Kenth Svartberg och studier på hund

Går man inte på världens bästa skola eller, för idag hade vi ingen mindre än Kenth Svartberg som föreläsare hela förmiddagen. Kenth var där och pratade om hundars personlighet, inte mycket jag inte hade hört tidigare men en hel del givande diskussioner angående att använda hundar som forsknings objekt blev det. Jag fick även alla källor till senaste årens fantastiska studier som är gjorda på hundar. För ni har väl inte missat följande:

Snodd från http://www.lidingobk.se

”Avundsjuka” bland hundar

Om du har två hundar som du ber utföra vacker tass och den ena av dem får bara godisbelöningar och den andra bara verbala belöningar. Då kommer den som bara får verbal belöning sluta utföra sitt beteende tidigare än om de båda bara får verbala belöningar.

Rico

Enda hunden som lär sig genom fast mapping vad man vet om för tillfället, han lär sig ny ord genom uteslutnings metoden och på bara en repetition. Dvs presentera 9 kända objekt och ett okänt,  ge kommandot för de okända objektet och då kommer Rico gå och hämta de okända objektet. Repeteras detta senare så kommer Rico mina kommandot för de flersta av dess okända objekt. Hur coolt är inte det.

Chaser

Hunden som kan 1022 ord, hon kan även skillja bollar från frieesbees och vet även skillnaden mot att sätta tassen på något eller att hämta det eller att dutta på det med nosen. Verkligen något att aktivera sin hund med under vintern om man inte har något annat att träna.

Men dagens höjdpunkt var att få prata med föreläsare efter som gav mig lite feedback angående mitt kommande ex-jobb, samt gav mig ett namn att kontakta för konsultation angående mitt förslag till ämne. Helt otroligt jag som för bara någon dagar sedan var påväg att hoppa av och börja jobba istället, nu känner jag mig jättepepp på att få de kommande 2 åren att fungera. Bara kyssa tankarna på en valp och ny kamera bye bye och gräva ned huvudet i studierna och kommande extrajobb för att få det att fungera. För vem vill inte forska i ämnet djur och hjälpa till att få en djupare förståelse för hur djur svarar i träning. Jag kanske borde starta eget och hålla hundkurser för att få ekonomin att gå ihop, dock känner jag mig på tok för okunnig för en sån sak. Kanske borde åka två hållplatser norrut och prova att söka extrajobb på Hemköp i Stockholm, lite närmare än Vagnhärad. Om man vill något tillräkligt mycket så finner man alltid vägar att göra det på.

2 Responses to “Kenth Svartberg och studier på hund”

  1. intressant 🙂
    Skulle vi inte kunna täffas den 29/10 (eftermiddag helst) eller den 30/10 (förmiddag)? (lör/sön)
    Du måste kolla in våran lek och säga hur jag ska göra när han inte vill ta den ;D hihi. Kan ju inte “muta” med en Keep hela tiden 🙂

    KRAM

  2. klart du är duktig nog! Klart du ska hålla kurser! 😀


Leave a Reply