mig, har någon gång intalat mig själv att dom är ovanligt svåra moment att lära in och därför vågar jag inte riktigt ta tag i dem. Dum tanke från början, inte hela världen om det blir fel. Bara göra om och göra rätt, precis som jag alltid har gjort när det blivit tokigt tidigare.

Har provat att lära in vittringen med post-it-lappar vilket har gått bra, men någon stanns kom andra saker i vägen och vi fick ett jättelångt uppehåll i träningen. När jag hade tänkt påbörja träningen igen så ramlade jag av en slump över en “ny” variant av vittringsinlärningen. Specialsöks varianten! Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Det är ju en väl beprövad metod och ger massor av utrymme att testa och fundera för hunden utan att kladda och tugga på pinnarna. Införskaffade glasburkar för flera veckor sedan och idag tyckte jag att det var dax för premiären. 5 pass hann vi med och jag kunde plocka in 2 odoftade pinnar som han fick diskriminera mot tillsamans med “min” pinne.

Mycket rolig och givande träning som jag helt klart ska testa tidigare med nästa hund, men då ska jag börja med att jobba med att kunna urskilja teedofter. Alltid bra att bygga grunder i tricks och struntmoment, men nu får det bli som det blir istället.

Bild tidiagre i våras. Inte alltid lätt att göra som man blir tillsagd;-)

Bildbomb av dagens träning

Wednesday, October 12th, 2011

Idag träffades jag och Camilla hos mig på Universitet för att träna hundarna tillsammans. Jag tränade metallapporten med Keep och Camilla tränade tricks och grundkunskaper med sin hundar. Vi passade även på att filma allt Kes (som har hunnit bli hela 4 månader) har lära sig fram tills nu, samt Keeps träning. Så nu har jag ännu mera film att redigera. Dock tog jag massor av kort också och det är de jag har prioriterat att redigera, så filmen kommer senare helt enkelt och så får ni leva med en bildbomb istället.

Först ut, lite bilder på Kessan. Hur duktiga kan en liten valp egentligen vara, när den inte välter kameran dvs;-)

Keep och Gin flörtar

 

Gin visade upp en bred variation på trix, vilket var en fröjd att fota i höst solen.

Samt lite tävlingslydnad som avslutning;-)

Sedan fick hundarna lite fri lektid mellan passen också, helt underbart tyckte nog alla hundarna.

 

När vi tränat klart så gick vi tillbaka till Universitetet och möte upp en kompis till Camilla och en ny bekant för Keep och mig, valpen Freja med matte. Sedan gick vi bort till Skafferiet för att äta lunch. Skafferiet är ett café som är hundtillåtet där Keep och jag är stammisar, dock hade ingen av de andra varit där så de var kul att dela med oss av vårat lilla smultronställe.

 

Påväg hem sprang jag på denna skönhet, kändes som om jag behövde föreviga det. Rosenknoppar i oktober, de kallar jag global uppvärmning.

Rally och lydnadsträning

Thursday, September 8th, 2011

Hittade lite bilder från en av dagarna när Nova var uppe i storstaden och hälsade på. Ida och jag träffades vid Ulriksdal för att åka till SoSuBK för att tränade lydnad och rally lydnad.

Med Keep jobbade jag med fria följet och fot förflyttningen vid helt om, att de sak vara så svårt. Han har liksom en förmåga att flyta ut i svängen och jag ville se om jag kunde ändra min vändning på något sätt för att få det bättre. Sagt och gjort så fick Ida kolla på några varianter av helt om och sedan diskuterade vi om vad som såg och kändes bäst, så nu är det bara att jobba in de i ryggmärgen för min del. Yoda och Nova fick också träna fritt följ och med Nova jobbade jag med hennes stressnivå och med längre sträckor. Hon går så snyggt men det är lätt irriterande att man nästan alltid hör lite sämre efter ett pass med henne, dock gick hon helt okej denna dag. Men pip och skrik är verkligen svårt att jobba bort i lydnad när det väl har uppkommit, men hon är söt ändå.

Metallapport Film 4

Thursday, August 25th, 2011

Nej jag har inte glömt bort våran kampanj med metallapporten, men vi har haft nästan 1,5 veckas uppehåll i träningen. Först trodde jag att detta skulle ställa till det i inlärningen och att jag skulle få börja om lite när vi tog tag i det igen. Men tydligen inte, han var nästan säkrare på metallen nu än innan vi gjorde uppehållet. Det stämmer på det jag har observerat tidigare vid hundträning, att uppehåll kan vara till fördel i träningen men man behöver komma över visa platåer i träningen annars kommer träningen gå tillbaka kraftigt. Detta har vi provat tidigare med inlärningen av metallapporten, träningsdagböcker är bra ibland. 😉 Samt att uppehållen inte får vara allt för långa, men självklart är det beroende på individen.

YouTube

Ni kanske inte ser så stor skillnad mellan denna film och tidigare filmer men det är det som är meningen. Stegen ska ju vara väldigt små i hundträning och speciellt vid träning där osäkerhet är inblandad. Skillnaden är att jag håller honom i halsbandet och håller emot så att han måste anstränga sig för att nå och gripa rullen. Jag upptäckte att när en figurant håller i honom och presenterar rullen så blir han osäker och långsam i gripandet, denna osäkerhet kom från att jag ökade svårigheten med flera kriterier samtidigt. Så då fick jag helt enkelt bryta ned kriterieplanen lite till, nästa steg är att jag ska hålla honom och presentera rullen så han får springa till en figge för belöning, innan figgen och jag byter plats igen. Små steg, små steg men framåt kommer vi och de börjar se riktigt bra ut, de är ju huvudsaken.

Jobb och metallapport

Saturday, August 6th, 2011

Ska försöka formulera mig hyfsat begripligt såhär på kvälls kvisten, trotts att tröttheten kommer krypandes mer och mer.

Som ni märker så händer det inte mycket här i bloggen för tillfället, kämpar och sliter sista vecka på sommarjobbet, en dag till sedan är det slut för i år. Sista veckan har jag ägnat den lediga tiden till att sova och träna metallapporten, så mycket mer har det inte funnits ork för. Jag har försökt hinna med minst 2 st 2 min pass per dag och även det lilla ger väldigt stora resultat. Ida med Trixa komenterad att hon ville se nästa film då den skulle kommit i tisdags, men då jag råkade sova bort den eftermiddagen/ kvällen så blev det inget av med det. Dock la jag in ett pass nu ikväll innan jag cyklade bort till brukshundklubben för att träna lite agility. Agilityn gick riktigt bra och vi tränade på att klara däcket självständigt på upploppsrakor, inga problem med det idag inte. Nästa gång vi stöter på det på tävling så sitter det.

Dock kändes han trött när vi skulle träna metallapporten på förmiddagen, men tycker ändå att det ser helt okej ut. Men till nästa pass så ska jag plocka fram baconosten på tub igen och bara jobba med attitiyden och snabba gripanden.

YouTube

Om två veckor kanske ni kan få se en hel apportering om ni har tur, eller kanske inte med tanke på hur ofta vi stöter på patrull.

Tur i oturen

Monday, August 1st, 2011

Kan meddela att vi hade tur igår. Huggormen bet inte Keep utan kastade sig bara in i buskarna. Så efter en ängslig natt, där jag vaknade var tredje timme för att kolla hur han mådde, så kan vi dra en lättnadens suck och köra på som vanligt igen. Nu ska vi fortsätta jobba med metallapporten, där jag äntligen tror att det har släppt. Det har minst sagt varit mycket slit för minsta lilla flyt, men så är det ju oftast när man jobbar med habituering. Ska försöka hinna filma träningen i morgon och visa er hur långt vi har kommit.

Metallapporten: Film 2

Tuesday, July 19th, 2011

Okej liten paus i ombyggnaden och här kommer istället två veckors sammanfattningen, eller ja jo tre veckor blev de ju, över metallapport kampanjen. Har under dessa tre veckor tränat väldigt ojämnt, första veckan blev de nästan ingen träning då en vis agilityträning inför Kanonsabotören kom i vägen. Vecka två så skötte matte sig och vi hann med väldigt många pass, men tredje och sista veckan gick slött då jobbet verkligen sög musten ur mig. Dock har träningen känts trög och segt, under hela vecka 2 kändes det som om vi inte kom någon stans trotts all träning. Men ikväll var det som om någon hade dragit ur proppen på ett badkar, alla problem bara försvann och träningen flött på helt underbart. Hade faktiskt tänkt ta en veckas uppehåll då de gick så trögt, men nu ska vi nog bara köra på i två veckor till. Känner mig så glad och fick verkligen en välbehövligt tränings pusch efter kvällens träningspass. Här nedan kommer filmen.

YouTube

Man kan verkligen se hur mycket säkrare han är på metallapporten efter bara tre veckor och om två veckor är det dax igen för en ordentlig utvärdering. Bredvid träningen så jobbar jag på träningsplanen för metallapporten, hoppas jag hinner bli klar med den till nästa utvärdering så ni kan följa våra träningssteg bättre.

2 veckors utmaning

Wednesday, June 29th, 2011

Jag har ju tidigare berättat om min kampanj med metallapporten som vi försökt ladda till något positivt med hjälp av baconost på tub. Kan säga att bacon osten har gjort underverk och på bara några få träningspass har vi kommit så långt att Keep nu tar ett ordentligt grep om metallröret och direkt lägger vikten bakåt.

Men bara för att få lite fart i inlärningen så har jag gett mig själv en utmaning, att filma och se hur långt vi kommer på två veckor träning. Så idag filmade jag “starten” och då det var ett tag sedan vi tränade metallen så var vi nästan tillbaka till ruta 1, men tog inte många belöningar innan vi var tillbaka där vi slutade. På filmen kan man i början till och med höra hur Keep skallrar tänderna mot mitt metallrör, vilket var hans typiskt grep om metallen i början av träningen.

YouTube

Sedan körde vi  hela 7 pass till utöver detta, 4 st 2 min pass och 3 st 1 min pass (man hinner otroligt mycket på 1 min). Kriterierna för dessa pass såg ut såhär.

– Repetera snabba gripande, medan jag satt på golvet.

– Hunden lägger vikten bakåt efter gripandet, medan jag satt på golvet.

– Hunden lägger vikten direkt efter gripandet, medan jag satt på golvet.

– Gradvis belöna mer och mer drag bakåt, medan jag satt på golvet.

– Börja belöna med lek enbart, jag stående från och med nu.

– Belöna för att han bibehåller draget i metallröret trotts att jag rör metallröret emot honom

Om det är någon som undrar så jobbar jag utifrån Klickerkloks apporterings artikel, det bästa inlärningssättet för apportering enligt mig.

Kampanj: Metallapporten

Wednesday, June 1st, 2011

Haha bara för att jag sa att jag inte hade någon träningslust så har vi kört hela 9 st 2 min pass under eftermiddagen, så mycket tror jag vi inte har tränat under en  enskild dag på väldigt länge. Keep tycker inte riktigt om att bita till om metallen och är osäker i gripandet. Tidigare har jag försökt lösa detta genom att leka med metallröret som jag använder vid inlärningen, dock utan större framgång. Så nu anfaller jag problemet på ett annat sätt, nu kör jag ren shejping av gripandet istället. Hittils ser det bra ut och han har redan bättre attityd på bara en dag. Sista passat använde jag mig utav mjukost som belöning och här hittade jag en riktig höjdare. Jag har en teori om att efter som mjukosten kletar av sig, så fyller smaken hela munnen under hela träningspasset, vilket döljer eller minskar smaken av metall för hunden. Det och att godig ger möjlighet till fler belöningar under ett träningspass hoppas jag kommer råda bot på problemet. Så jag hoppas helt enkalt på att det kommer ske en värdeöverföring från belöningen till själva metallröret och att han då kommer få minde och mindre ogillande till att gripa.

Ett vinnande koncept kanske?

Fick för övrigt ett väldigt kul besked nyligen, vi har fått plats på två valldagar med instruktören Peter Nilsson. Det är två helt fristående heldagar med en månads mellanrum så nu känner jag mig verkligen pep på att jobba massor med vallningen i sommar. Känns verkligen skönt då vi hade lite oflyt med att komma med på just vallhundskurser tidigare i år, men det här blir verkligen bra. Hoppas bara att instruktören är bra för jag har aldrig tränat för honom tidigare och inte ens frågat mig för hos någon kunnig människa om honom. Men men annars är det bara nyttigt att komma iväg och träna på en annan plats.