Trasig border collie eller något?

Nu har jag gjort det igen, jag har tränat så pass mycket igen att Keep har “gått sönder”. Inte fysiskt men psykiskt skulle man kunna säga, jag tränar i perioder så pass mycket att han inte hinner återhämta sig och då behöver han mellan en till två veckors vila från typ allt innan han är på banan igen. Jag sätter inte igång honom igen förrän han går och tigger träning, bokstavligen. Detta har hänt ett par gånger nu och det är dax att ta tag i det, dvs sätta ett max antal på antalet träningspass varje vecka. Min plan för tillfället är att varannan vecka ta minst en vilodag och de andra veckorna minst två dagars vila, max antal pass per vecka kommer vara 40 respektive 30. Tur man har vecko- och månadsplaneringar så man kan hålla ordning på allt.

Kanske låter lite fjantigt med max antal men jag räknade hur mycket jag tränade med honom veckan innan han gick ned sig, det blev över 60 pass (2 min) den veckan. Tidsmässigt är det ca 17 min per dag vilket kanske inte låter speciellt mycket, men med det träningsupplägg som jag använder där hunden ska ge 110% varje sekund så är det väldigt mycket. Så trotts att man har en border så får man inse att man själv är mer tränings idiot än hunden, tror inte ens träningsnarkomanen Nova hade orkat mitt tempo under dessa veckor. Vi glömmer ibland att det inte bara är av träning som hundarna lär sig, de lär sig massor av att ta det lugnt och återhämta sig också och speciellt när man tränar väldigt intensivt under en lång period så är det lätt hänt att glömma ge hundarna några dagars ledigt så att de hinner återhämta sig. Sedan att andra människor har lyxen med ett jobb där man mer eller mindre tvingar sig och hundarna att vila från träningen anser jag bara vara bra. Då kan man liksom träna på hela tiden utan att behöva tänka nämnvärt på dessa vilodagar. Men som student så blir det lätt att man kör på massor i lugna perioder för att sedan inte träna något under tenta perioder. Just i dessa lugna tider i skolan så är det lätt hänt att man glömmer låta hunden vila och återhämta sig ordentligt och då kan man få lov att ta längre uppehåll även fast man inte vill . Allt för hundens bästa, för en psykiskt trött hund kan även lätt skada sig fysiskt 🙂


Leave a Reply