Archive for the ‘Nova’ Category

För alltid i mina minnen

Thursday, December 12th, 2013

Idag försvann en av mina viktigaste följeslagare från min sida, detta då min älskade Nova fick somna in i mina föräldrars knän.

Hur jag än försöker formulera mig så kan jag inte skriva om sista tiden med henne. För jag kommer inte minnas henne som gammal, jag kommer minnas henne som den hysteriska valpen som inte blev vuxen fören vid tio års ålder. Jag kommer minnas henne med ett leende på läpparna när jag går i skogen, är vid sjön eller ställer mig på träningsplanen. Till och med när jag ser en hare fly i fjärran kommer jag stanna upp och le vid tanken på alla gånger Nova försvunnit efter. Alla ställen i Hölö kommer vara fyllda med minnen av henne och hennes galna påhitt samt otroliga personlighet. För om det fanns mycket av något i den hunden så var det personlighet.

Tårarna rinner ned för kinderna då jag tänker på att jag aldrig kommer få se henne igen. Jag tänker på hur mycket hon har betytt för mig både som person och som hundtränare, för jag skulle helt klart inte varit samma person utan henne. Min älskade galna spaniel som gjorde allt för en godis och en tennisboll, min trogna följeslagare genom vått och torrt. Vi har upplevt så mycket tillsammans, men det fanns så mycket mer jag vill dela med dig. Jag kommer föralltid att sakna dig.

R.I.P.

Morkullans Höstsonat

1999-11-13 2013-12-12

Min läromästare, min träningskompis,  min bästa vän!

Livet kommer aldrig bli detsamma utan dig <3

Protester

Monday, August 22nd, 2011

Nova protesterar vilt över gårdagens inlägg, självklart var det ju hennes förtjänst att det gick bra då hon var med som maskot. Jag kan ju bara hålla med och ge hela äran till henne, vad skulle vi göra utan henne.

Söt tanten bor just nu uppe i Stockholm hos oss några veckor och hon stortrivs, dock är hon ovanligt lurvig och så snart jag hinner så ska saxen fram.

 

Husdjursmässan

Wednesday, January 12th, 2011

Inte lätt att hinna berätta om allt för tillfället då jag är i slutveckan på en kurs i skolan, tenta i övermorgon och jag har inte kommit igång igen sedan jullovet. Hela kroppen är helt mör efter allt omkring flängande under julen och inte tala om huvudet som mer eller mindre tog en extra veckas semester. Hoppas att den kommer tillbaka snart för det kommer bli en tuff period kommande månad, eller vad sägs om tre tentor under en månad. Först tenta på fredag sedan börjar jag en ny kurs som jag har första tentan på inom två veckor efter kursstart, sedan gör vi ytterliggare en tenta efter två veckor till. Så all teori på en 15 hp kurs ska vi göra och tenta på fyra veckor, tur att ämnena är mina favoriter. Etologi!

Det var inte meningen att detta inlägg skulle handla om skolan utan om det titeln avslöjar: Husdjursmässan 2011.

På torsdagen den 4 januari anordnade Österåkers BK en dubbel klass 2 tävling och trotts utebliven träning så hade jag anmält Nova till den. Nu fick hon inte starta alla klasser utan en agility- och en hoppklass tyckte jag räckte. Kan säga att hon väldigt snabbt slank ut genom dörren på morgonen när Ida kom för att hämta oss och hon var ännu mer nöjd när Keep fick stanna kvar hos mamma och pappa. Först körde vi en hoppklass där vi verkligen var ur fas, jag har enbart kört Keep under hela hösten och det var en väldigt ovanlig känsla att köra Nova. Detta resulterade att jag höll på att springa in i ca hälften av hindren samt att jag gjorde ett riktigt dåligt handlings val. Inte helt lätt men i andra klassen hade vi börjat få tillbaka lite känsla, dock så låg en tunnel under balansen och av någon anledning ville inte Nova ta hindret då. Utan hon hoppade av på uppfarten två gånger innan hon fick en stor puss på pannan och en kram, sedan tog vi snabbaste vägen ut för att dela på köttbullarna som återstod. Mamma avslöjade dagen efter att hon hade varit väldigt nöjd när hon kom hem så det var verkligen värt att missa HI träningen och få känna av sin allergi lite (tål inte dammet och hade glömt min medicin). Allt för min nästan döva princessa <3

Har under jullovet lyckats plockat ut massa roliga saker ur min gamla dator där bland massa gamla agility bilder på Nova, håll till god från en försvunnen tid.

<3 <3 <3

Nova 11 år

Saturday, November 13th, 2010

Idag fyller min prinsessa 11 år, kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon har närstan varit med mig halva mitt liv min lilla skrutt. Dagen firar hon hemma hos mamma och pappa förmofligen med massa grattis godbitar ur kylskåpet om jag känner pappa rätt 🙂

Det känns bra att veta att hon har det bra och blir ompysslad även om jag skulle önska en viss klo och öronvård inte bara skedde när jag kom hem, men så har det alltid varit och det är inget hon mår dåligt över. Dock ska hon snart till veterinären för att kontrollera en vätske knöl på kinden, har tömt den en gång tidigare så jag vet att det bara är plasma i den men då den har återkommit på väldigt kort tid så vill jag ha den tömd och uttorkad. Hoppas bara inte att de förespråkar sövning för att göra ingreppet. Det är verkligen inget jag känner mig bekväm med, med tanke på hennes ålder.

Sedan har hon börjat få ganska kraftigt nedsatt hörsel men det är inget hon lider utan bortsett ifrån att hon missar lite godis ur kylskåpet då och då för att hon inte hör att det öppnas.

Annars är hon pigg och kry, och blir verkligen jätte glad när man kommer hem och hoppas varje gång att vi ska ut på äventyr tillsammans. Hon är så söt och jag är så glad att hon bortsett från hörsel knappt visar upp några ålders tecken alls. Sänder henne ofta en tanke och vi saknar henne även om jag vet att hon har det bättre hos mamma och pappa där hon kan få lulla runt bäst hon vill med minimalt antal regler att följa.

Lite bilder från i somras på födelsedagsbarnet, i brist på annat.

Dual Purpose

Monday, January 25th, 2010

Man lär sig alltid något nytt och idag har jag lärt mig ordet dual purpose. Ordet syftar på jakt hundar så som springrar och retrivers som man kan använda både till jakt och utställning med hyfsat resultat, de är inte super bra i något av dem utan är en riktig allroundare.

“Dual-purposetypen är en typ som ska passa för både jakt och utställning. Den är aningen mindre i storlek än utställningstypen. Den har mer jaktlust än utställningstypen men är långsammare i söket än jakttypen. Denna typ finns i samma färger som utställningsspringern. Dual purpose typen används oftast som kortdrivare med skall på klövvilt.”
Källa: Jaktspanielklubben

Nu börjar jag verkligen inse varför utställnings springern inte tilltalar mig, för Nova är ju knappast det utan hon är av dual purpose typ. Hennes mamma är har 1:a pris i utställning och har ett 3:e pris i viltspår. Hennes morfar hade 3:e pris på jaktprov samt var utställningschampion. Hennes pappa hade cert på utställning och hade 3:e pris på jaktprov samt att han användes i praktisk jakt på rådjur.

Alltid lika roligt att studera sin hunds stamtavla och snoka runt på rasdata, man lär sig massa nya saker. Känns som om sannolikheten att jag kommer äga en till spaniel i framtiden steg markant och det kommer garanterat bli av typen dual purpose.

Windsongs Stravinsky, Novas far

(Bilden lånad från kennel Windsongs hemsida)

Tävlande på Husdjursmässan

Monday, January 4th, 2010

Här kommer en rapport om hur det gick för Nova och mig igår på agilitytävlingen x 2 i Kistamässan. Morgonen började vid 7 efter ca 4 timmars sömn, blir verkligen galen så fort jag skall göra något så kan jag inte sova kvällen innan. Men upp kom jag i allafall, packade iordning för tävlingen och gick ut med Keep, som skulle var kvar hemma med husse. Skulle gärna tagit med honom för miljöträningen men då man inte fick ta med hundar som inte skulle tävla så fick det vara för i år. Ida kom punktlig och i god tid som vanligt med båda hundarna, Nova bor ju hemma hos mina föräldrar så hon var snäll och hämtade henne där innan hon åkte.

Vi var på mässan i god tid innan för att hundarna skulle vänja sig vid miljön, Nova var som hemma där redan när vi steg in genom dörren, medan Trixa tyckte det var lite jobbigare. Ida och jag skämtade om att jag skulle ha tagit med Keep och lämnat honom i klapphagen med får, han hade nog aldrig velat gå där ifrån.

Agility lopp 1: En väldigt rolig bana som dömdes av Nalle Jansson, Nova var riktigt på men fortfarande lugn. Jag gjorde några försök att få henne att stanna på kontaktfälten men bryr mig inte så jätte mycket om hon stannar eller inte då vi ju inte längre kör för placeringarna. Dock så ramlade hon av balansens nedfart och rakt ned på tunneln som låg under, hon landade mjuk men blev diskad pga detta. Synd på ett annars ganska fint lopp,men dock med två ful snurrar. Jag vet ju att min nya uppvärmning inte drar upp henne lika mycket som den gamla, men dock blir hon mer uppmärksam på mig och inte lika stressad så jag måste driva på mycket mycket mer själv för att hon inte skall bli osäker och vända sig mot mig.

Agility lopp 2: Andra loppet dömdes av Annika Aller och i detta lopp sprang jag på lite bättre, dock sökte Nova linjer mellan mina ben och detta gjorde att vi höll på att krocka två gånger. Dock kunde jag få henne att bryta linjerna vilket är bra. Dock halkade hon i ingången i slalomen som hon rädde ut, men detta gjorde att hon tappade rytmen och utan stöd från mig så klev hon ut i mitten. Bara att göra om och i mål med 5 fel plus tidsfel.

Hopp lopp 1: Tredje loppet för dagen som även denna dömdes av Nalle och nu började Nova bli lite trött. Det va dock en flyttig bana med några fällor. Matte var duktig och sprang på även i detta lopp vilket gjorde att Nova jobbade bra, men mattan var hal och ibland blev det liksom stop i några svängar innan hon kunde starta igen. Detta gjorde att även fast vi inte fick några fel på hinder så fick vi tidsfel igen.

Hopp lopp 2: Fjärde och sista loppet dömdes av Annika Aller och var också en flyttig bana, dock innehållandes två staket. Nu var Nova riktigt trött men matte skötte verkligen sin del och sprang på ordentligt hela tiden samt berömde och stöttade Nova hela tiden. Och vilken känsla även om vi fick tidfel (skyller på mattan igen) så var det ett av de bättre loppen vi har gjort tillsammans.

Mest nöjd med tävlingen är att Nova inte tjuvstartade i något lopp, utan låg kvar och väntade, till och med när jag sa fel startkommando. Det är inte alltid vara matte till två hundar som man kör helt olika. Det var verkligen en jättetrevlig dag och vill passa på att gratta Jennie med rasfränden Felix som tog sin sista agilitypinne och blev uppflyttade till klass 3.

När jag kom hem somnade jag av ren utmattning och sov i 17 timmar i sträck, är allergisk mot damm så jag sov nog även pga reaktion mot spånet innomhus. Detta gjorde att jag missade Star Wars 3 som gick på TV igår kväll, ja har fortfarande inte sett den och ville så gärna se den. Men efter all bra agility under dagen så var det verkligen värt att missa den och jag ser verkligen fram imot det nya agilityåret tillsammans med Nova, vi ska köra järnet och ha asroligt.

Målen för 2010

Friday, January 1st, 2010

Då var det nya året här och det är dax att fundera på vad man skall ha för mål att jobba mot tills nästa år. Mina målsättningar är lite annorlunda från tidigare år för både mig, Nova och Keep. Jag brukar I vanliga fall bara ha fyra mål att jobba med då jag vill kunna uppfylla alla mina, men i år är det hela 6 st, dels för att målen som är satta i år inte år jättesvåra och dels för att de två sista är av en annan genre än vad jag tidigare haft. Man måste ju börja uvecklas lite som person.

Bland Novas mål finns det inga agilitymål och det är för at där har hon uppfyllt allt jag satt upp för henne och sedan vill jag helt enkelt inte att hon skall upp i klass 3. Är mer nöjd med att tävla lite då och då i klass 2 tills hon inteorkar längre, min tanke är att hon förmodligen orkar och har roligare i klass 2 än vad hon skulle göra och ha om hon kom upp i klass 3.

Keeps mål är ännu mer sakliga än vad det brukar och jag har istället för att skriva träna upp hopptekniken så har jag skrivit “Jobba igenom alla övningar från Foundation Jumping” och liknande. Det är för att det är enklare att mäta det man har bestämda saker man skall göra istället för vagan föreställningar. Annars så är det väldigt många och breda mål som är uppsatta för herrn i år, visst kanske vi inte hinner med alla i år men tanken är att vi ska hinna med det flesta.

Om man siktar på stjärnorna kommer man till molnen, men om man siktar på molnen så lämnar man oftars inte marken.”

Mina nyårslöften 2010:

– Vara behörig till HT-10

Få CSN ht-10 o vt-11

Kunna anmäla agilitytränarutbildning 2011

Köpa ett teleobjektiv

Skriva 2 artiklar

Skriva “Månadens fundering” för hela året

Novas mål 2010
Lydnad: 	- Lära in grunderna till lydnadsklass 3 		
		- Baklängeskedja lydnadsklass 3 
		- Tävlingsträna	
   Bonusmål: - Starta lydnadsklass 3
		
Bruks: 	       - Jobba in ett bra appellspår
		- Baklängeskedja brukslydnaden
		- Tävlingsträna
   Bonusmål: - Uppflyttad ur appellen

Övrigt: 	       - Ställa ut i veteranklass
		- Starta rallylydnad 
		- Ha jäkligt roligt!!!

Keeps mål 2010

Agility: 	       - Jobba igenom alla övningar från Foundation Jumping
		- Lära in kontaktfälten (nosduttar gungan, running övriga) 
		- Jobba igenom alla övningar i 2:a och 3:e Greg filmerna	
		- Jobba igenom alla slaom övningar för 2x2 filmen
		- Starta inofficiell hoppklass
		- Starta officiell hoppklass 1

Bonusmål: – Uppflyttad hoppklass 2

Lydnad: 	- Baklängeskedja lydnadsklass 2 				
		- Tävlingsträna lydnadsklass 2
		- Lära in grunderna till lydnadsklass 3		
		- Baklängeskedja lydnadsklass 3
		- Tävlingsträna lydnadsklass 3
   Bonusmål: - 1:a pris lydnadsklass 2 
		- LP 2
		- 1:a pris lydnadsklass 3

Bruks: 	       - Baklängeskedja sökmarkeringen				
		- Lära in sök mönstret enligt canis 				
		- Tävlingsträna söket
              - Lära in appellspåret
              - Lära in spårapporterna 					
		- Baklängeskedja brukslydnaden 				
		- Tävlingsträna brukslydnaden

Bonusmål: – uppflyttad lägre klass


Vallning: – Gå en fortsättningskurs

Bonusmål: – Godkänt vallhundsprov

Övrigt:	      - Ögonlysa

Okej det blev inte jätte snyggt, men det blir bättre när jag lägger det under hundarnas mål istället.

Årssammanfattning

Thursday, December 31st, 2009

Detta år har varit ett väldigt händelserikt år, det kanske inte alltid har varit bra saker som inträffat men det kommer bli det året jag han flytta två gånger, hamnade i två stora gräl samtidigt fast om olika saker, blev diagnostiserad för deprission och fick behandling för det. Samt det blev godkänd A2 instruktör, det år Nova äntligen plockade sitt 1:a pris i lydnadsklass 2 och det år jag lärde känna Keep samt debuterad med honom i lydnad. Nästa år hoppas jag blir lite smidigare, att Nova får leva, må bra och fortsätta träna och tävla trotts att hon nu fyllt 10 samt att det är det år Keep och jag får debutera i agility, bruks och vallning tillsammans.

Här kommer en kort sammanfattning över vad vi har gjort månad för månad under året.

Januari

Vi flyttade till Tumba.

Februari

Jag blev färdig SBK Lightinstruktör för Christian Lewnader och under Huddinge Hundungdoms årsmöte så blev jag vald till kassör.

Mars

Passade på att gå som åskådare när Fanny Gott höll en 2 dagars handlingskurs i Hölö för att lära mig mer om Gregs handlingssytem och för att se om det var något jag ville lära Keep. Jag gick även A2 utbildningen för Anita Axelsson samt en kassörsutbildning genom studiefrämjandet under månaden.

April

Fick en tidig födelsedagspresent av mina föräldrar i form av en system kamera. Passar på att gå flertalet kurser för Fanny Gott när hon var i Stockholmsområdet, Keep och jag han gå shejpingkurs, klickerkurs samt kurs i running contacts innan vecka var slut. Deltar med båda hundarna på Huddinge Hundungdoms KM, Keep får starta lydnaden på prov och för miljöträningens skull. Nova för starta agility och lydnad men vi får inte riktigt något att stämma i år heller.

Maj

Nova och jag missade tyvär U-DM i lydnad pga av sjukdom men gjorde stor comeback på U-DM i agility och går runt båda loppen och blir Ungdoms Distriktsmästare i agilityklass 2. Keep och jag börjar en vallningskurs för Mickis som pågår under hela sommaren.

Juni

Jonas drar till Hong Kong med skolan över en vecka, medan jag börjar sommarjobba på Hemköp i Vagnhärad. Keep genomför sitt MH på Söderälje BK med 1:a på skott.

Juli

Passar på att ta ledigt en helg från sommarjobbet och åker ned till Ida för att tävla på Kanonsabotören, en trevlig helg toppas med att Nova tar sin första agilitypinne i klass 2.

Augusti

Augusti var verkligen lydnads månaden för Nova, först fixar hon en 3:e placering på U-SM uppe i Boden och sedan tar hon äntligen det efterlängtade 1:a pris i lydnadsklass 2 på Flens dubbeltävling. Det var även 25 års Jubileum för Kennel Morkullan och fick träffa två av Novas systrar. Det var 3 bestämda damer bland alla ynglingar. Klubben annordnade även ett läger för alla medlemar ute vid Flaten, jag hade fullt upp hela helgen och även om det var mycket jobb var det jättekul. Hade med mig både Keep och Nova som fick följa med som kurshundar och för att ställa till med oreda.

September

Nova gör en fin hoppnolla på Södertälje BKs årliga agilitytävling, dock tar vi ingen pinne då vi får ett liet missförstånd som kostar oss en massa tid. Men vi var väldigt nöjda ändå. Keep tränas för fullt i lydnad inför debuten i oktober.

Oktober

Debuten för Keep sker på Hölö-Mörkö BK och vi samlar ihop hela 176,5 p,vilket ger ett 1:a pris och vinst i klassen. Vi flyttade för andra gången under året, denna gång till Ekhagen. Keep och jag gick en helgkurs i sök för Canis instruktören Ulrika Norell. Vi var även på kullträff för Emenems K- och J-kull, dock var vi bara en från varje kull men det var trevligt ändå.

November

Keep och jag påbörjar en sökkurs för våran nya Brukshundklubb, SBK avd, för Mija Jansson. Keep röntgas och svaret kommer tillbaka som HD B, ED ua.

December

Året avslutas med att ställa ut Keep på HUND2009 för miljöträningens skull, att han sedan fick en 2:a är inte helt fel. Klarade sista provet på “Hunens evolution, genitik och beeende” och är där med godkänd på hela kursen. Sedan kommer snön och stannar över julen som firas ute i Hölö hos mina föräldrar.


Sist men inte minst åter står det att önska…

Utvärdering av målen 2009

Wednesday, December 30th, 2009

Mina nyårslöften & Novas mål 2009

Utvärdering:

Jag slår ihop min och Novas utväderingar då alla mål som var uppsatta för henne och mig har avverkats, utan några större problem. Nästa år är tanken att jag skall försöka focusera mer på skolan samt att jobba upp hemsidan riktigt ordentligt. Tanken är ju att den mer och mer skall bli ett ställa att söka kunskap på istället för att bara berätta om mig och mina hundar.

Då det gick så väldigt bra under året för Nova så hade jag tänkt att vi skulle fortsätta med lydnaden och tanken är även att vi ska försöka göra ett nytt försök i bruksspåret. Dock hade jag tänkt försöka dra ned lite på agilityn nu när Keep börjar bli mer mogen för det. Men huvudsaken är att hon lever och mår bra samt att vi får göra massa roliga saker ihop. Novas gamla mål kan man hitta under hennes flik på hemsidan.

Keeps mål 2009

Lydnad:

Lära in grundfärdigheterna 1 t.om. 13 samt 16 och 18

Baklängeskedja lydnadsklass 1

– Baklängeskedja lydnadsklass 2

Tävlingsträna

Bonusmål:

1:a pris lydnadsklass 1

– 1:a pris lydnadsklass 2


Bruks:

Lära in appellspåret

– Lära in spår apporterna

– Baklängeskedja brukslydnaden

Bonusmål:

– Uppflyttad till lägre klass


Agility:

Träna in bra grunder på alla hinder

Bestämma kontakfälts beteende och börja träna

Träna in 6 pinnars slaom med 2×2 metoden

Övrigt:

Vidare miljöträning

Vidare hanteringsträning

Vidare allmänlydnadsträning

Besöka fåren några gånger

Genomföra Mentalbeskrivning (ca 12 månader)

Genomföra HD och ED röntgen (ca 18 månader)

Utvärdering:

Till Keep hade jag satt upp väldigt många mål och vi nåde inte riktigt hela vägen fram på alla, men det gör inte så mycket. På något sätt sätter jag hellre lite för höga mål, istället för att sätta för låga mål och då speciellt med en unghund. Det vi inte nåde helt fram med var lydnaden och brukset, detta då bl a hela våren gick åt till att lära känna varandera och komma på hur vi fungerade. Sedan så fastnade jag i söket istället för det tänkta bruksspåret. Vi får se nästa år om vi gör appellen i söket eller i spåret, men den där uppflyttningen får helt enklet följa med till nästa år. I lydnaden så har vi inte kommit igenom alla grundfärdigheter då jag släppte dem mer och mer ju närmare hösten vi kom, istället focuserade vi på baklängeskedjning och tävlingsträning. Sedan kommer vi inte hinna baklängeskedja hela lydnadsklass 2 innan året är slut men det är inte långt kvar tills vi är startklara i 2:an, så det blir förmodligen lydnadsstart igen under den tidiga våren. Under året har vi även hunnit köra betydligt mer av både agility och vallning än vad jag från börja tänkte och tanken är att vi ska försöka sattsa lite mer på det nästa år. Vi håller även tummarna för att Keep också håller sig friskoch undviker oförutsedda skador under året, så vi hinner utvecklas så mycket som möjligt under det kommande året.


Nova 10 år

Saturday, November 14th, 2009

Igår fyllde min älskade spaneil 10 år! Tänk att tiden går så fort, vill ha kvar henne för alltid. Hon firade sin födelsedag hemma hos mamma och pappa med sitt vanliga lyxliv där.

Ni som har saknat Nova i bloggen kan jag upplysa om att hon har fått bott hos mina föräldrar under hela hösten, anledningarna till detta beslut är att hon som trogen familjehund skall hålla mamma sällskap nu när båda barnen är utflugn samt att hon hjälper min far med sin rehabilitering. Han opererade sig nyligen och då har hon hållit honom sällskap under rehailiteringen samt följt med på alla promenader som han har gått. Tror aldrig Nova fått så mycket promenader som nu, vad sägs som 3 st 1 timmes promenader per dag? Det ä ganska imponerande men jag vet inte vem som blir mest trött av det enligt mammas rapporter, jag kommer i allafall få tillbaka en senior i väldigt bra kondition när hon äntligen får komma tillbaka hit. Vi längtar både hon och jag, älskade skrutt.

Bjuder på en bild från U-SM i sommras, det är svårt att tro att hon är 10 så fräch som hon är.