Fyrtal i sök

Just nu är vi inne i en intensiv sök period och träningen ger verkligen resultat och det känns som om vi går från ena klarheten till den andra. Senaste veckan har vi hunnit med 4 st olika sökpass och då vi gjort sådana stora framsteg tänkte jag skriva om dem.

Förra tisdagen tränade vi tillsammans med Ida och Yoda i Visättra och då passade jag på att generalisera sökmarkeringen och se om den fungerade på någon annan än bara husse. Vi jobbade även med att generalisera figurantens position samt tränings miljön. Allt detta gick så pass bra att jag blev övermodig och ville testa fast rullen, bara kört lösrulle tidigre. Men det var inte det lättaste och även om Ida peta lite på fastrullen så hade han svår att ta fastrullen och få flyt i beteendet. Så det var bara gå tillbaka till ritbordet för min del och försöka klura ut en bättre lösning.

I söndags var vi en grupp som träffades på förmiddagen för att träna systemet, det blev en ganska utmanade ruta med tätt granskog på ena sida och bergs sluttning på andra sida. Jag la ut figgarna ganska grunt (mellan 10-30 m) och försökte jobba med flytet på mittstigen. Han har ju krånglat med flyingen enda sedan vi började med söket, men vid sista tillfället på tränarutbildningen förra årets så fick jag hjälp med detta och några tips som jag skulle prova. I söndags var första gången jag testade dessa saker sedan tränarutbildningen och jag fick jobba ganska mycket med hur jag skulle stå, gå och röra mig på mittstigen. Detta för att det skulle bli bra flyt i skicken som möjligt och på slutet fick jag in rytmen och Keep började gå riktigt fint. Sista skicket mellan figgarna var klockrent och jag kommer leva länge på det skicket, Keep och jag helt synkade och verkligen ett team.

Igår kväll forsatte jag med träningen av sökmarkeringen, min tanke var att jag skulle göra honom lite lättare på “avtryckaren” för att ta fast rullen. Så jag bestämde mig helt enkelt att shejpa gripandet av fastrullen, helt enkelt för att den skulle få lite belöningshistoria och att sannolikheten att han skulle gripa den över huvud taget skulle bli större. Steg 1 blev att jag höll hela rullhalsbandet i handen och klickade för spontana gripanden (snabb repetition).  Steg 2 var att jag löste ut rullen (har en norsk rulle av modell BI-2) så att rullen hängde på sidan som en svensk rulle. Han fick snabbt flyt på att ta rullen på detta sätt. Steg 3 var att jag satte tillbaka rullen som den skulle och spände sedan upp halsbandet så att allt hängde lite lösare, detta för att rullen skulle vara lättare att ta. Här gick det fort att få flyt på gripandet, 1 x 2 min pass och han grep rullen som om han aldrig hade haft några problem. Steg 4 blev helt enkelt att spänna upp halsbandet som det skulle vara när vi kör söket och trotts att det var lite jobbigare att nå rullen nu så hade han inga större problem med detta. Allt detta gjordes inomhus på enbart 4 st 2 min pass. Detta för att han inte skulle koppla ihop denna träning allt för mycket med själva söket och börja plocka rullen i tid och otid, samt att jag inte heller ville bygga upp en för stor belöningshistoria utanför sökbanan och figgarna. Figgen ska ju vara signalen att gripa rullen och inget annat, så jag vill ju inte belöna massor för att gripa rullen utan figgar i närheten.

Idag på eftermiddagen tog jag en paus i tentapluggandet och gick ut med Keep och den trogna figgen, ryggsäcken, bort till kohagen bortanför Ekhagen. Började som dagen innan med att ha rullen hängandes löst på ena sidan (svensk rulle) och skickade honom på ryggsäcken som stog ca 5 m bort. Snabbt ut till ryggsäcken och sedan en helt vilsen hund, han  hade helt glömt gårdagens träning. Dumt av mig att inte repetera det snabbt innan jag skickade iväg honom. Men jag gick istället fram och putta till rullen lite, då tog han rullen och gjorde en klockren ingång. Belöning! Sedan flött det på utan problem, kunde jobba igenom alla steg som vi gjort under gårdagen och vi kunde avslutade passet med att länga avståndet till ryggsäcken.

Sista skicket vi gjorde var ett helt tävlingsmässigt skick med ryggsäcken på ny plats, synlig, ca 20 m ut från mittstigen. Satte honom att stanna för att gå och prata med min “tävlingsledare” och peka ut sökrutans hörn, gick tillbaka till Keep och gick fritt följ in i rutan. Ställde upp ordentligt och visade med hantecken på “figgen”, gav kommandot och han far i full fart ut till figgen, gripper fastrullen precis brevid och full fart in i utgångsställning. På koppling av påvisningslinan, ber honom släppa rullen och skickar på påvis med mig hängandes efter i kopplet. Lekbelöning med mig ute vid ryggsäcken och sedan perfekt transport in till mittstigen igen för slut belöning, i och med detta gjorde han nästan ett halvt appellsök helt klockrent. Jag blir lycklig i hela kroppen av att bara tänka på det. Skulle det inte vara för att lydnaden är så ringrostig så skulle jag vilja starta nu, nu, NU och inte i slutet på maj. Men, men vi får istället fortsätta fila på momentet och försöka generalisera det så mycket som möjligt och förhoppningsvis hinna gå igenom alla testfaser innan det är dax för tävling.


Leave a Reply