Agility Foundationkurs

I helgen var jag och Keep iväg till Örebro området och gick en agility foundation kurs för Fanny och Thomas. Hade tänkt att jag och Keep skulle träna lite innan kursen men pga av allt tentaplugg inför tentan i fredags så blev det ingen träning. Det märktes blanda annat på våra burlekar, då vi inte tränat det sedan i sommras så var de väldigt ringrostiga. Men det löste vi på ett väldigt bra sätt tyckte Keep, vi körde stolslekar istället. Synd att jag inte har något kort på kungen som njöt i fulla muggar av att få sitta i min stol när han hade paus.

Men nu skall vi inte gå händelserna i förväg, vi tar det från början.

Fredag:

Började helgen med att skriva zoofysiologi tenta på morgonen, för att sedan bege mig hem för att packa. Som vanligt såg det ut som om jag skulle vara borta minst en vecka, så det var ganska mycket som jag fick släppa med mig på pendeln och bussen när jag åkte ned till Hölö för att hämta “Sigge” (bilen kallas så, men fråga mig inte varför) hos min syster. Hemma hos henne gjorde jag misstaget att drika kaffe även fast klockan var mycket, stort misstag! Kunde knappt somna över huvudtaget på natten.

Lördag:

Trotts minimalt med sömn så stutsade jag upp ur sängen i god tid, men trotts att jag både kom upp i god tid och åkte som jag tänkt så blev jag försenad (skyller på ett stopp och 2 varv i en rondell för mycket).

När jag nästan var framme så gör jag en lite fel köring, svängde av lite för tidigt och hamnar på en helt oploggad väg med massor av snö på. Mitt framför mig står en annan bil som visar sig tillhöra en annan kursdeltagar och dom har kört fast, ringer Fanny och kollar vart vi är och berättar att vi kommer bli sena. Sedan är det bara att putta loss bilen, en stor volvo och en sådan vänder och vride man inte hur som helst på kan jag säga. Så vi får ta oss fram till en vändplan, då backa kändes som en dålig ide med tanke på att den bara hade glidigt av vägbanan. Men vet inte om att det var än bättre idee då den körde fast varanan meter på vänd planen, men efter mycket puttande, dirigerande samt grävning med bara händerna kommer dom loss och runt. Min lilla pluttbil klarade sig betydligt bättre och jag körde bara fast lite grann två gånger. Men det var lätt löst då Sigge bara är en liten seat som man nästan kan ta under armen och gå, skämt och sido det var tur att vi var två som körde fel för ingen av oss skulle klarat oss ur detta ensamma.

När vi väl kom fram så hade de andra teori och det vi missat var mest om klickerträning och shaping, men jag gissar på att det var en kortversion på det jag fick höra på shapingkursen förra året. Vi gick igenom vilka grundläggande färdigheter hundarna behöver ha samt de viktigsate agilitygrunderna, om man bortser från slalom och kontaktfältsinlärning så var hinder inlärning inte en av dessa grunder. Kommer fortfarande ihåg när jag började med agility med Nova för 9 år sedan, hinderinlärningen var då mer än hälften av vad agility var på den tiden. Känns kul och skönt att agility har utvecklas så mycket under dessa år. Vi gick även igenom den teoretiska biten av kontaktfälts inlärning och fördelarna med nosduttar istället för den traditionella 2-på-2-av kontakfälten.

Sedan hade vi lunch innan vi begav oss bort till ridhuset där vi skulle jobba med det praktiska och vi började med cirkelarbetet. Vilket var en av de delar jag kände mest behov av att träna, då jag inte fått någon ordning på cirklarna med hunden på höger sidan. Vänster sidan har jag ju gratis från lydndasträningen, men höger har jag inte fått någon ordning på alls. Så när vi gick igenom övningen och att man istället för att tänka position, skulle värdeladda sidan så känndes det så enkelt och självklart för både mig och Keep. Kan säga att denna typ av träning verkligen gett resultat sedan kursen och jag känner att det kommer ge massor tillbaka i vårt fotgående i lydnaden.

Sedan jobbade vi med att få hunden sitta stilla oavsätt störning och jag började lite från grunden med Keep då han under dagen kännts lite seg samt att jag inte vet hur mycket han har varit i ridhus innan. Men avslutningen var i allafall bland de svåraste störningarna, en Fanny som prata bäbisspråk. Det var svårt sa Keep men det gick även det bra efter en miss, duktig ”räka”.

Efter detta avancerade vi och tränade på bakombyte på stilla sittande hund, detta ha vi tränat på innan och Keep gjorde riktigt bra ifrån sig dock kan vi inte säga samma om mattes insatts. Fick helt kortslutning i hjärnan vid ett tillfälle och ställer mig med en fot på var sida av Keep, vad är det för bakombyte? Great dog shame about the handler, eller hur är det man säger.

Sedan var det dax att åka till vårt övernattnings boende, som var ett urmysigt B&B. Tingsgården hete det men vi bode i Hallagården. Varmt rekomenderat i allafall!

Söndag:

Efter en betydligt bättre natt med betydligt mer sömn än i fredags så var det dax för ytterligare en kursdag, idag började vi direkt i ridhuset och startades med shejping av klossarbete och backande. Keep kan båda ganska bra från tidigare så efter en kort generalisering av kunskaperna till ridhusmiljön så provade vi på att genomföra båda med en speedbump ivägen så att han behövde lyfta på fötterna. Super enkelt sa Keep som jag ju ha tränat på att backa upp för trappor och att backa upp på köksstolar, så han lyfte ”lite” extra på bakbenen när han skulle över speedbumpen.

Efter detta var det dax att plocka fram hopphindren för att köra några ”One Jump” övningar, vi tränade på tighta svängar, fokus farmåt i starter samt att ta hindret från andra sidan. Det sista var nåot jag inte hade kunsakp om tidigare och var en viktig huvudkomponent jag saknat i träningen.

Sedan fick vi prova på en hopptekniks övning, innan det var dax för lunch. På luchen gick vi igenom Gregs handlingssystem och då jag uppenbarligen gjort min hemläxa ordentligt kännde igen allt som sades. Under luchen så gjorde jag ett grovt misstag som slutade med att Squid höll på att äta upp halva min macka, men van springer ägare som man är så kunde jag utan större disskution få henne att lugnt och fint släppa mackan.

Efter lunchen så fick vi jobba praktiskt med nosduttar och jag kunde helt klart konstarera att jag legat kvar på tock för länge i grundövningarna och att det är dax att börja träna i trappan så snart som möjligt. Därefter så fick vi en demonstration av handling i dubbelbox samt första stegen av Susan Garetts inlärning av slalom med 2×2 metoden, sedan avslutades kursen med en mer eller mindre valfri övning. Jag och Keep jobbade igenom de första stegen av slalominlärningen, detta då det känns som om jag har gått för fort fram i något läge samt att han inte kört på flera månader.

Samanfattnings vis en tock bra kurs och som verkligen rede ut de där frågetecknen jag hade innan om inlärningen av agilitygrunerna. Det var även väldigt skönt att få sig en påminelse och en genomkörare av vad ett bra träningspass är, alla kursdeltagare tränade max 3 minuter i taget under hela helgen, vilket verkligen ger massor istället för att tragla och tjaffsa när hunden blir trött. Kan säga att det tog betydligt mer av både mig och Keep att köra kurs på detta sätt, vi har varit helt utslagna i flera dagar efteråt. Men nyttigt och lärorikt var det och vi skall garanterat försöka gå på handlingskursen för Fanny och Thomas i juni, innan vi ger oss ut på tävlingsbanorna.


Leave a Reply