Archive for the ‘Film’ Category

Upp som en sol…

Monday, April 30th, 2012

… och ned som en pannkaka.

Helt klart så jag kan förklara mina senaste agilitypass med Keep med detta talesätt.

I lördags var jag på Mälarö BK tillsammans med Camilla och hundarna, där körde jag den första lektionen på online kursen jag går för Klickerklok. Super rolig kombination som gick betydligt bättre än förväntat, självklart rum för förbättring men jag var supernöjd.

I dag tänkte jag att jag skulle hinna med lite agilityträning innan vi skulle iväg och fira valborg. Kanske inte bästa dagen att träna på med tanke på att jag hade varit vaken sedan 5 på morgonen pga arbetet samt att jag bara hade sovit runt 4 timmar den natten. Jaja om man ska sattsa så får man väl köra i alla väder tänkte jag och drog iväg till SoSuBK för att köra variant 2 på lektion 1. Stort misstag! Usch vad dåligt det gick och jag var riktigt missnöjd med min egen prestation. Keep är alltid bäst, även om jag kanske inte riktigt tänkte det just när jag var där. Det bästa var i allafall att jag fick båda träningarna på film och att min instruktör Fanny kunde komma med bra tips och råd när jag hade en dålig agilitydag.

Det var verkligen guld värt, för hur många gånger tränar man inte och det går riktigt uselt, sedan när man är på kurs för att visa upp “problemen” så kommer dom aldrig fram. Hunden och en själv går klockrent kombination på kombination. Visst är sånt bra för självförtroendet, men det ger ju ingen indikation på vad som behöver tränas på. Så Keep och jag fick egentligen ut mest av det riktigt dåliga passet och listan över saker vi behövder träna växte en hel del. Så nu är vi riktigt revansch sugna.

Bra kombinationen

Mindre bra kombinationen

I morgon ska vi på clinic för Maria Brandel, hoppas få ut massor av matnyttigt ur denna tripp till Kungsör.

Vittrings inlärning

Saturday, April 14th, 2012

Roligt att det är så många som verkar intresserade av mina prototyper, jag hoppas verkligen få tid, ork och ekonomi att kunna driva på det fullt ut.

En annan sak som personer har frågat efter är film på den nyligen ompåbörjade vittringsapporteringsinlärning.  Som jag sa tidigare så har jag frångått post-it-lapp modellen för tillfället och testar specialsök varianten. Hade jag haft en yngre hund hade jag påbörjat luktdiskriminerings träningen med att kunna skilja och markera en speciel tesort från andra. Men eftersom jag inte har någon unghund hemma så får någon annan anta utmaningen.

Idag har vi legat lågt och försökt ladda batterierna inför i morgon då jag ska jobba för första gången sedan jag var sjuk. Dock har vi sysslat med grundskötsel så som bad, kloklippning, avmaskning och tvätt av hundsaker vilket sedan avslutades med massage och film. Mysig dag helt enkelt även om snöblasket kanske inte var det bästa att åka bil i på morgonen, speciellt inte med bakhjulsdrift. Men vi överlevde den turen också och jag känner mig riktigt pepp på att åka och jobba i morgon. Dock är jag ännu mera pepp på att komma hem och fortsätta med vittringsträningen.

Här hittar ni filmen på dagensvittringsträningen: Youtube

Agilityhelg

Sunday, September 25th, 2011

Den här helgen var helt tillägnad agilityns nördiga anda då jag hade anmäla mig till Kumla BKs dublerade klass 1 tävling och Fagersta KK dubblerade hoppklass 1, som avslutning på årets agility och för att jaga sista pinnen till klass 2.

På lördag morgon begav vi oss iväg till Kumla i hundraggarbilen, resan gick bra och jag kom relativt lagom för att kolla in banan och området innan det var dax för banvandringen till första klassen. En mycket trevlig bana och jag är så sjuk jäkla nöjd med loppet vi genomförde, som tyvärr inte blev filmat. Dock blev det tyvärr en förarglig rivning i början av loppet, men vi körde på iallafall. Om vi inte hade fått den där rivningen så hade vi vunnit klassen. Surt! Men ifall man inte träna hoppteknik på länge så får man skylla sig själv helt enkelt.

Inför lopp nummer två så värmde jag upp med lite hoppteknik och det hjälpte rent rivningsmässigt, men om matte inte kan ha tillräkligt mycket is i magen så hjälper inte det. På filmen kan ni se hur Keep missar slalomet pga att jag inte handlar korrekt i slalomet, antingen skulle jag bara ståt rakt upp och ned och ropat på honom och därefter skickat honom in i slalomet, eller så skulle jag hållit i min lilla threadle längre.

Lopp 2 på lördagen

Kvällen spenderades i Örebro för att köra upp till Fagersta på morgonen efter en våffelfrukost. Helt underbart och välbehövligt inför resan, för den tog betydligt längre tid än vad jag hade tänkt när jag planerade denna helg. Men när jag kom upp till gränsen till norrland så kändes det verkligen som rätt beslut, det ända som var tråkigt var att jag inte hade tid att stanna och gå i något av naturreservaten som vi passerade på vägen.

Uppe i Fagersta var förhållandena inte super, trång innomhushall, lågt i tack, mycket ljud och en trött Keep och matte. Så jag gick redan från början in med att detta skulle vara enbart träning för oss och inte bli besviken om miljön skulle bli för svår för Keep. Men det var verkligen inget jag ens skulle behöva ha funderat över, för Keep stördes inte det minsta. Duktig hund.

Första loppet fick vi en förarglig rivning i igen, helt och hållet mitt fel då jag ropar på honom mitt över ett hinder. Man ser helt klart på filmen att det är jag som stör honom, annars lite väl stora svängar enligt mig.

Lopp 1 på söndagen

Andra loppet var så jäkla fint det också, och vi var nollade fram till näst sista hindret som är en böjd lång tunnel som han går in klockrent. Men sedan gör jag ett riktigt dåligt bakombyte som han ser och vänder och kommer ut ur tunneln igen samma väg som han gick in. Surt surt surt men vad kan man göra. Ibland landar man på fel sida snörret och den här helgen var verkligen så, fyra lopp och fem fel i varje. Men jag kan inte vara mindre än nöjd för han går verkligen kanon och jag har sagt det förr och säger det igen, det är verkligen ett sant nöje att köra Keep i agility. Jag vet att nästa år sätter vi sista pinnen upptill hopp 2:an.

Jag vill tacka alla vänner och bekanta som gjorde denna resa så otroligt rolig och givande, jag kommer helt klart göra om en sådan här resa i framtiden.

Keep belönades med två rosetter för sina fina lopp hos Kumla BK.

Metallapport Film 4

Thursday, August 25th, 2011

Nej jag har inte glömt bort våran kampanj med metallapporten, men vi har haft nästan 1,5 veckas uppehåll i träningen. Först trodde jag att detta skulle ställa till det i inlärningen och att jag skulle få börja om lite när vi tog tag i det igen. Men tydligen inte, han var nästan säkrare på metallen nu än innan vi gjorde uppehållet. Det stämmer på det jag har observerat tidigare vid hundträning, att uppehåll kan vara till fördel i träningen men man behöver komma över visa platåer i träningen annars kommer träningen gå tillbaka kraftigt. Detta har vi provat tidigare med inlärningen av metallapporten, träningsdagböcker är bra ibland. 😉 Samt att uppehållen inte får vara allt för långa, men självklart är det beroende på individen.

YouTube

Ni kanske inte ser så stor skillnad mellan denna film och tidigare filmer men det är det som är meningen. Stegen ska ju vara väldigt små i hundträning och speciellt vid träning där osäkerhet är inblandad. Skillnaden är att jag håller honom i halsbandet och håller emot så att han måste anstränga sig för att nå och gripa rullen. Jag upptäckte att när en figurant håller i honom och presenterar rullen så blir han osäker och långsam i gripandet, denna osäkerhet kom från att jag ökade svårigheten med flera kriterier samtidigt. Så då fick jag helt enkelt bryta ned kriterieplanen lite till, nästa steg är att jag ska hålla honom och presentera rullen så han får springa till en figge för belöning, innan figgen och jag byter plats igen. Små steg, små steg men framåt kommer vi och de börjar se riktigt bra ut, de är ju huvudsaken.

Plötsligt händer det…

Sunday, August 21st, 2011

Bara för att jag gnällde förra helgen så gick det riktigt bra nu i lördags på Södertälje BKs agilitytävling. Vi kom dit i god tid och hann värma upp ordentligt samt att matte hann  gå av sig den värsta nervositeten.  Kollade in banan som var helt okej, ingen monster klass 1 bana här inte. Dock var jag lite fundersam över vad jag skulle hitta på i mitten av banan då jag inte hunnit träna ordentligt på att söka hinder efter säcken sedan vi hade problem med detta på Kanonsabotören. Tog beslutet att följa med ordentligt efter säcken istället för att skicka och sticka som jag helst hade velat göra, sedan fick jag hinna de andra bytena om jag kunde. Lite pannkaka blev det av denna plan tyvärr, men nollan lyckades vi hålla ändå. Nu efteråt är jag sugen på att ersätta mina dåligt timade byten med en serpentin. Vi får väl helt enkelt åka och träna någon dag och jämföra tider mellan olika handlings alternativ, för jag är inte helt nöjd med svängarna som blev efter korta tunneln och det var där vi förlorade placeringar. Vi kom 4:a och fick pinne, men de skiljde under en sekund mellan 2:an och oss samt en och en halv sekund mellan ettan och oss. Så hade vi satt svängarna bättre hade vi kunnat varit med i toppen och konkurrerat. Missförstå mig inte nu.  Jag är jättenöjd med min prins i loppet är det ju inte direkt pinnar och placeringar jag jagar efter i agilityn, utan det perfekta loppet. Med Keep så ligger vi så nära varje gång, känslan är rätt, attityden har även den kommit och han går som en skollad råtta runt banan, så snar snart kommer det också.

Men men i lördags firade vi som vinnare och Keep fick ett besök hos Agdalas får som belöning, vilket var högt uppskattat. Älskade Keep gick hur fint som helst i vallhagen också, mattes guldhund kan han. Idag har vi mest tagit det lugnt och jobbat med massage och friskvård. Vi har hunnit med ett massage pass, ett cavalettipass, middagen serverad på balans plattan och under kvällspromenaden fick han bära klövje väskan i omgångar, får se om vi tar lite mys massage precis innan vi går och lägger oss oxå. Min filosofi är just nu att om man behandlas som en världsmästare så presterar man som en, verkar ju i allafall fugera för tillfället. Eller så var det vårat nya kampkoppel som gjorde susen, här är man inte skrockfull inte då;-)

Snälla Kickan filmade oss i det vackra vädret som rådde i lördags, soligt och fint NOT! Här är i alla fall pinne loppet. YouTube

Äntligen har tempot kommit och det till och med syns på bild;-) Foto av Maja

 

Första disken

Saturday, August 13th, 2011

På den femte agility starten hände det, den första officiella disken, en riktigt skit disk på ett annat väldigt vackert lopp. Jag är väldigt förvånad att det dröjt såhär länge innan första disken kommit, i vanliga fall brukar man ju räkna med att de första loppen brukar bli disk när man börjar tävla med en ny hund. Dock känns det lite tråkigt att första pinnen inte har rullat in än, speciellt då vi gjort väldigt många fina lopp sedan debuten. Bara små saker som har kommit i vägen och än har jag inte hittat några större missar i hans grundutbildningen. Vilket känns jättebra för min del, speciellt med tanke på Novas totala avsaknad i grundutbildning. Något rätt har jag i alla fall gjort:-)

 

Dock känns det som om han utvecklas från lopp till lopp och blir säkrare samt får mer fart. Om jag tänker tillbaka till vårat första och andra tävlingslopp samt jämför med dagens lopp så är det faktiskt väldigt stor skillnad. Så jag ska nog sluta gnälla om pinnar och placeringar, samt bara luta mig tillbaka och njuta av att få köra agility med min underbara hund. För han är verkligen en lite dröm att köra och att få vara den som kör honom är helt underbart. Det är verkligen en fantastiskt känsla att få kliva upp på startlinjen med honom och bara kliva rakt in ”bubblan”. Sedan känna den där underbara känslan av total samhörighet när vi startat, världen liksom saktar in och det finns bara jag, Keep och hindren.

 

Tyvärr var jag inte helt inne i ”bubblan” i dagens lopp, det kan ha berott på att jag blev allvarligt försenad. I vanliga fall brukar jag inte ha några större problem att hitta till nya brukshundklubbar, men att försöka ta sig till Märsta-Sigtuna BK var nästan omöjligt. Råkade snubbla över klubben efter att jag irrat runt och åkt allvarligt fel flera gånger och jag kan fortfarande inte förklara hur jag åkte dit utifrån kartan jag åkte efter. Så jag ramlade in mitt i andra banvandringen (han inte ens parkera bilen ordentligt) och visste inte ens om jag hade tidigt eller sent start nummer. Som tur var hade jag ett sent start nummer så ja hann värma upp Keep ordentligt och lugna med mig inför våran start. Tror dock att jag inte hann stressa av tillräckligt och att min frustration i bilen över att vi inte hittad smittade av sig på Keep och att påverkade honom under loppet. För när jag trodde att han hade låst på tunnel ingången så tänkte förflytta mig till nästa position, men då stanna han upp och följde med mig istället för att gå in i tunnel ingången. Han han stoppa in huvudet i fel tunnel ingång inann jag han reagera. Sedan fick vi en väldigt stor sväng efter långhoppet men det var för att jag skickade honom lite väl hårt mot hindret för att han inte skulle hoppa för kort på det. Jaja ingen idé att gråta över spilld mjölk och det är bara att spotta i nävarna och ta nya tag.

YouTube

Grattis till Maja och Zoro för ett snyggt lopp i Hopp 2:an och till pinnen.

 

Jobb och metallapport

Saturday, August 6th, 2011

Ska försöka formulera mig hyfsat begripligt såhär på kvälls kvisten, trotts att tröttheten kommer krypandes mer och mer.

Som ni märker så händer det inte mycket här i bloggen för tillfället, kämpar och sliter sista vecka på sommarjobbet, en dag till sedan är det slut för i år. Sista veckan har jag ägnat den lediga tiden till att sova och träna metallapporten, så mycket mer har det inte funnits ork för. Jag har försökt hinna med minst 2 st 2 min pass per dag och även det lilla ger väldigt stora resultat. Ida med Trixa komenterad att hon ville se nästa film då den skulle kommit i tisdags, men då jag råkade sova bort den eftermiddagen/ kvällen så blev det inget av med det. Dock la jag in ett pass nu ikväll innan jag cyklade bort till brukshundklubben för att träna lite agility. Agilityn gick riktigt bra och vi tränade på att klara däcket självständigt på upploppsrakor, inga problem med det idag inte. Nästa gång vi stöter på det på tävling så sitter det.

Dock kändes han trött när vi skulle träna metallapporten på förmiddagen, men tycker ändå att det ser helt okej ut. Men till nästa pass så ska jag plocka fram baconosten på tub igen och bara jobba med attitiyden och snabba gripanden.

YouTube

Om två veckor kanske ni kan få se en hel apportering om ni har tur, eller kanske inte med tanke på hur ofta vi stöter på patrull.

Metallapporten: Film 2

Tuesday, July 19th, 2011

Okej liten paus i ombyggnaden och här kommer istället två veckors sammanfattningen, eller ja jo tre veckor blev de ju, över metallapport kampanjen. Har under dessa tre veckor tränat väldigt ojämnt, första veckan blev de nästan ingen träning då en vis agilityträning inför Kanonsabotören kom i vägen. Vecka två så skötte matte sig och vi hann med väldigt många pass, men tredje och sista veckan gick slött då jobbet verkligen sög musten ur mig. Dock har träningen känts trög och segt, under hela vecka 2 kändes det som om vi inte kom någon stans trotts all träning. Men ikväll var det som om någon hade dragit ur proppen på ett badkar, alla problem bara försvann och träningen flött på helt underbart. Hade faktiskt tänkt ta en veckas uppehåll då de gick så trögt, men nu ska vi nog bara köra på i två veckor till. Känner mig så glad och fick verkligen en välbehövligt tränings pusch efter kvällens träningspass. Här nedan kommer filmen.

YouTube

Man kan verkligen se hur mycket säkrare han är på metallapporten efter bara tre veckor och om två veckor är det dax igen för en ordentlig utvärdering. Bredvid träningen så jobbar jag på träningsplanen för metallapporten, hoppas jag hinner bli klar med den till nästa utvärdering så ni kan följa våra träningssteg bättre.

Kanonsabotören

Sunday, July 10th, 2011

Nu äntligen ska jag ta tag och skriva om förra helgens agilitytävland i Linköping, har varken haft tid eller ork till att skriva i bloggen den senaste veckan. Dock kan jag inte  säga att vi har tagit det lugnt, nejdå här har det varit fullt upp, de får jag dock ta någon annan dag.

Förra fredagen efter jobbet så packade jag in Keep och alla saker in i bilen för att bege mig ned till Linköping för att tävla på Kanonsabotören. Resan ned gick okej om vi bortser från att jag höll på att somna bakom ratten när jag passerade Nyköping. Verkligen inte kul att helt plötsligt upptäcka att jag var på väg mot mitträcket, dock rädde det upp sig och efter ett stop på närmsta McDonalds för en stor kopp kaffe så gick ned resan riktigt bra.

På lördagen så blev de en tidig morgon då vi skulle ned till hoppklass 2 där Ida och Trixa skulle starta. Sedan fick jag och Keep ägna resten av dagen till att träna på att uppföra sig lugnt och sansat på tävlingsplatsen, matte ägnade även dagen till att fota och ta en power nap i gräset. Hoppklass 1 där Keep skulle delta i var sist ut på dagen, så de var en ganska trött Keep som gick ut för att göra sin första och enda start kl 8 på kvällen. Detta lopp till skillnad från det i Upplands väsby så hade jag bestämt mig för att lite på Keep och låta honom sköta sitt jobb utan massa extra hjälper och stöttning. Han hade verkligen inga problem med detta utan glänste som den stjärna han är och gick runt på noll fel. Hans första hinder nolla i agility på hans tredje start, dock uteblev pinnen då de var 28 nollor och Keep var inte speciellt pigg i benen efter hela dagens väntan. Dock är jag jätte nöjd med loppet.

YouTube

På söndagen var det exakt samma upplägg, upp tidigt för att se kompisars lopp för att sedan vänta hela dagen för att köra ett lopp sist på dagen. Även denna klass skötte sig Keep exemplariskt och vi var felfria fram till näst sista hindret, då han hoppade ramen på däcket. Dock stannade han innan sista hindret så vi blir inte diskade utan vi kommer i mål med 5 fel. Det jag är mest imponerad över är att han höll ihop även fast jag var toknervös innan starten, helt utan anledning, vilket var väldigt konstigt. Men han påverkades som tur var inte av detta och väl inne på banan så gick jag in i bubblan och vi blev ett. Helt underbart, min fina fina pojke.

YouTube

De är verkligen kul att se filmerna efter loppen för inne på banan känns det som om han går väldigt långsamt men när man tittar på filmerna så går han faktiskt inte så långsamt som det känns som (promenad tempo). Dock har han mer att ge, men jag tänker låta farten komma med tiden, erfarenhet och vidare träning. Nova var ju tvärt om med, hon skulle springa fort fort fort på agilityplanen innan hon kunde svänga och följa min handling. Annars får jag väl utmärka mig som tjejen med den långsamma border collien;-)

Hur gick det med fotandet då? Jodå fick en hel del bra bilder som jag tänkte lägga upp i ett eget inlägg men bjuder på ett litet smakprov.

2 veckors utmaning

Wednesday, June 29th, 2011

Jag har ju tidigare berättat om min kampanj med metallapporten som vi försökt ladda till något positivt med hjälp av baconost på tub. Kan säga att bacon osten har gjort underverk och på bara några få träningspass har vi kommit så långt att Keep nu tar ett ordentligt grep om metallröret och direkt lägger vikten bakåt.

Men bara för att få lite fart i inlärningen så har jag gett mig själv en utmaning, att filma och se hur långt vi kommer på två veckor träning. Så idag filmade jag “starten” och då det var ett tag sedan vi tränade metallen så var vi nästan tillbaka till ruta 1, men tog inte många belöningar innan vi var tillbaka där vi slutade. På filmen kan man i början till och med höra hur Keep skallrar tänderna mot mitt metallrör, vilket var hans typiskt grep om metallen i början av träningen.

YouTube

Sedan körde vi  hela 7 pass till utöver detta, 4 st 2 min pass och 3 st 1 min pass (man hinner otroligt mycket på 1 min). Kriterierna för dessa pass såg ut såhär.

– Repetera snabba gripande, medan jag satt på golvet.

– Hunden lägger vikten bakåt efter gripandet, medan jag satt på golvet.

– Hunden lägger vikten direkt efter gripandet, medan jag satt på golvet.

– Gradvis belöna mer och mer drag bakåt, medan jag satt på golvet.

– Börja belöna med lek enbart, jag stående från och med nu.

– Belöna för att han bibehåller draget i metallröret trotts att jag rör metallröret emot honom

Om det är någon som undrar så jobbar jag utifrån Klickerkloks apporterings artikel, det bästa inlärningssättet för apportering enligt mig.