Semester/sommarlov

Nu har jag äntligen slutat jobba för i sommar och jag har hela tre veckors ledighet innan skolan drar igång igen. Sista dagen var lördag och efter det drog ja på 24 timmars kryssning för att fira. Verkligen jättekul och skönt med jag-tid.  Dock var inte Keep alls glad på mig för att ja lämna honom hos mina föräldrar, till och med Nova försökte tröst men inget var tydligen bra första tiden efter jag åkte. Så de var en överlycklig hund som fick träffa matte och husse idag, kastade sig bokstavligen upp i famnen på oss. Sötnöt!

I helgen har det varit U-SM och många vänner och bekanta har varit där och tävlat med stora framgångar, stort grattis till alla igen. Detta är första året som jag inte får vara med på U-SM (pga ålder) och kan säga att jag saknar det enormt. Men jag blev så glad av att gå in på Sveriges Hundungdoms hemsida och se resultaten. Blir så glad och stolt över att se vilka fina prestationer våra ungdomar gör, hundsporten i Sverige går verkligen en ljus framtid till mötes pga av dem.

På lördag ska jag dock bekänna färg inom ett helt annat område dock, Midnattsloppet 2011 går av stapeln då och idag var jag och hämtade ut min nummerlapp. Läskigt, läskigt, speciellt när jag fortfarande inte kommit upp i tävlings distansen. Jaja inte mycket att göra åt det just nu, bara att se till att hålla sig frisk så de inte blir ett vårruset i repris.

Senaste dagarna har jag även hunnit med lite hundträning, vi jobbar och sliter vidare med metallapporten och när jag skulle prova med baconost efter senaste filmningen så gick det inte alls bra. Fick lägga bort den helt och bara köra snabba belöningar med en pinne som leksak. Kom även på att jag hade ökat kriterierna för fort. Tidigare när jag tränat har jag haft metallrullen i höger hand, men när vi tränade ingångar så hade jag rullen i vänster hand. Så när jag byte hand och ville att han skulle göra ingångar samtidigt så fungerade det inte allt. Men efter att jag backat i träningen och belönat snabba gripanden när jag höll rullen i vänster hand och först efter det jobba med frivilliga ingångar igen, så gick ingångarna kanon.

Det är alltid viktigt att bara öka svårigheten med ett kriterieum i taget, men när man jobbar med moment som hunden tycker är jobbiga/obehagliga så är det ännu viktigare att bara öka svårigheten med ett kriterium i taget. Även om du tror att du bara ökar med ett kriterium i taget så kanske inte hunden anser det, utan dit kriterium kanske är två eller tre olika kriterium enligt hundens uppfattning. Så istället för att bli sur och irriterad när något inte fungerar, bryt passet gör något annat så du får lite avstånd och analysera sedan (själv eller med en kompi/instruktör) varför det strular. Mycket bättre för både dig och hunden, än att bara köra på och pressa hunden att den måste göra det du vill. Risken med en sådan sak är att eran relation kan komma till skada av en sådan sak.

Ta hand om varandra och ta vara på de sista vackra sommar dagarna vi har kvar för detta år.

 

2 Responses to “Semester/sommarlov”

  1. tack! har ingen koll på nånting just nu, men klart att du ska med =D hör av mig i början på nästa vecka ang. örebroresa 🙂

  2. sv; åhh tack 😀 nu taggar vi till märsta va ;)?


Leave a Reply