Archive for the ‘Keep’ Category

Stilstudie på Keep av Camilla

Sunday, July 1st, 2012

Camilla lånade min kamera och fotade Keep medan jag tränade, blev en hel del bra bilder så jag lägger dem i ett eget album.

Trött och nöjd Keep<3

Upp som en sol…

Monday, April 30th, 2012

… och ned som en pannkaka.

Helt klart så jag kan förklara mina senaste agilitypass med Keep med detta talesätt.

I lördags var jag på Mälarö BK tillsammans med Camilla och hundarna, där körde jag den första lektionen på online kursen jag går för Klickerklok. Super rolig kombination som gick betydligt bättre än förväntat, självklart rum för förbättring men jag var supernöjd.

I dag tänkte jag att jag skulle hinna med lite agilityträning innan vi skulle iväg och fira valborg. Kanske inte bästa dagen att träna på med tanke på att jag hade varit vaken sedan 5 på morgonen pga arbetet samt att jag bara hade sovit runt 4 timmar den natten. Jaja om man ska sattsa så får man väl köra i alla väder tänkte jag och drog iväg till SoSuBK för att köra variant 2 på lektion 1. Stort misstag! Usch vad dåligt det gick och jag var riktigt missnöjd med min egen prestation. Keep är alltid bäst, även om jag kanske inte riktigt tänkte det just när jag var där. Det bästa var i allafall att jag fick båda träningarna på film och att min instruktör Fanny kunde komma med bra tips och råd när jag hade en dålig agilitydag.

Det var verkligen guld värt, för hur många gånger tränar man inte och det går riktigt uselt, sedan när man är på kurs för att visa upp “problemen” så kommer dom aldrig fram. Hunden och en själv går klockrent kombination på kombination. Visst är sånt bra för självförtroendet, men det ger ju ingen indikation på vad som behöver tränas på. Så Keep och jag fick egentligen ut mest av det riktigt dåliga passet och listan över saker vi behövder träna växte en hel del. Så nu är vi riktigt revansch sugna.

Bra kombinationen

Mindre bra kombinationen

I morgon ska vi på clinic för Maria Brandel, hoppas få ut massor av matnyttigt ur denna tripp till Kungsör.

Tävling vs Tävling

Saturday, April 21st, 2012

Skrivet 29 april

Fick idag erfara hur hårt det egentligen är att jobba. På kvällen när jag gick och la mig var planen att jag skulle gå upp och åka till Vallentuna för att göra årsdebut på morgonen och då i rallylydnad. Men när jag vaknar på morgonen så strejkar hela kroppen, den vill verkligen inte gå upp hur mycket jag än försöker. Kanske inte så konstigt då man jobbat över tio timmar per dag, 6 dagar i rad, kan man ju tänka sig såhär i efterhand. Dock var jag grymt besviken på mig själv när detta inträffade och jag kände mig verkligen sämre än sämst och lyckades efter två timmars extra sömn dra mig ur sängen för att försöka väcka kroppen genom att ta en dusch.

Mitt i all min bitterhet så inser jag att jag hade dubbelanmält mig just denna dag och att vi även var anmälda till en agilitystart. Så samtidigt som jag i lugn och ro äter frukost så letar jag reda på PM:et och inser att jag gått och väl hinner ta mig till Nacka innan min klass drar igång. Så tar allt i den takt som kroppen tycker är okej och packar in oss i bilen för att påbörja den korta resan söderut.

Väl där träffade vi på massor av vänner och bekanta som man inte träffat på flera månader. Jag blev alldeles lycklig av att få träffa alla dessa underbara människor och bara det gjorde resan värd. Efter allt mingel var det dax för bangång och uppvärmning. Tog det väldigt lugnt och jobbade verkligen igenom Keep för att kolla så att hältan inte skulle komma tillbaka, vilket den inte gjorde, så det var bara att ställa sig på startlinjen och njuta av ögonblicket. Tyvärr blev det ingen film på loppet  men bjuder på banritningen istället.

Hoppklass 1

Älskade hund, efter 2 veckors total vila går han in och kör som om han var född till detta. 0 fel och en 6:e placering, vilket i detta startfält räckte till pinne och då även uppflyttning.

Ibland är visa saker bara menade och tydligen var det menat att vi just den dagen skulle tävla agility. Bäst av allt är dock att jag inte sett något av hältan efteråt. Det spelar ingen roll hur många pinnar, priser och placeringar vi tar, mina hundars hälsa är det absolut viktigaste för mig

Leker Superwomen

Thursday, April 19th, 2012

Ja det är inte lätt ibland, försöker för tillfället jobba fulltid, plugga halvtid, träna hund på hög nivå, träna mig själv samt ta hand om hushållet och vara en bra flickvän. Just nu känns det som om jag failar på allt allt utom det första. Vissa saker har jag gett upp på att lyckas med under tiden jag jobbar såhär mycket. En sak är dock säker min första lediga dag efter på lördag så ska jag sätta mig ned och vrålplugga, så man blir av med något för ett par månader i alla fall.

Keeps vila är snart över och han får nu mer röra sig som vanligt på promenaderna. Jag har dock lagt in några minuters uppvärmning och nedvarvning i koppel, i början och slutet av varje promenaden. En väldigt lätt sak att göra för att spara på sin hund, men som jag dock har slarvat med. I helgen ska vi ta nya  tag och förhoppningsvis göra tävlingsdebuten för i år, inget allvarligt bara lite aktivering och flum från vår sida. Jag ska även iväg på bal en av kvällarna, så jag fick lov att prova klänningen häromdagen och till min glädje så kommer jag fortfarande i min balklänning som jag hade när jag slutade 9:an. Det är många år sedan, så jag är ganska stolt över att fortfarande komma i den. Tur man har hund så man håller sig slimad;-)

Avslappning

Monday, April 16th, 2012

Vittrings inlärning

Saturday, April 14th, 2012

Roligt att det är så många som verkar intresserade av mina prototyper, jag hoppas verkligen få tid, ork och ekonomi att kunna driva på det fullt ut.

En annan sak som personer har frågat efter är film på den nyligen ompåbörjade vittringsapporteringsinlärning.  Som jag sa tidigare så har jag frångått post-it-lapp modellen för tillfället och testar specialsök varianten. Hade jag haft en yngre hund hade jag påbörjat luktdiskriminerings träningen med att kunna skilja och markera en speciel tesort från andra. Men eftersom jag inte har någon unghund hemma så får någon annan anta utmaningen.

Idag har vi legat lågt och försökt ladda batterierna inför i morgon då jag ska jobba för första gången sedan jag var sjuk. Dock har vi sysslat med grundskötsel så som bad, kloklippning, avmaskning och tvätt av hundsaker vilket sedan avslutades med massage och film. Mysig dag helt enkelt även om snöblasket kanske inte var det bästa att åka bil i på morgonen, speciellt inte med bakhjulsdrift. Men vi överlevde den turen också och jag känner mig riktigt pepp på att åka och jobba i morgon. Dock är jag ännu mera pepp på att komma hem och fortsätta med vittringsträningen.

Här hittar ni filmen på dagensvittringsträningen: Youtube

Sjukdagar i dubbelbemärkelse

Wednesday, April 11th, 2012

Jaha inte nog med att Keep blev dålig, matte passade på att följa samma väg kort därpå. Hade sett fram emot två dagars ledighet på rad vilket jag inte haft på ca 1,5 månad. Detta tyckte tydligen min kropp också och passade på att utnyttja detta till max. Feber, frossa, huvudvärk och magont har följt mig i omgångar de senaste dagarna.

Keep mår dock bättre. Han ömmar inte längre över ryggen och jag kan endast se att han haltar till ibland när jag anstränger mig för att se det. Förhoppningsvis var det bara en kaka på kaka variant som gav det kraftiga utslaget. Dock kommer han få fortsätta ha koppelvila fram till nästa lördag och har jag inte sett något då ska han få köra lite rally (tävla). Sedan hade jag tänkt försöka sätta igång honom lite långsamt efter det och håller då tummarna för att det inte kommer tillbaka.

Jaja så  mindre roliga dagar hemma hos oss, men jag kan meddela att vi har det mysigt i sängen Keep och jag i allafall:-)

Tävlingsdagen som blev inställd

Sunday, April 8th, 2012

Idag var det planerat att Keep och jag skulle göra års- men även grendebut. Vi var nämligen anmälda till Freestyle och Heel work to music tävlingen i Bro-Håbo. Keep har dock varit på egna äventyr dagarna innan och när jag åkte och hämtade honom så hade han varit halt hela tiden. Jag kunde inte se något precis då, men det var bara att tänka om och stryka oss från tävlingen, bättre än att riskera något.

Mycket riktigt så kunde jag senare se att han var kraftigt halt direkt efter vila, vi hade dock svårt att lokalisera hältan. Hittade ett litet sår mellan tårna på vänster fram, han pep då jag provböjde på höger fram och han ömade lite över ryggen när jag klämde där på ett speciellt sätt. så han har minst sagt varit ut och slagit runt lite väl hårt. Så nu är det koppelvila i minst en vecka framåt, täcke på under promenaderna och lugn aktivering inomhus som gäller. Ska även kontakta veterinären och se vad dom säger, om de anser att vi ska komma in för anti-inflammatoriskt  och röntgen eller inte. Tänker verkligen inte chansa med en 4 år gammal hund som är tänkt ska fungera som aktiv träningskompis i många år framåt.

Idag verkar han dock lite piggare samt gladare, hoppas verkligen att det bara är något lite men man blir ju superorolig så fort det handlar om ryggen och bogarna. Måla upp väldigt svarta bilder om OCD och spondylos:-(

Men nu hoppas vi på att det är en lite obetydlig sträckning och att han snabb blir bra.

Nu blir det inga pinnlekar på ett tag.

 

 

Vittring

Wednesday, April 4th, 2012

Idag efter jobbet har jag tagit tag i inlärningen av vittringsapporteringen, vilket jag har dragit mig lite för. Vittringen tillsammans med elitens och 3:ans fjärrdirrigering är lite av spökmoment för mig, har någon gång intalat mig själv att dom är ovanligt svåra moment att lära in och därför vågar jag inte riktigt ta tag i dem. Dum tanke från början, inte hela världen om det blir fel. Bara göra om och göra rätt, precis som jag alltid har gjort när det blivit tokigt tidigare.

Har provat att lära in vittringen med post-it-lappar vilket har gått bra, men någon stanns kom andra saker i vägen och vi fick ett jättelångt uppehåll i träningen. När jag hade tänkt påbörja träningen igen så ramlade jag av en slump över en “ny” variant av vittringsinlärningen. Specialsöks varianten! Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Det är ju en väl beprövad metod och ger massor av utrymme att testa och fundera för hunden utan att kladda och tugga på pinnarna. Införskaffade glasburkar för flera veckor sedan och idag tyckte jag att det var dax för premiären. 5 pass hann vi med och jag kunde plocka in 2 odoftade pinnar som han fick diskriminera mot tillsamans med “min” pinne.

Mycket rolig och givande träning som jag helt klart ska testa tidigare med nästa hund, men då ska jag börja med att jobba med att kunna urskilja teedofter. Alltid bra att bygga grunder i tricks och struntmoment, men nu får det bli som det blir istället.

Bild tidiagre i våras. Inte alltid lätt att göra som man blir tillsagd;-)

Agilityutvärdering för i år

Monday, October 31st, 2011

Med tanke på att vi inte kommer delta på några fler agilitytävlingar under året så tänkte jag utvärdera vårat första riktiga agilityår ute på banorna tillsammans. Samt med tanke på föra helgens aktivitet så tänkte jag verklgien passsa på att skriva med våra styrkor och vad vi behöver jobba med under vintern för att vi ska kunna prestera på topp nästa säsong.

Jag tänkte göra en snabb tillbaka blick över året och hur årets tävlingar har gått. Debuten var verkligen inget vi kan skryta om och jag kände mig lite fundersam på om jag verkligen hade förberett honom tillräckligt inför klass 1, eller om klass 1 hade utvecklats åt ett helt annat håll sedan min tid i klass 1 med Nova.

Men redan nästa starten visade både han och domarkåren upp sig från sin bästa sida och vi tog oss runt på 5 fel och kort därefter ramlade första nollan in. Dock hade vi lite problem med farten i början och jag skämtade om att jag hade en långsam border collie, men det har jag fått äta upp lite såhär i efterhand för när han har blivit säkrare så har farten ökat markant. Dock så gäller det att jag handlar och håller i för att vi inte ska tappa allt för mycket tid i svängarna. Dock har tendensen till rivningar gått lite upp och ned under säsongen och jag märker att detta är ett område jag verkligen inte kan slarva i att träna mellan tävlingarna för då kommer rivningarna.

Föra helgen gav Fanny mig även bakläxa på hopptekniken och jag har legat kvar för länge i grundövningarna och behöver börja jobba framåt och våga mig på de lite mer avancerade övningarna om vi ska få ordning på detta. För ibland hoppar han bara helt galet och det speciellt då jag ligger före eller stressar honom på annat sätt.

Det jag tycker om med Keep i agility är att han trotts bra fart så är han inte stressade utan håller huvudet kallt och lyssnar och följer mig väldigt fint. Han har bra hindersug och är självständig på banan ifall jag skickar honom åt ett visst håll. Det ända hinder som han inte varit helt säker på sedan debuten har varit däcket men även det har börjat släppa nu i slutet på säsongen.

Rent handlingsmässigt är han en lite dröm att köra och som vi fick repeterat i förra helgen att ifall jag gör rätt så gör han rätt. Detta lägger dock väldigt mycket press på mig men med tanke på vilken kapacitet han visar upp känns det dumt om jag inte skulle kunna skärpa till mig och ta till vara på detta. Jag har ju uppenbarligen gjort ett kanonjobb i inlärningen så om matte bara kunde även lära sig bli en superhandling och inte bara en toppen tränare så kommer vi nog kunna konkurrera ganska högt i agilityn.

Dock har vi lite att träna på under vinter och detta är det vi hittills behöver jobba mest med:

  • – Svänga 90 grader på kommando, både höger och vänster
  • – Svänga 180 grader på kommando, både höger och vänster
  • – Hoppteknik
  • – Slalom kommando
  • – Gungan
  • – Runing contacts A-hindret
  • – Mer stabila runing contacts på balansbommen
  • – Nosduttar balansbommen

Inte allt för mycket att jobba på men det gäller ju att man håller igång alla andra kunskaper också så att han inte blir sämre på det som han redan är bra på pga bristande tränig. Min förhoppning ar att vi i allafall ska kunna få till ett par pass i månaden under vintersäsongen för att hålla agilitykunskaperna ajour samt för att kunna utvecklas inom de svagaste bitarna inför vår säsongen.

Men oavsätt så tror jag vi kommer få ett grymt agility år nästa år.

Du och jag <3 Foto: Julia