Man lär så länge man lever

Blogg lusten är för tillfältet inte på topp men tänkte ändå dela med mig av mina senaste erfarenheter i agilityvärlden. På de två senaste helgerna har jag kört agility två gånger och vid båda tillfällen har jag fått, vad jag tyckte var två ganska allvarliga kommentarer efter mina starter om hur jag löst två väldigt små problem innan start.

Den första var i Oxelösund föra helgen, där jag senare i veckan fick höra av en bekant att en medtävlande tänkt lämna in en protest mot att jag byt startnummer. Hela historien från min sida är denna. Hade dykt upp på tävlingsplatsen ganska tidigt för att vara mig, agilitklass 2 large gick först på dagen och första start var 9.00. var där lite efter halv och bar fram mina saker och satte upp burarna för att inte behöva ha Keep kvar i bilen. Gick och kollade startlistorna för att upptäcka att vi startade först, går för att börja värma upp Nova innan banvandringen som skall ske inom ca 5 min. Upptäcker då att hon är seg som tuggummi i hela kroppen och får lätt panik. Inte kan jag starta henne utan ordentlig uppvärmning en kall morgon, då hon uppenbart visar att hon är stel. Glömmer lätt bort att hon är 10 då hon alltid brukar vara så fräsch i kroppen och detta är första gången hon visar stelhet innan ett lopp. Går bort till inroparen och frågar om jag kan bli flyttad till sist i det otroligt stora startfältet på 12 hundar, inroparen tar mig bort till några andra funktionärer där jag förklarar läget och jag blir satt sist i startfältet. Hinner värma upp henne och kör min start, disk pga vägran på en raksträka. Matte hade bly i skorna efter att bara sovit 2 timmar på natten. På tisdagen får jag dock höra på vallkursen av en bekant som varit funktionär på tävlingen, att startnummer 2 i agilityklassen hade funderat på att lämna in en protest mot mig och begära omlopp. Detta för att jag inte hade gått genom tävlingsledare för att få byta startnummer.

Nästa händelse var idag på Södertäljes tävling, fick jag höra efter mitt lopp att jag  egentligen skulle blivit diskad redan i starten men att domaren varit snäll. Jag hade kommit in i för att starta och då första hindren gått i en mjuk båge så upptäcker jag att ifall jag läger Nova innanför banden, i en rak linje på de två första hindren så kommer hon hamna för nära första hindret. Så jag läger henne precis utanför bandet och startar. Inga problem med detta tycker jag tills en annan bekant kommer fram till mig efter loppet och säger att jag skulle blivit diskat redan i starten och inte senare i banan som jag nu blev. Anledning, jag la min hund utanför banan och startade.

I båda fallen så blev jag väldigt förvånad och faktiskt lite arg/irriterad/ledsen,  har kört agility i 8 år och vart i reglerna står detta? Hade aldrig hört talas om något av detta förut under mina år som aktivt tävlande och jag tycker verkligen inte om att få lära mig nya saker genom att bli diskad eller får en protest mot sig. Som tur var tog sig snälla domare Sven Åfeldt sig tid och förklarar för mig då jag kom och frågar honom om dessa saker efter att han har dömt. Detta är inget som finns i några regler utan är något domarna har bestämt sig för att döma efter på deras konferenser. Han berättade även varför detta har uppkommit vilket gjorde att jag helt accepterade läget och nu har lärt mig något nytt tills nästa gång. Visst förstår jag att man inte kan skriva ned varje liten sak i ett regelverk men med tanke på att agility växer så fort som den gör så kanske man ändå borde fundera på om man kanske borde skriva ned lite mer saker i det ändå. Jag anser att det mesta skall falla tillbaka till reglboken i sport, detta för att skydda både tävlande, domare och funktionärer. För även om man tycker att sunt förnuft bör räcka så gör det inte det alltid, pga att alla har olika värderingar och syn på saker och ting.

Så nästa gång ni skall byta startnummer kolla med tävlingsledare ifall det okej. Samt om ni tycker att det är för trångt i starten, fundera ut ett nytt sätt att starta eller kommentera för domaren att det skall vara 6 meter rak ansatts till första hindret enligt reglerna. Vill domaren inte ändra något fråga då personligen innan om du får lägga utanför banan innan du startar. Domaren kanske faktiskt ger dig tillåtelse att starta utanför, vem vet? Vi har faktiskt en väldigt snälla och förstående domarkår här i Sverige och som vill våra hundars bästa hela tiden.

3 Responses to “Man lär så länge man lever”

  1. Ja ibland känns det som folk inte har något annat för sig än klaga. Hade ingen aning om att man måste gå genom tävlingsledaren för tt byta startnummer..

    … och grattis till förstapriset i lydnaden förresten!

  2. Oj, jag är inte insatt i regelverket men det är alltid tråkigt när folk surar på en. Borde det inte finnas tydligt på nån sida när de på möten kommer överens om hur de ska döma vissa saker, som är tillgänliga för de tävlande? Vore ju smart..

  3. TACK! Det var väldigt roligt, och nu vet jag ju att hon faktiskt klarar gå två dagar i rad. 😀

    Ang de “allvarligta kommentarerna” så fick jag också en idag, vi kan prata mer om det imorgon kväll…


Leave a Reply