Sökinlärning i korthet

Pluggandet går lite trögt och då börjar man längta ut i sökskogen, men det är för kallt för sökträning just nu så för att stilla sökabstinens lite skriver jag ett inlägg om sök istället.

Efter att jag läst boken “Sök i terori och praktik”, som jag för övrigt rekommenderar varmt, så kunde jag konstatera att jag saknade en snabb övsersikt över hur man lär hunden sök enligt boken. Då det är så många olika delar som bygger upp söket, så känns det svårt att veta om man fått med alla delar utan att behöva läsa boken om och om igen under inlärningen. Så jag kollade igenom boken och skrev ned alla delar jag hittade och jag lade även till några delar som de inte tar upp speciellt mycket i boken men som kan vara nog så viktiga. Detta för att sedan kunna använda vid Keeps inlärningen av söket och det är säkert fler som skulle vilja använda sig av detta, så därför lägger jag nu ut det på bloggen.

Det kan vara så att jag kan missat något, så tycker du att det något som saknas är det bara att lämna en kommentar så läger jag till det. Annars är det bara att läsa och börja längta till våren för att kunna sätta igång med söker igen.

Grundfärdigheter:

 • Utgångsställning
 • Handtarget

 • Fritt följ

 • Inkallning

 • Sitt kvar

 • Håll fast/ skall

 • Doggie-zen

 • Uppsöka figurant

Sökets fyra huvuddelar

Lokalisering

Sök i system

Markering

Kontrolldel (skoglydnad)

Lokalisering:

 • Patrullstig

Sök i system:

 • Springa mellan figuranter som är 50 m ut

 • Springa till sittande figurant

 • Springa till liggande figurant

 • Springa till dold figurant

 • Stimuluskontroll “sök”

 • Inkallning från figurant

 • Snabb belöning för enskilt tomslag

 • Enstaka tomslag, belöning på andra sidan 50 m ut

 • Utöka mängd tomslag

Markering:

 • Alla grundfärdigheter klara (apportering)

 • Baklängeskedja liten del av markeringen till extern belöning

 • Baklängeskedja markering med lösrulle till figurant

 • Geniralisera figuranter med lösrulle

 • Baklängeskedja markering med fast rulle till figurant

 • Geniralisera figuranter med fast rulle

 • Minisök

 • Jobba in markeringen i söket

Skogslydnad:

 • Triangelinkallning

 • Frivillig utgångsställning i skogen

 • Nosduttar i skogen

 • Stanna för nosdutt på mittstigen

 • Jobba fram en startprocessen för dig och hunden

 • Fritt följ gående framför figurant

 • Baklängeskedja transport av figurant före 50m

 • Fritt följ gående bakom figurant

 • Baklängeskedja transport av figurant bakom 50m

 • Vinkelflying

 • Skicka hunden genom hand dirrigering

2 Responses to “Sökinlärning i korthet”

 1. Åhh, vad jag blir sugen på att träna sök igen. Jag var ute några gånger med Kiwi när hon var unghund men jobbade mest med fig-intresse. Jag ska nog ta och köpa mig “sök i teori och praktik” men helst hade jag velat gå någon kurs för att komma igång, eftersom det är en ganska ny gren för mig. Jag körde dock räddning med min spaniel under något halvår för ca 9 år sedan. Det var superkul men jag upptäckte under resans gång att jag gillade det mer än hunden ;). Hon älskar spår och första tiden jobbade vi mycket med att bara få henne å lyfta huvudet.

  En fråga har jag… när jag tränade räddning förespråkade de skall medan den sökgrupp jag tränade med Kiwi förordade rulle. Vad ska man välja? (Jag är inne på en sån Norsk sökrulle) För och nackdelar?

 2. Bra sammanfattning. Kan inte se att du missat något. Jag är också jättesugen, förhoppningsvis blir det varmare nu.


Leave a Reply