Tankar inför lydnadsklass 3

Okej nu när 1:a priset i Lydnadsklass 2 är i hamn kan man helt ägna sin uppmärksamhete till klass 3. Har jobbat lite med det under 2:an också men inte på ett strukturerat sätt, utan mer haft det i bakhuvudet när jag lärt in 2:ans moment. Min uppfattning är att 3:an och elitens moment mer eller mindre är olika försvåringar av moment i 2:an, så därför har jag velat vara noga med momenten där så att jag har bra grunder, erfarenheter och kedjor att bygga vidare på.

Det här är första gången som jag på riktigt ska träna en hund för start i lydnadsklass 3, Nova och jag har bara startat för att det är roligt men inte för att få några meriter/placeringar. Dock så är mitt mål precis som i 1:an att gå in och göra en start, ta första priset och sedan direkt upp i nästa klass, som nu är eliten. Dels för att jag inte har några planer på att plocka någon LP titel med honom, samt att jag hellre vill lägga massa tid på att verkligen göra honom färdig och inte jobba med att jaga 1:a priset. Blev lite så med 1:a priset i 2:an vilket för mig är helt fel tänk, jag vill hellre gå in och känna att oavsätt vad som kommer hända idag så kommer vi ta 1:a priset. Den känslan infinner sig bara om man verkligen har tränat på att proofa och övertränat momenten samt verkligen kedjat ihop hela programmet, det är den bästa känslan i världen om man har en historia av dåliga tävlings nerver enligt egna erfarenheter.

Målet är såklart 10 mässiga moment rakt igenom och för att få dessa så måste man ha en tydlig målbild för vad man vill ha. Men då behöver man själv ställa sig frågan: vad är en 10:a för mig? Ett 10 mässigt moment kan variera från domare till domare, men den viktigtaste domaren som alltid är med dig ute på plan är du själv. En 10:a för dig kanske är mycket högre än de flesta domare skulle kräva, eller så ligger den ungerfär så att ca hälfen av domar kåren skulle tycka som dig. Men du kan även lägga dina 10:or under vad de flesta domare skulle kalla en 10:a. Förares träningsmotivation och ambitionsnivå tycker jag lysser igenom lite när man pratar om vad ett 10 mässigt moment är. Det är helt klart en smaksak och det är definitivt inget fel i att ha en låg målbild, vi är alla olika och har olika mål med vår lydnadsträning. Dock bör man vara på det klara med att om man har låga krav så kan det vara svårt att vinna SM och man ska heller aldrig bli sur om inte domaren dömer som dig 😉

När man väl har sin målbild klar för varje moment, så bör man lägga upp en plan för hur man ska ta sig dit. Antingen har man detta i huvudet eller så skriver man ned det på datorn eller på papper. Jag tycker om att ha allt på papper där jag kan göra tydliga förändringar och redigeringar i planen. Till skilland från målbilden så kanske inte planen skiljer sig så mycket från person till person. Så min tanke är att då bloggen ska vara ett verktyg för mig att dela med mig av mina kunskaper och tankar så tänkte jag låta er ta del av framtagandet av min inlärningsplan för lydnadsklass 3. Denna plan är i denna stund knappt påbörjad så det kommer bli en steg för steg process som jag tänkte ta er igenom. Hoppas det är något ni kommer uppskatta och kom gärna med feedback om ni har en åsikt eller tanke angående mitt upplägg.

Hittils har jag bara gjort en översikt över alla momenten, jag har gett alla ett arbets namn, vilket kanske inte alltid stämmer med reglern (i fetstil), skrivit in koefficienten på varje moment (K.X) samt väldigt kortfattade momentets upplägg i form av avstånd, tid m.m. detta om man inte kan lista ut vad man ska göra från enbart namnet och om avstånden skiljer sig ifrån liknande moment i 2:an(kursivt). Sedan har jag även skrivit till en rubrik under (Elit:) där skriver jag ifall det är någon skillnad mellan 3:ans moment och elitens motsvarighet.

Sittande i grupp K.2 (20 m avstånd, 1 min, synlig förare)

Elit: 2 min, osynlig förare

Platsliggande K.2 (4 min, osynlig förare)
Elit: med störning

Fritt följ K.4 (Vändningar på stället, stegförflyttningar, långsam marsch)
Elit: vändningar under språng och långsam marsch

Sättande under gång K.3
Elit: dumrutan

Inkallning med ställande och läggande K.4 (sträcka 35 m)

Elit: –

Rutan K.4 (avstånd 25 m, rak)
Elit: kon innan 10 m, rutan vinkelrätt till konan

Apportering över hinder K.3
Elit: apporteringsdirrigering

Metallapportering K.2
Elit: metallapportering över hinder

Vittringsapportering K.4 (6 föremål, 10 m ut)

Elit: –

Fjärrdirrigering K.4 (avstånd 10 m)
Elit: avstånd 15 m

Dessa saker tycker jag är viktigt av lite olika anledningar. Namnet är så klart för att jag ska kunna hålla ordning på momenten, men namnet representerar även min bild av mitt 10:an mässiga moment. Det representerar även vilken ordning momenten kommer i på tävling. Koefficienten har jag med för att veta vilka moment som är värda mest, om jag måste göra en prioritering i träningen veckorna innan en start så jag vill i så fall hellre nolla ett 20 poängs momente än ett 40 poängs. Så då tränar jag mer målinriktat på momenten med höga maxpoäng, detta kan vara skillnaden mellan att få ett första pris eller inte ibland. De tekniska bitarna är bra att alltid ha med sig så att man är säker på att man aldrig tränar på förkorta avstånd eller för få pinnar m.m. Detta är något man brukar lära sig med tiden när man tränar/tävlar en klass men när man är ny så kan det vara svårt att hålla alla dessa detaljer i huvudet.

Av någon anledning så är det just i 3:an som väldigt många duktiga ekipage som försvinner, antingen så kommer de aldrig till någon debut i 3:an eller så är det alltid lite poäng som saknar för det där efterlängtade 1:a priset. Varför det är så vet jag inte men min förhoppning är att jag ska kunna bidra med att några fler kanske vågar ta sig an lydnadsklass 3 och även att ta sig vidare upp till Eliten.


Leave a Reply