Sammanfattning av “Hunden” kursen

Nu har det äntligen lugnat ned sig så pass mycket att jag hinner skriva en sammanfattning från orienteringskursen “Hundens evolution, genitik och beteende” som jag har läst under hela höstterminen. Det var Stockholms Universitet som höll den och vi var första årskursen som gick den, kursen var på 7,5 hp och då var det föreläsning varje måndagkväll under hela hösten. För att bli godkänd så behövde man närvara på 80% av alla föreläsningar, men då jag tyckte föreläsningarna var så bra så gick jag på alla.

Innehållet på kursen har varit väldigt bra och man började med att ta upp grundläggande etologi och genitik för att sedan gå igenom var hunden domesticerades, vilken förfader den har och teorierna om varför den domesticerades. Vi har även fått en hel föreläsning om vargar, inlärningsteorier och hur man beräknar inaveln utifrån stamtavlor. Senare i kursen gick man bl a även igenom mentaltester, farliga hundar, sociala roller, bevarandeavel.

För min del kunde dock kursen gå in lite mer på djupet då jag uppenbarligen läst väldigt mycket om hund på egen hand innan. Men även om jag tyckte att jag hade hört väldigt mycket av det som sades så var det väldigt skönt att få på papper att jag har denna kunskap. Sedan gärna jag gärna önska att alla instruktörer och uppfödare borde gå denna kurs, då kanske vi skulle se några ordentliga förändringar bland många både hundtränare och uppfödare, dock är det kanske lite för mycket att begärt. Men om du har möjlighetat gå denna kurs så rekommenderar jag den verkligen, för den var helt klart en värt att gå.


Leave a Reply