Månadens Fundering 2:1

Reklamträning

Titeln kanske är lite vilseledande för tanken är inte att vi ska träna våra hundar till att göra reklamjobb, även om det skulle vara ganska kul. Tanken med detta inlägg är att försöka ge tips för att få tiden att räcka till för hundträning och då speciellt om du som jag är en person som gärna slår sig ned framför TV:n på kvällen, istället för att ta tag i den där snea ingången i lydnaden eller låta din hund lära sig det där trixet du alltid velat lära den men aldrig hinner. TV:n skulle jag vilja säga är en av de största tidstjuvarna i den moderna världen, vi skyller på att vi inte hinner lära in vissa saker eller förbättra vissa saker med våra hundar men sitter gärna istället 3-4 timmar framför TV:n utan dåligt samvete. Självklart tycker jag inte att ni skall slänga ut TV:n, utan istället bli medveten om det och istället börja använda den till ett hjälpmedel i träningen.

På nästan alla kanaler idag går det alltid någon form av reklam ca 4 gånger per timme och den varar i ungefär 5 minuter varje gång. Så istället för att byta kanal i 5 minuter eller sitta och bli hjärntvättad av reklamen, så kan man istället hålla en klicker, lite godis samt en leksak redo inför varje reklampaus. Om du vill kan du även använda dig av en timer också, men inte jätte nödvändigt då reklampausen håller tiden åt dig.

5 minuter kanske inte låter speciellt mycket, men verkligenheten är att det är den mest optimala längden på ett träningspass du kan tänka dig. När jag för ett år sedan gick shejpng kurs för Fanny Gott så fick jag lära mig det optimala upplägget på ett träningspass och det är det upplägget jag hade tänkt vi skulle använda oss av.

När reklamen börjar så tar du några godisar i lagom små bitar och lägger dem i fickan eller på ett bord som är lätt att komma åt beroende på om du skall sitta eller stå och träna. Ta sedan 3-5 godisar och klickern i handen, plocka sedan även upp leksaken. Har man svårt att ha allt i händerna så kan man köpa ett armband att ha klickern i. Lek sedan en kort stund med hunden för att få den i rätt sinnestämning för träning, be sedan hunden släppa leksaken, stoppa undan den och ställ upp för det ni skall träna (om du skall sitta ned och träna så kan det vara en fördel att du sätter dig ned innan du ber hunden släppa leksaken). Shejpa och belöna som vanligt och ge de godisar du har i handen en och en, du använder dem för att hålla koll på hur många repetitioner hunden genomför under passet. När du får slut på godisar i handen så tar du fram leksaken igen och samtidigt som du leker med hunden så plockar du upp 3-5 nya godisar i handen. Be hunden att släppa igen och träna upp nästa uppsättning godis. Detta kommer du hinna upprepar 3-5 gånger innan reklam pausen är över, försök bryta lite tidigare och avsluta med lite lek innan du sätter dig i soffan igen för att se på ditt favoritprogram. Dessa träningspass kan du sedan upprepa flera gånger under dagen, så i nästa paus kan du välja om du vill träna ett nytt pass eller skriva ned och analysera det föregående passet.

En av de viktigaste sakerna för att få ett sådant här pass att flyta på bra är att du har en tydlig och bra plan i huvudet över vad du skall träna och hur du skall träna det redan innan ni påbörjar passet. Fall inte heller för frestelsen att träna flera olika moment och tricks under ett sådant här pass om du inte har helt klart för dig hur du skall göra och när du vill att hunden skall byta beteende. Om du sköter din planering ordentligt så kommer du snart märka hur mycket hunden lär sig och utvecklas under dessa pass. Du kan utan problem även använda denna form av träning i andra sammanhang också t.ex. när du lagar mat, men använd då en timer så att ni inte kör mer än 3-5 minuter.

Så känner du att du inte är specielt träningssugen för tillfället pga snön ute, passa på och prova detta och upptäck hur mycket man hinner träna på bara 5 minuter. Berätta gärna hur det går om ni provar detta och lycka till med träningen.

3 Responses to “Månadens Fundering 2:1”

  1. Bra tips!!!

  2. […] Ikväll har jag suttit och läst ikapp lite bloggar och hittade 2 inspirerande inlägg. Sandra skriver om hur man kan utnyttja reklampauserna till lite hundträning och Thomas skriver om hur […]

  3. […] en länk på  Tinas blogg till Sandras blogg där hon skriver om reklamträning, smart upplägg. Varför inte nyttja de minuterna som man ändå […]


Leave a Reply