Archive for the ‘Allmänt’ Category

Nytillskott

Saturday, March 12th, 2016

Det var ett tag sedan hemsidan uppdaterades och mycket har hänt, både bra och dåliga saker.

Min älskade Keep har lämnat oss på tok för tidig pga plötslig sjukdom. Efter en kort och hård kamp så gav kroppen upp och jag fick fatta ett otroligt tungt beslut <3

Jag har bytt jobb sedan jag skrev här senast.

Sedan har det precis idag flyttat in en ny liten filur i hemmet:-)

Wixit kan man läsa om på hans sida och tanken är att bloggen ska följa hans uppväxt och utveckling.Foto: Kennel Nordic Paws

Fyrverkeriträning tidigt

Sunday, June 2nd, 2013

Ibland är det inte helt lätt att förbereda valpar för att de ska få den bästa upplevelsen av alla situationer och speciellt inte när det kommer till saker som kan få väldigt negativa konsekvenser i hundens framtida liv. Dåliga hundmöten kan leda till osäkerhet och aggression, framfusiga och hårdhänta barn kan skrämma valpen för folk samt fyrverkerier som dyker upp plötsligt och utan förvarning kan ge skottberördhet och ljudkänslighet.

Mina tidigare hundar har i fyrverkeri och skottsammanhang varit som natt och dag. Nova är livrädd och klarar varken av fyrverkerier eller skott, hon vill helst fly och kan hon inte det så ställer hon sig och skakar. Keep är helt skottfast och har aldrig brytt sig och han har även klarar av att några ungdomar drog av en smällare ca 10 m bakom oss efter att vi passerat dem. Han reagerar med glädje och förväntan på att det kommer hända något roligt på oljudet. Stackars Easys första möte med fyrverkerier var väl kanske det mest idealiska och nu hoppas jag att vi handlade rätt utifrån hans personlighet och mina tidigare erfarenheter.

Situationen, sen kväll och precis hemkommen då jag håller på och släpper ut hundarna ut bilen. Easy har blivit placerar i en väns famn i väntan på att jag ska lyfta ur Keep. Helt plötsligt är det någon som drar igång ett fyrverkeri från ingen stans, kanske en halv km bort och väldigt många pjäser. Så det låter både kraftigt och håller på länge. Jag blir självklart väldigt orolig för hur Easy ska köpa det och försöker erbjuda honom en godis för att kolla stressnivån. Han äter inte vilket tyder på en väldigt hög inre stress även om han bara ligger stilla i min väns famn. Jag känner att jag inte bör ta honom då mitt hjärta börjar slå fortare då fyrverkerierna drar igång, så jag får snällt stå bredvid och lite på att min vän fixar detta.

Min vän berättar efteråt att Easy hade blivit ganska rädd när fyrverkerierna drog igång och att han hade pressat sig in i hans famn. Vännen hade då backat ut från under träden och ställt sig så att Easy kunde se fyrverkerierna och att han då hade lugnat ned sig. Efteråt så gick vi en runda med hundarna på ca 15 min istället för att gå direkt in som vi hade tänkt från början. Tiden här var oväsentligt för mig då jag ville vara ute så länge att stressen hade släppt ordentligt. Ganska snabbt tog valpen godis igen och innan vi gick in så gick han runt och nosade som om ingenting hade hänt.

Tre viktiga saker som jag känner att vi gjorde bra under den här situationen var följande:

– Vi lätt inte valpen bli “skjuten i rumpan”, detta är något man även undviker på MH då det kan trigga skottberördhet och skrämma hundarna onödigt mycket.

– Vi tillät inte valpen komma in fören den gått av sig stressen. Om man går direkt in med en uppstressad hund efter en jobbig händelse så har situationen en tendens att förvärras och ge men efteråt. Se till att man är ute och går tills hunden är lugn och avslappnad igen, dvs den ska gå med hög svans och vara mjuk och avslappnad i kroppen.

– Min vän var lugnet själv, reagerade inte alls på smällarna utan bara stod och lätt sitt lugn smitta av sig på Easy. Det är oftast väldigt svårt då vi ofta själva hoppar till och blir rädda, men om man är själv så får man helt enkelt göra sitt bästa i att spela lugn och säker. En viktig sak då är att fokusera på sin andning och att man ler, på det sättet kan man lura sin egen hjärna lite.

Detta känns som om vi kom ur situationen ganska bra och det känns väldigt skönt, men då jag vet hur jobbigt skotträdsla kan vara så kommer jag inte nöja mig med detta utan under sommaren och hösten så kommer vi jobba med fyrverkeri skivor samt åka iväg på lite skotträning för att förbereda valpen inför nyårsafton. Så att jag har en lugn och trygg valp som kan sova sig igenom 12 slaget  soffan med mig och Keep.

Nedprioriterad

Thursday, May 23rd, 2013

Snart ett helt år sedan jag postade något här och det är verkligen inte för att det inte händer något som jag inte postar. Det är väl snarare så att det händer lite för mycket i riktiga livet för att jag ska hinna med och ha ett “liv” på internet.

I mångt och mycket beror denna bloggtorka på att jag jobbar för mycket. Har fått dra ned på studierna och börjat jobba på Ica, detta har tagit mer tid och kraft än vad jag har velat och efter julen blev det ännu värre. Min förhoppning är att det ska vända väldigt snart.

Men det är inte bara jobb i livet för tillfället men det är inte bara roligheter. Keep har under hela vintern varit okej i sina ben för att i februari ta en sväng för det värre. Efter lång utredning och en vända till Strömholm för undersökning och titthålsoperation så har vi upptäckt att han har en skadad sena i bogen och trasigt brosk i själva bogleden. Super trist och inget som veterinären kan göra något åt. Vi hoppas och håller tummarna för att han ska svara på friskvården och kunna återgå till ett normalt liv, hur hårt vi kommer köra får vi se. Men han måste kunna hålla för ett aktivare liv för hans egen skull.

Men inte bara tråkigheter har hänt heller, utan en hel del roliga saker också. Till exempel har jag gått och startat företag, med fokus på hundträning och planen är att jag ska börja hålla en hel del kurser. En annan rolig sak som har hänt är att jag har gått och blivit med valp. Lite oplanerat och spontant men ändå inget främmande då jag varit på jakt efter en till hund i ett halvår och funderat på det i ca 3. Det känns verkligen super och jag har stora förhoppningar på den lilla. Med förhoppning om att jag har tid att skriva här snart igen så tänkte jag inte skriva mer om valpen, utan det får bli en annan dag.

Välkommen till flocken!

Noble Nadirs Tarzan

“Easy”

Leker Superwomen

Thursday, April 19th, 2012

Ja det är inte lätt ibland, försöker för tillfället jobba fulltid, plugga halvtid, träna hund på hög nivå, träna mig själv samt ta hand om hushållet och vara en bra flickvän. Just nu känns det som om jag failar på allt allt utom det första. Vissa saker har jag gett upp på att lyckas med under tiden jag jobbar såhär mycket. En sak är dock säker min första lediga dag efter på lördag så ska jag sätta mig ned och vrålplugga, så man blir av med något för ett par månader i alla fall.

Keeps vila är snart över och han får nu mer röra sig som vanligt på promenaderna. Jag har dock lagt in några minuters uppvärmning och nedvarvning i koppel, i början och slutet av varje promenaden. En väldigt lätt sak att göra för att spara på sin hund, men som jag dock har slarvat med. I helgen ska vi ta nya  tag och förhoppningsvis göra tävlingsdebuten för i år, inget allvarligt bara lite aktivering och flum från vår sida. Jag ska även iväg på bal en av kvällarna, så jag fick lov att prova klänningen häromdagen och till min glädje så kommer jag fortfarande i min balklänning som jag hade när jag slutade 9:an. Det är många år sedan, så jag är ganska stolt över att fortfarande komma i den. Tur man har hund så man håller sig slimad;-)

Är hundens vila verkligen vila?

Sunday, April 15th, 2012

Nu när Keep har haft koppelvila en vecka för att kunna granska den mystiska hältan som han hade förra helgen, så har jag tänkt lite på begreppet vila. I agility och andra fysiskt krävande grenar så brukar det vara rekommenderat att ge hundarna några veckors vila under lågsäsongen, vilket även mina hundar brukar få. Under denna tid brukar jag ha dem lösa så de får springa av sig, samt leka med andra hundar och leksaker precis som under tävlingssäsongen. Jag skulle kunna sammanfatta det så att under lågsäsongsvilan så får hunden röra sig precis som under tävlingssäsongen bortsett ifrån de hårdaste träningspassen och tävlingarna.

Min fundering är dock om det inte är bättre för hundens kropp att få en kort period med total återhämtning. En planerad koppelvila på ca en vecka. Detta för att kroppens ska få en chans att helt läka ut små skavanker och pytte skador, samt därefter långsamt sätta igång hunden igen och påbörja uppbyggnaden inför nästa säsong.

Kanske inte jätte viktigt för en yngre hund, men desto viktigare för en äldre skulle jag kunna tänka mig. Är det någon annan som brukar tänka på detta och ge hunden planerade koppelvilor? Jag har aldrig tidigare gjort det, men till nästa lågsäsong ska jag försöka lägga in det för Keep är ju inte direkt den som brukar ta det lugnt av sig själv när han har möjlighet att springa lös. Min förhoppning med inplanerad koppelvila i slutänden kommer betyda färre ofrivilliga vilor och att hunden i längden kommer bli mer frisk och hel.

Som sagt kanske helt självklara tankar, men jag har aldrig hört någon prata om detta så man kanske ska lysa lite extra på detta.

Ganska vanlig syn på våra promenader.

Sjukdagar i dubbelbemärkelse

Wednesday, April 11th, 2012

Jaha inte nog med att Keep blev dålig, matte passade på att följa samma väg kort därpå. Hade sett fram emot två dagars ledighet på rad vilket jag inte haft på ca 1,5 månad. Detta tyckte tydligen min kropp också och passade på att utnyttja detta till max. Feber, frossa, huvudvärk och magont har följt mig i omgångar de senaste dagarna.

Keep mår dock bättre. Han ömmar inte längre över ryggen och jag kan endast se att han haltar till ibland när jag anstränger mig för att se det. Förhoppningsvis var det bara en kaka på kaka variant som gav det kraftiga utslaget. Dock kommer han få fortsätta ha koppelvila fram till nästa lördag och har jag inte sett något då ska han få köra lite rally (tävla). Sedan hade jag tänkt försöka sätta igång honom lite långsamt efter det och håller då tummarna för att det inte kommer tillbaka.

Jaja så  mindre roliga dagar hemma hos oss, men jag kan meddela att vi har det mysigt i sängen Keep och jag i allafall:-)

Tävlingsdagen som blev inställd

Sunday, April 8th, 2012

Idag var det planerat att Keep och jag skulle göra års- men även grendebut. Vi var nämligen anmälda till Freestyle och Heel work to music tävlingen i Bro-Håbo. Keep har dock varit på egna äventyr dagarna innan och när jag åkte och hämtade honom så hade han varit halt hela tiden. Jag kunde inte se något precis då, men det var bara att tänka om och stryka oss från tävlingen, bättre än att riskera något.

Mycket riktigt så kunde jag senare se att han var kraftigt halt direkt efter vila, vi hade dock svårt att lokalisera hältan. Hittade ett litet sår mellan tårna på vänster fram, han pep då jag provböjde på höger fram och han ömade lite över ryggen när jag klämde där på ett speciellt sätt. så han har minst sagt varit ut och slagit runt lite väl hårt. Så nu är det koppelvila i minst en vecka framåt, täcke på under promenaderna och lugn aktivering inomhus som gäller. Ska även kontakta veterinären och se vad dom säger, om de anser att vi ska komma in för anti-inflammatoriskt  och röntgen eller inte. Tänker verkligen inte chansa med en 4 år gammal hund som är tänkt ska fungera som aktiv träningskompis i många år framåt.

Idag verkar han dock lite piggare samt gladare, hoppas verkligen att det bara är något lite men man blir ju superorolig så fort det handlar om ryggen och bogarna. Måla upp väldigt svarta bilder om OCD och spondylos:-(

Men nu hoppas vi på att det är en lite obetydlig sträckning och att han snabb blir bra.

Nu blir det inga pinnlekar på ett tag.

 

 

Vägrar inse…

Thursday, April 5th, 2012

… att jag faktiskt kanske är sjuk. Kroppen vill inte alls som sinnet för tillfället och jag anstränger mig till det yttersta för att  ignorera kroppens signaler, även om jag vet att det inte är bra att göra det.

Jaja inget som lite fårmys, pojkvänsmys och hund träning kan bota, samt en hel del sömn förstås. Snälla arbetskamrater underlättar ju också, speciellt då man kan få smitta en timme tidigare än schemalagt.

Påsken för min del kommer inledas och avslutas med jobb, där emellan ska jag försöka hinna med lite påskmiddag, träning och tävling med hunden samt lite fotografering. För att inte tala om att jag ska försöka presentera resultatet av mitt nygammlaprojekt som jag talade om tidigare, har lyckas slutföra fas 1. Så sjukt nöjd med mig själv och resultatet.

Nygamla projekt

Tuesday, April 3rd, 2012

Idag har jag tagit tag i ett av mina gamla projekt som har legat på is i nästan ett helt år pga av ekonomiska förhinder. Jag har lyckats förvandla vardagsrumsgolvet till en liten hemma verkstad och nu sitter jag och väntar på att limmet ska torka på två olika prototyper av hinderstöd.

Under en längre tid har jag sökt efter agilityhopphinder att kunna träna hemma på. Mina krav på hindren var nämligen att de skulle vara lätta att bära på, enkla att förvara samt stå stabilt oavsett underlag och inte minst vill jag att de ska vara billiga. Detta är något jag saknar i den svenska marknaden av agilityhinder, så därför bestämde jag mig för att försöka producera egna. Kanske inte en helt klok ide, men jag har aldrig ansett mig vara ens någorlunda smart så jag kastade mig hals över huvud in i detta projekt. Detta var alltså nästan ett år sedan och hälften av hindermaterialet har legat i förrådet på inväntan att jag skulle lyckas få tag i resten av materialet.

Så idag lyckades jag köpa en liten mängd av det jag saknad och har lyckats göra ETT hinder klart, jag väntar spänt på att jag ska få gå ut imorgon och testköra hindret.

Glöm uppmärksamma en vis händelse i bloggen. Den 14 mars fyllde Keep 4 år, detta firades med pannkakstårta.

Nyladdning

Monday, March 12th, 2012

Extremt produktiv såhär runt midnatt och tänkte då passa på och ge lite konstgjordandning till bloggen. Samt dela med mig av några av vårens planer, vilket från och med nu kommer innefatta dessa två låtar.

YouTube

YouTube

Kan ni gissa vad Keep och jag ska ta för oss inom en snar framtid;-)