Nattliga lydnadsfunderare

Även om jag är riktigt trött så måste jag bara skriva av mig lite, låg precis och läste och helt plötsligt drog hjärnan igång som den brukar göra sent på kvällarna. Tränade inkallning med ställande med Keep på kvällspromenaden och vi har kommit till att han skall bjuda frivilligt hoppstå vid inkallning, går långsamt framåt, men det är inte det inlägget skall handlade om. Min fundering var om hundens teknik för ställandet vid inkallning med ställande. Enligt min uppfattning så är de snabbaste stoppen de där hunden eller djuret lägger nästan hela sin vikt på bakbenen och glider in i ställandet med bakbenen väl under sig. Precis som en quaterhäst som gör ett “slide stop”.

Kom att tänka på att vid hoppstå så focuserar man på hundens framben, precis som i många andra inlärningstekniker för inkallning med ställandet. Hunden skall låsa frambenen och glider in i stopet med den mesta vikten på frambenen, vilket frester på handlederna och ger längre bromssträcka då hunden inte har lika mycket musklar och vinklar i framben som i bakbenen. Man kan titta på agilityhundar vid stop på kontaktfält och vid slalomingångar, då de som bromsar in med bakbenen väl under sig kan får kortare bromssträcka och därför kan springa närmare hindret innan de måste börja bromsa och där igenom vinner tid.

Men hur får man hunden att göra ett “slide stop” då? Den enda teknik jag kommer att tänka på är att hunden skall bjuda backande vid inkallningen och sedan skickar man den på en skål bakom hunden. Men det måste finnas en annan teknik. Man kanske skulle gå in och läsa hur de lär western hästarna “slide stops” för ideer. Någon annan som har någon idee om hur man kan få fram detta? Tror ni hundar som är vana vid detta moment själva lär sig denna teknik med åren  eller måste man lära in det från början för att få fram det?
Själv tänker jag nog slopa planen på hoppstå vid inkallningen om jag bara kan kläcka fram en idee om hur man kan få fram slide stops. Då jag ser fler fördelar med  det jämt emot stopen med vikten på frambenen.

2 Responses to “Nattliga lydnadsfunderare”

 1. kan man inte börja med att lära hunden att från skritt börja backa och sedan från trav och sedan galopp. För att bygga upp muskler och lära dom rätt teknik och sedan så kortar man ner sträckan som de backar tills det mer eller mindre bara blir ett stopp med en djävla massa tyngd bakåt. Har för mig att det är en variant de använder på just quarterhästar.
  Mycket användbar tanke. Ska fasiken ta och prova detta 😀

 2. Tack för att jag just insåg att det är fler än jag som ligger och funderar på sånt mitt i natten *skratt*
  Har tränat hoppstå både shejpat men blev inte nöjd och använde mig då av ett lågt staket för att få fram något som liknade min målbild i själva ställandet. Inte riktigt nöjd där heller…
  Jag vill ha ett mer distinkt stå som involverar hela kroppen inte bara frambenen i ett hoppstå. Hajar någon;-)
  Egentligen tror jag att det också är så roligt att pyssla med det att man gör det *fniss*
  Ha det gott!
  Hälsningar en annan nattfunderare!


Leave a Reply