Månadens Fundering 1:2

Soffshaping – inte bara för den late

I denna månadens fundering tänkter jag ta upp en sak som det inte står så mycket om i klickerböcker, nämligen att fånga beteenden i vardagen. Många vet nog om att ifall hunden har svårt att erbjuda grundfärdigheten ligg frivilligt, så skall man under en period klicka och belöna varje gång hunden frivilligt lägger sig ned i vardagen. Efter detta så kommer hunden erbjuda frivilligt läggande även när ni tränar. Men det finns många fler beteenden som man kan fånga på detta sätt, det är bara det att vi inte tänker på dem som potentiela beteenden. Ta några dagar på dig och studera din hund för att se om den gör något ganska ofta och som skulle vara kul att ha på kommando. Några exempel man kan leta efter är att hunden sträcker på sig, kliar sig, jagar svansen eller lägga sig på rygg. Välj därefter ett beteende att jobba med och klicka sedan varje gång hunden utför det. Beroende på hur klickerklok din hund är innan ni börjar, samt hur ofta du klickar för beteendet så kommer hunden inom en snar framtid börja erbjuda beteendet mer regelbundet. Timingen på klicket är också väldigt viktigt såhär i början, så ha en klicker och lite godis nära till hands under hela den här perioden så du inte missar något tillfälle att belöna hunden. Räkna med att det kan ta upp till en vecka eller mer innan hunden verkligen kopplar vad du klickar för.

Men det först som kommer hända är att du kommer se är en generell ökning av att hur ofta hunden utför beteendet, men hunden klara fortfarande inte av att repetera beteendet. Hundarna brukar försöka komma på vad det var för beteende den utförde och kan erbjuda massa saker, men på detta stadiet så kan de ha lite svårt att komma på vad den gjorde. Men så en dag händer det, hunden fortsätter erbjuda beteendet belöning efter belöning utan att göra annat emellna. I detta lägge brukar jag först börja med att testa hunden lite, detta gör jag genom att kasta iväg belöningen så att hunden måste flytta på sig innan den kan erbjuda beteendet igen. Vissa hundar kommer av sig i detta lägge och klarar inte att ge en ny repetition efter den har flyttat på sig. Klarar hunden av att erbjuda beteendet trotts att den behövt flytta på sig, så brukar jag smyga ned lite försiktigt till sitta ställning på golvet. Sedan kör jag ett vanligt shejpingpass på beteendet, efter detta brukar det inte vara några större problem med att få hunden att erbjuda beteendet under ett vanligt shejpingpass.

Att fånga något på detta sätt är inget större problem, men jag har ingen aning om varför det inte är mer utbrett för det är både enkelt och roligt. Jag kan lova att både du och din hund kommer njuta av denna träningsform och när man väl lyckas med sitt första beteende så är man fast. Så gör det bekvämt för dig i soffan med klicker och godis redo, så är ni snart igång.

Här är några förslag på saker man kan börja med att försöka få fram:

  • Ligg

  • Gå och lägga sig på bädden

  • Buga

  • Skämmas

  • Lyfta en baktass

  • Apportera svansen

Enkelt att få tag på både klicker och godis

Ibland blir det kanske inte riktigt som man tänkt sig

Ganska enkel rörelse att fånga då många hundar sträcker på sig ofta i vardagen

Ibland kan man fånga riktigt snygga saker.

3 Responses to “Månadens Fundering 1:2”

  1. […] observerar henne och är redo med klicker och godis samtidigt som jag tex tittar på tv. Titta in här för mer […]

  2. […] och fångade upp “bugandet”. Mer detaljerat hur jag gjord går att läsa här Soffshaping – inte bara för den late. Hade även turen att ha videokameran nära till hands och slängde upp den helt spontant när han […]

  3. […] observerar henne och är redo med klicker och godis samtidigt som jag tex tittar på tv. Titta in här för mer […]


Leave a Reply