Sök- och lydnadsträning

Idag tar vi det väldigt lugnt här hemma, efter två dagar med seriösträning så ligger jag och Keep mest bara och sover. Tänkte skriva en kort sammanfattning av båda tränings passen.

Söndag:

Vi var fem besvikna personer i lördags då sök träning blev inställd då termometern visade på ned åt -20 grader, inget bra väder att få hundarna att springa max i. Så vi provad på söndagen istället och då var det betydligt mildare ute, dock tappade vi Anna under lördagen så vi blev bara fyra som mötes ute i Älta på söndag förmiddag. Keep och jag har inte hunnit köra något sök sedan innan jul, men min plan var ändå att gå ut och öka avståndet till figuranterna då vi inte har de ute på hela 50 m än. Jag hade även tänkt köra ca 10 skicka för att lära honom att hushålla med krafterna.

Men när vi väl kom igång så stötte vi på lite andra problem pga att snön låg djup och var ordentligt packad, då Keep var första hunden ut så blev det en tung uppgift för honom. Ganska snart började han tjuva tillbaka i sitt eget spår för att göra det lättare för honom och han var ganska ovillig att fortsätta ut på andra sida. Så jag fick gå in och ge honom det stöd och uppmuntran han behövde. Tina kom även på att han inte var lika benägen att gå tillbaka i sitt eget spår om man belönade samtidigt som man rörde sig framåt i banan, detta tror jag även jag skall ta med mig till de kommande sökpassen också. Efter 6 skick så såg jag att han var ganska trött och slutade för dagen, så fort alla var inne på sliten så sjönk Keep bara ihop och orkade inte ens lyfta huvudet. Stackarn det var säkert ingen dålig ansträngning han gjorde, som tur var så återhämtade han sig fort men jag hade gärna haft en overall att dra på honom tillsammans med täcket efter detta pass. Ibland är det lite svårt att vara hundägare utan bil.

De andras hundar gick också bra och det var en trevlig dag ute i solen, alla hade dock glömt sina kameror så tyvärr blev det inga bilder. Mysig som jag hoppas vi gör om igen snart.

Måndag

Igår var vi fyra andra som hade bokat inomhuslokalen i riksten, så skönt att kunna träna på stora ytor inomhus. Vi körde i par så att vi alltid var två ut och tränade samtidigt medan de andra två tittade på och kom med tips. De andra körde 6 minuters pass medan jag och Keep körde 3 minuters pass, min planering var att bara träna på rutan med Keep och snälla Malin hjälpte mig att flytta på rutan mellan varje skick. Jag kände mig jättenöjd med hela träningen, jag höll mig verkligen till korta intensiva pass och med mycket fart i. Hade min timer med mig vilket räddade mig vid ett tillfälle då Keep hade låst sig och gjorde samma misstag om och om igen, jag höll på att köra på tills han skulle göra rätt men så hörde jag klockan som pep och då kom jag på att det skulle vara jäkligt dålig hundträning att bara köra. Tänkte att han förmodligen var trött och skulle bara bli tröttare av att få göra om hela tiden utan belöning, så jag avbröt det passet och vid nästa pass så var det inget problem längre.

Sedan avslutade vi med en platsliggning och jag gjorde några korta i en och blandade mellan synliga och dolda, började med 1 min synlig, gick tillbaka och belönade lämnade honom igen för 30 sek dold, tillbaka och belöna lämna för 1 min dold för att avsluta med 30 sek dold till. Totalt blev det  3 minuter så jag känner mig ganska nöjd med det uppläget, just nu ligger den aktiva platsliggningen på hyllan och jag vill bara ha ro i momentet.

Efter passet så var alla lite tagna av den intensiva träningen och vi gick ned för att fika och diskutera hur träningen gick samt utvärdering. Toppen nöjd och hoppas verkligen att vi gör om detta också snart.

Tack alla för två superbra träningsdagar!

2 Responses to “Sök- och lydnadsträning”

  1. Hej! Vad kul att du har hittat våran blogg 😀 Tack så mycket.

  2. Om du går in på mina foton på FB så har jag en bild på Keep där, inte världens bästa kvalité men han ser rätt kul ut där han ligger i snön. Innomhusträingen lät kul, jag vill också hänga med. Hoppas det går att boka lite senare nästa gång.


Leave a Reply