En vädjan om hjälp

Nu har det inte blivit så mycket uppdateringar på sista tiden då skolan och Keeps träning tagit upp det mesta av min vakna tid, men nu känner jag att jag behöver hjälp i val av arbetsämne i kursen jag läser.

Kursen heter etik och djurs välfärd och jag har till på onsdag att komma fram till en presentation. Jag skulle tycka att det vore kul att göra ett projekt om hundar och det är grupper från tidigare år som har kollat på hundträning med el, flygtransporter av hund och hundaveln i ett välfärds och etiskt synhåll då.

Min egen idé är något i stil med hundträning med vargen som försvar. Alla påsteenden om att vi tränar hundar på ett naturligt sätt med alfarullningar med m.m. Men är det verkligen naturligt? Hur mycket skiljer sig varg och hund år, de har ju varit skilja väldigt länge även om de fortfarande kan ge fertil avkomma = definitionen av EN art. Är det vi kallar naturlig för en varg verkligen naturligt för en hund? Använder vi ett “felaktigt” påstående som ett försvar att trycka till våra hundar? Detta då ur ett biologiskt och forsknings perspektiv.

Men jag är lite skeptisk till mitt egna förslag, känns som om det är väldigt mycket att titta på och ha i huvudet. Samt att mina egna åsikter kommer lysa igenom för mycket. Dock har det ju kommit ganska mycket forskning på hund och varg senaste åren, men hur mycket hinner jag läsa, jag har ju bara fram till onsdag på mig.

Som sagt hjälp! Vill gärna ha omdöme av mitt ämne och förslag på andra ämnen inom etik och välfärd hos hund.

2 Responses to “En vädjan om hjälp”

  1. tycker alla verkar vara intressanta ämnen. Men det där med vargen tycker jag verkar vara väldigt svårt. Låter samhället verkligen hunden vara naturlig överhuvudtaget? Vad kan man basera naturligheten på? Jag menar, vi väljer ju så mycket om hur vi ska forma hundar, både fysiskt och psykiskt. Både genom avel och uppfostran. Jag tycker då det är ganska svårt att se vad som egentligen vore naturligt. Kanske om man tittar på gatuhundar i flock i vissa länder? Vad har du för tillgång till forskning? Känns som detta ämne kan ta mycket tid, och som du säger kan det nog vara svårt att vara objektiv. Kanske välja något mer neutralt ämne.. Flygtransporter känns kanske mer neutralt? Vad skulle din tes vara? Har du till på onsdag på dig att få det färdigt, eller bara bestämma dig? Lycka till iallafall !

  2. Jag tycker ämnet är väldigt intressant. Vad som verkligen är naturligt kan vara svårt att bevisa så att säga, men du kan diskutera olika perspektiv och problematisera dem. Bara du är öppen med vad som är dina åsikter i arbetet, och även diskuterar detta, så tror jag inte att det är något problem. Så säger iaf mina lärare, för det GÅR inte att vara objektiv, även om man vill tro det. 😉 Sen kan du ju alltid problematisera att den flesta forskningen om vargens naturliga beteende är gjord på vargar i en onaturlig miljö, vilket gör forskningsresultaten mindre trovärdiga.

    Något annat som skulle kunna vara intressant hur vi människor relaterar till vad som är naturligt för hunden, dvs vilka källor vi anser är tillförlitliga. Eller vilka källor som förmedlar informationen så att säga.


Leave a Reply