Archive for the ‘Månadens Fundering’ Category

Är hundens vila verkligen vila?

Sunday, April 15th, 2012

Nu när Keep har haft koppelvila en vecka för att kunna granska den mystiska hältan som han hade förra helgen, så har jag tänkt lite på begreppet vila. I agility och andra fysiskt krävande grenar så brukar det vara rekommenderat att ge hundarna några veckors vila under lågsäsongen, vilket även mina hundar brukar få. Under denna tid brukar jag ha dem lösa så de får springa av sig, samt leka med andra hundar och leksaker precis som under tävlingssäsongen. Jag skulle kunna sammanfatta det så att under lågsäsongsvilan så får hunden röra sig precis som under tävlingssäsongen bortsett ifrån de hårdaste träningspassen och tävlingarna.

Min fundering är dock om det inte är bättre för hundens kropp att få en kort period med total återhämtning. En planerad koppelvila på ca en vecka. Detta för att kroppens ska få en chans att helt läka ut små skavanker och pytte skador, samt därefter långsamt sätta igång hunden igen och påbörja uppbyggnaden inför nästa säsong.

Kanske inte jätte viktigt för en yngre hund, men desto viktigare för en äldre skulle jag kunna tänka mig. Är det någon annan som brukar tänka på detta och ge hunden planerade koppelvilor? Jag har aldrig tidigare gjort det, men till nästa lågsäsong ska jag försöka lägga in det för Keep är ju inte direkt den som brukar ta det lugnt av sig själv när han har möjlighet att springa lös. Min förhoppning med inplanerad koppelvila i slutänden kommer betyda färre ofrivilliga vilor och att hunden i längden kommer bli mer frisk och hel.

Som sagt kanske helt självklara tankar, men jag har aldrig hört någon prata om detta så man kanske ska lysa lite extra på detta.

Ganska vanlig syn på våra promenader.

Månadens fundering 10:1

Sunday, October 31st, 2010

Ge inte hunden vid matbordet – eller varför inte?

Att inte ge hunden något vid matbordet är något jag tror nästan alla är uppväxta och hjärntvättade med sedan vi var små. Ge inte hunden från matbordet för i så fall kommer den börja tigger när man äter, det är något som till och med icke-hund folk vet. Men är det verkligen så dåligt att ge hunden saker från matbordet i alla lägen?

Vi kollar på det från ett rent inlärningsmässigt håll:

Scenari 1: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), hunden får en bit biff för du tycker den ser utsvulten ut.

Vad är beteendet? Hunden sitter och stirrar på din mat.

Vad får den ut av det? En bit biff (positiv förstärkning)

Vad blir förstärkt? Att stirra på din mat

Vad kommer du få mer av? Just det man inte vill ha, att hunden stirrar mer på din mat

Scenario 2: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), du helt ignorerar hunden.

Vad är beteendet? Hunden sitter och stirrar på din mat.

Vad får den ut av det? Ingenting (negativ straff/ignorans)

Vad blir förstärkt? Inget

Vad kommer du få mer av? Att inte stirra på dig när du äter

Scenario 3: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), varje gång hunden tittar bort från matbordet får den en bit bulle kastad till sig en bit ifrån bordet.

Vad är beteendet? Hunden tittar bort från matbordet.

Vad får den ut av det? En bullbit (positiv förstärkning)

Vad blir förstärkt? Att titta bort från dig

Vad kommer du få mer av? Att inte stirra på dig när du äter

Men det självklara är  att om man inte vill ha en hund som tigger så ska man aldrig ge den för att de sitter och stirrar på en medan man äter. Men om det nu råkat blivit så att den fått någon form av förstärkning för det så finns det ju två lösningar på det.

Scenario 2 tycker jag är väldigt bra på valpar eller hundar som verkligen aldrig fått något för att sitta och tigga, för då kommer hunden aldrig lära sig och tigga. Men för den inbitna tiggare som får något 1 gång på 100 (variabel förstärkning) så kanske inte scenario 2 det bästa. Detta då tiggandet bli förstärkt någon gång ibland vilket gör att det blir väldigt svårt att släcka ut om man väl bestämmer sig för att lära hunden inte tigga genom att aldrig ge den något (utsläckning). Då kan scenario 3 vara en snabbare lösning och istället belöna allt som inte är att sitta och tigga. Helt klart behöver du ha lite känsla för att kasta bullbiten så att hunden inte ser att du kastar, utan att bullen bara råkar dyka upp när den tittar bort från bordet. Man lär hunden att utföra ett beteende som inte går att utföras samtidigt som den sitter och tigger. Att titta bort kan du sedan vidarutveckla genom att lägga till andra kriterier som t.ex. titta på bädden, röra sig mot bädden, ställa sig i bädden, lägga sig i bädden, ligga kvar i bädden (shaping).

Om man dock är bortbjuden på middag så kan man be hunden att lägga sig bredvid en, för att sedan belöna den flertalet gånger  under middagen för att den ligger kvar och inte tittar upp på matbordet (kanske till och med för att den har hakan mot golvet). Detta är en av de bästa lösningar jag har kommit på för tiggning i nya miljöer (generalisering) om den har slutat med det hemma. Detta är även väldigt bra för om hunden hela tiden ligger vid dina fötter för då kan ingen annan ge den något för beteenden du inte vill ha.

Så man kanske borde ändra på uttrycket till: Ge inte hunden något från matbordet, om den inte tittar bort från matbordet.

Månadens fundering 8:1

Wednesday, August 4th, 2010

Blev ett väldigt oplanerat inlägg som först inte var tänkt som en månadens fundering utan bara en allmän fundering, men tyckte det var så länge sedan jag hade en månadens fundering så det blev en sån. Siffran 8 syftar på att vi är i månad 8 ifall någon undrar. Kommentera och diskutera gärna dagens fundering i bloggen.

Sover hundar på saken?

Lite snurrig rubrik men den är ungefär lika snurrig som resten av min fundering är för tillfället.
Ända sedan jag började träna hund har jag fått hör att hundar lever i nuet och att de inte ligger och planerar saker och otyg. Detta är inget jag har ifrågasatt förrän nu.

Lever hundar verkligen bara för stunden eller kan de som vi, så att säga sova på saken eller fundera på saker i efter hand? Vi är ju biologiskt lika, vi har samma sorters celler och inre organ m.m. Visst att människan har större hjärna i förhållande till sin storlek än alla andra däggdjur men betyder det att vi har så skilda tankevanor än mot andra däggdjur egentligen?

Anledningarna till varför jag har börjat fundera på detta är de otal antal gånger man har fått höra hundar som haft långa uppehåll från träning och när de kommer tillbaka så kan de saker som de inte kunnat tidigare även fast de inte har tränat något, man talar ibland om att saker ”mognar”. Visst så kan man väl tänka att hunden tränat något annat under tiden som har hjälpt till i förståelsen men ibland undrar man ju lite extra.
Min senaste erfarenhet av detta hände idag vid träningen av vittringsapportering inför lydnads klass 3. I förrgår så hade jag höjt kriteriet lite och gått från att han skulle frys-markera en stor post-it-lapp till att markera en väldigt liten bit av lappen och lappen hade jag placerat runt benen på en stol. I förrgår såg han ut som världens största frågetecken när jag byte till en lite lapp och passet avslutades utan att han varken hade förstått eller fått flyt i beteendet. Fick nog till två eller tre markeringar innan tiden för passet tog slut, trotts att jag dubblade passets längd mitt i.
Idag hade jag verkligen ingen lust med att träna vittringsapporteringen då förra passet gick så dåligt, men jag tog mig själv i kragen och genomförde den planerade träningen. Jag satte samma kriterier som passet innan och vi var på samma plats. Men idag fans det inte en tillstymmelse av problem, han markerade den lilla post-it-lapp som om det var det mest naturliga i världen. Jag är fortfarande helt förbluffad och undrar hur detta gick till då jag själv vet att jag inte tränat något liknande emellan. Så den enda förklaring jag kan tänka mig på detta är att han helt enkelt måste ha sovit på saken.

Hoppas att någon annan också tycker detta ämne är fascinerande och kanske kommer det forskning på dessa saker i framtiden. Dock tror jag fortfarande inte hundar ligger och planerar djävulstyg mot oss, tror de är för godmodiga för det. Men att de däremot bara lever för stunden börjar jag fundera på om de verkligen enbart gör.

Månadens Fundering 2:1

Sunday, February 7th, 2010

Reklamträning

Titeln kanske är lite vilseledande för tanken är inte att vi ska träna våra hundar till att göra reklamjobb, även om det skulle vara ganska kul. Tanken med detta inlägg är att försöka ge tips för att få tiden att räcka till för hundträning och då speciellt om du som jag är en person som gärna slår sig ned framför TV:n på kvällen, istället för att ta tag i den där snea ingången i lydnaden eller låta din hund lära sig det där trixet du alltid velat lära den men aldrig hinner. TV:n skulle jag vilja säga är en av de största tidstjuvarna i den moderna världen, vi skyller på att vi inte hinner lära in vissa saker eller förbättra vissa saker med våra hundar men sitter gärna istället 3-4 timmar framför TV:n utan dåligt samvete. Självklart tycker jag inte att ni skall slänga ut TV:n, utan istället bli medveten om det och istället börja använda den till ett hjälpmedel i träningen.

På nästan alla kanaler idag går det alltid någon form av reklam ca 4 gånger per timme och den varar i ungefär 5 minuter varje gång. Så istället för att byta kanal i 5 minuter eller sitta och bli hjärntvättad av reklamen, så kan man istället hålla en klicker, lite godis samt en leksak redo inför varje reklampaus. Om du vill kan du även använda dig av en timer också, men inte jätte nödvändigt då reklampausen håller tiden åt dig.

5 minuter kanske inte låter speciellt mycket, men verkligenheten är att det är den mest optimala längden på ett träningspass du kan tänka dig. När jag för ett år sedan gick shejpng kurs för Fanny Gott så fick jag lära mig det optimala upplägget på ett träningspass och det är det upplägget jag hade tänkt vi skulle använda oss av.

När reklamen börjar så tar du några godisar i lagom små bitar och lägger dem i fickan eller på ett bord som är lätt att komma åt beroende på om du skall sitta eller stå och träna. Ta sedan 3-5 godisar och klickern i handen, plocka sedan även upp leksaken. Har man svårt att ha allt i händerna så kan man köpa ett armband att ha klickern i. Lek sedan en kort stund med hunden för att få den i rätt sinnestämning för träning, be sedan hunden släppa leksaken, stoppa undan den och ställ upp för det ni skall träna (om du skall sitta ned och träna så kan det vara en fördel att du sätter dig ned innan du ber hunden släppa leksaken). Shejpa och belöna som vanligt och ge de godisar du har i handen en och en, du använder dem för att hålla koll på hur många repetitioner hunden genomför under passet. När du får slut på godisar i handen så tar du fram leksaken igen och samtidigt som du leker med hunden så plockar du upp 3-5 nya godisar i handen. Be hunden att släppa igen och träna upp nästa uppsättning godis. Detta kommer du hinna upprepar 3-5 gånger innan reklam pausen är över, försök bryta lite tidigare och avsluta med lite lek innan du sätter dig i soffan igen för att se på ditt favoritprogram. Dessa träningspass kan du sedan upprepa flera gånger under dagen, så i nästa paus kan du välja om du vill träna ett nytt pass eller skriva ned och analysera det föregående passet.

En av de viktigaste sakerna för att få ett sådant här pass att flyta på bra är att du har en tydlig och bra plan i huvudet över vad du skall träna och hur du skall träna det redan innan ni påbörjar passet. Fall inte heller för frestelsen att träna flera olika moment och tricks under ett sådant här pass om du inte har helt klart för dig hur du skall göra och när du vill att hunden skall byta beteende. Om du sköter din planering ordentligt så kommer du snart märka hur mycket hunden lär sig och utvecklas under dessa pass. Du kan utan problem även använda denna form av träning i andra sammanhang också t.ex. när du lagar mat, men använd då en timer så att ni inte kör mer än 3-5 minuter.

Så känner du att du inte är specielt träningssugen för tillfället pga snön ute, passa på och prova detta och upptäck hur mycket man hinner träna på bara 5 minuter. Berätta gärna hur det går om ni provar detta och lycka till med träningen.

Månadens Fundering 1:2

Thursday, January 28th, 2010

Soffshaping – inte bara för den late

I denna månadens fundering tänkter jag ta upp en sak som det inte står så mycket om i klickerböcker, nämligen att fånga beteenden i vardagen. Många vet nog om att ifall hunden har svårt att erbjuda grundfärdigheten ligg frivilligt, så skall man under en period klicka och belöna varje gång hunden frivilligt lägger sig ned i vardagen. Efter detta så kommer hunden erbjuda frivilligt läggande även när ni tränar. Men det finns många fler beteenden som man kan fånga på detta sätt, det är bara det att vi inte tänker på dem som potentiela beteenden. Ta några dagar på dig och studera din hund för att se om den gör något ganska ofta och som skulle vara kul att ha på kommando. Några exempel man kan leta efter är att hunden sträcker på sig, kliar sig, jagar svansen eller lägga sig på rygg. Välj därefter ett beteende att jobba med och klicka sedan varje gång hunden utför det. Beroende på hur klickerklok din hund är innan ni börjar, samt hur ofta du klickar för beteendet så kommer hunden inom en snar framtid börja erbjuda beteendet mer regelbundet. Timingen på klicket är också väldigt viktigt såhär i början, så ha en klicker och lite godis nära till hands under hela den här perioden så du inte missar något tillfälle att belöna hunden. Räkna med att det kan ta upp till en vecka eller mer innan hunden verkligen kopplar vad du klickar för.

Men det först som kommer hända är att du kommer se är en generell ökning av att hur ofta hunden utför beteendet, men hunden klara fortfarande inte av att repetera beteendet. Hundarna brukar försöka komma på vad det var för beteende den utförde och kan erbjuda massa saker, men på detta stadiet så kan de ha lite svårt att komma på vad den gjorde. Men så en dag händer det, hunden fortsätter erbjuda beteendet belöning efter belöning utan att göra annat emellna. I detta lägge brukar jag först börja med att testa hunden lite, detta gör jag genom att kasta iväg belöningen så att hunden måste flytta på sig innan den kan erbjuda beteendet igen. Vissa hundar kommer av sig i detta lägge och klarar inte att ge en ny repetition efter den har flyttat på sig. Klarar hunden av att erbjuda beteendet trotts att den behövt flytta på sig, så brukar jag smyga ned lite försiktigt till sitta ställning på golvet. Sedan kör jag ett vanligt shejpingpass på beteendet, efter detta brukar det inte vara några större problem med att få hunden att erbjuda beteendet under ett vanligt shejpingpass.

Att fånga något på detta sätt är inget större problem, men jag har ingen aning om varför det inte är mer utbrett för det är både enkelt och roligt. Jag kan lova att både du och din hund kommer njuta av denna träningsform och när man väl lyckas med sitt första beteende så är man fast. Så gör det bekvämt för dig i soffan med klicker och godis redo, så är ni snart igång.

Här är några förslag på saker man kan börja med att försöka få fram:

  • Ligg

  • Gå och lägga sig på bädden

  • Buga

  • Skämmas

  • Lyfta en baktass

  • Apportera svansen

Enkelt att få tag på både klicker och godis

Ibland blir det kanske inte riktigt som man tänkt sig

Ganska enkel rörelse att fånga då många hundar sträcker på sig ofta i vardagen

Ibland kan man fånga riktigt snygga saker.

Månadens Fundering 1:1

Thursday, January 7th, 2010

Utställning eller inte?

Nu är det alltså dags för premiären av Månadens Fundering som jag pratat lite om innan, jag tänkte börja med att berätta lite vad jag tycker om utställningsavel, det känns passande då HUND2009 är färskt i minnet och MyDog skall starta imorgon.

Det jag tror att många missar när vi pratar om raser och rasavel är att se helheten om rasernas ursprung. Alla de äldre raserna har en ganska lik bakgrundshistoria där människorna i ett visst område behövde hundarna för ett specifikt arbete. De hundar som klarade av detta jobb sparade man valpar efter, detta gjorde att den genetiska variationen minskade och dessa hundar fick då också ett säreget utseende vilket då var kopplat till att hundarna kunde utföra sitt arbete på bästa sätt. Så funktionen kom före utseendet även om utseendet var en del av hundens duglighet. När sedan människan blev mer industrialiserad så minskade behovet av att använda dessa hundar för det dom avlades fram till, det är nu kennel och rasklubbarna kommer in i bilden. Det genomfördes inmönstringar och man samlade grupper av liknande hundar för att bilda raserna. Min vetskap är att man bara gick på hundarnas utseendet och man gjorde aldrig några funktionsbeskrivningar eller liknande, man utgick helt enkelt från att de hundar som hade ett visst utseende hade ett visst beteende. Man mönstrade in de hundar som såg mest lika ut och lät dessa individer skapa en ras och från dem så bildade man den rasens specifika rasstandard. Så det var kanske redan här det gick fel, men det kanske inte är så konstigt för man visste inget om hälsoproblem eller genetisk variation på den tiden.

Idag vet vi dock bättre och många rasklubbar börjar vakna upp och förstå vilket arbete de har framför sig för att kunna bevara sin ras för framtiden. För många raser är det faktiskt så illa, att de nästan är tömda på genetisk variation och så inavlade att det snart inte finns något att rädda. Några saker som skulle kunna göra väldigt mycket för rasaveln enligt min åsikt är följande: inför en maxgräns för hur många kullar även hanar får användas till, det gynnar verkligen ingen ras att en hanne är släkt med mer än halva populationen. Detta skulle minska linjeaveln, som faktiskt är lika med inavel, och man skulle då bevara mer av den genetiska variationen som är kvar i populationen. Biprodukten av detta är att man kommer behöva använda fler individer i aveln, vilket inte är någon nackdel. Om man även skulle ersätta rasstandarden mot en rasram, som istället för att beskriva en optimal individ i en ras beskriver vilka olikheter som en individ får ha i en ras, så skulle detta ge en större fenotypisk tillåten variation. Det skulle ge bruksindivider en möjlighet i utställningssammanhang och då domarna redan dömer mycket efter deras eget tycke och smak så skulle det inte göra någon större skillnad att öppna upp för mer variation. Det skulle snarare ge de domare som faktiskt vill döma för mer sunda djur en större möjlighet att göra det än idag. Sedan tycker jag att hundarna skall uppfylla specifika hälsokrav för att kunna bli utställningschampions, varför skall en hund med D höfter kunna få ett utställningschampionat om inte en kryptorchid hund kan det? Ingen av dem får ju faktiskt användas i aveln.


Sedan skulle det inte göra mig speciellt mycket om man helt tog bort utställningen som en konkurranssport och istället införde exteriörbedömningar, där man istället tittade på hundens sundhet och möjlighet att genomföra det arbete den en gång skapades för, istället för att den bara ser bra ut i människans ögon. För det är nog ingen som ärligt skulle kunna komma och påstå att en utställningsavlad schäfer skulle hålla för att valla får 12 timmar varje dag i flera år. Den skulle gå sönder helt och hållet ganska snart. Det finns en anledning till varför jägare och herdar väljer working varianterna istället för utställningsvarianterna och jag tycker verkligen att det
är på tiden att vakna upp och inse detta, hur ont det än gör. Förhoppningsvis så kommer vi få se större förändringar ju mer kunskap vi får från forskningen och ju mer klubbarna och uppfödarna lär sig.

Dock skall jag inte säga att utställningar är helt dåligt, jag anser utställningar är en perfekt miljöträning oavsätt ras, så även om man inte är förtjust i utställningar så är det inget som säger att man inte kan miljöträna en valp väldigt bra genom att ställa ut den. De flesta vet redan att det är speciellt nyttigt att valpen lära sig kunna bli hanterad av främmande människor och att kunna koppla av i stökiga miljöer och ju tidigare man börjar desto bättre. Det är även nyttigt att lära valpen att kunna koncentrera sig på matte eller husse i en ganska kravlös situation även om denne uppför sig lite konstigt. Ännu bättre är det ju att kunna ta in en tänkt tävlingshund i stora mässmiljöer redan när den är liten så att den klarar av att tävla i dessa miljöer längre fram. För det är inte speciellt ofta man får möjlighet att vänja hunden vid dessa miljöer innan den skall tävla i dom.

Så ta vara på det bästa med utställningarna, för stora förändringar tar tid även om man vet att det behöver göras. Jag hoppas i alla fall att det kommer hända många stora förändringar inom rasaveln medan jag lever, för jag älskar verkligen mina två rashundar och vill att rasernas unika egenskaper skall bevaras för framtiden.