2x 1:a pris Lydnadsklass 2

(Okej nu är det väl ett tag sedan vi tog det men jag tänkte att det kanske vore lite trevligare med en mer detaljerad rapport om händelsen. Skrivet 15/10-10)

Det var den 3 oktober och precis som alltid så behövde man gå upp i ottan för att kunna vara på brukshundklubben i hyfsad tid då man inte har bil. Till råga på allt så skulle vi ända till Stockholms Södra BK och för er som inte vet så går det inte speciellt ofta bussar ditt, så skulle vi missa den inplanerade bussen så var det bara att ta en taxi (vilket är dyrt) eller att åka hem. Dagen till ära så hade vi även Jonas i släpptåg, då jag lyckats lura med honom med orden “men du har ju inte sätt Keep tävla lydnad”. Dock tror jag än idag att han ångrar lite att han följde, med även om jag inrättade honom så fint i klubbstugan med fika och dator mellan klasserna. Kan man önska sig ett pojkväns dagis på tävlingar i framtiden kanske? 😉

Planen med tävlingen var att göra ytterliggare två försök på uppflyttningen ur lydnadsklass 2, annars så skulle vi ta ett långt uppehåll från lydnaden och försöka igen nästa vår. Vi hade ju gjort tre stycken riktigt bra försök under sommaren, där vi bokstavligen ramlat på målsnöret. Kort resumé: tävling 1 slutade på 158 poäng med en helt förstörd hund då första värmen slog till just den dagen (svårt att träna på värme som störning när det inte funnits någon på ca 1 år :p ). Tävling 2 slutade på 148 poäng och en nollad ruta, glömt att träna dirigering innan så att säga. Tävling 3 slutade på sura 159 poäng och där MATTE nollade hoppet (säger bara en sak om detta, skaffa skor med bly i när du tävlar lydnad så du inte flyttar på fötterna i onödan).

I allafall så stod vi där på start linjen igen för ett fjärde försök. Lugn som en filbunke men ändå taggad till tusen, var exakt vad jag va, för vad fans det att vara nervös över. “Vi kunde ju det här och vi var bra på det”, så vi skulle bara gå in och äga plan. Denna mental inställning fungerade tydligen bra och vi kom ut från planen med dessa betyg:

Platsliggning: 10 (Låg och tittade bort mot Jonas)

Fritt följ: 8 nosar, tränger, släpper (knappast vårat starkaste moment)

Läggande under gång: 10

Inkallning med ställande: 9 slarvigt avslut (satte sig en halvmeter ifrån mig och lite bakom)

Rutan: 10 (Klockren!)

Apportering: 8,5 lek, slarvigt avslut (Lite svårt att stanna ibland och jag har aldrig tränat IPO avlämningar även om man kan tro det)

Hopp över hinder: 8 tjuvstart (gjorde återhoppet på tävlingsledarens kommendering, lovar  dock att domaren höll upp en 6:a så varför det står en 8:a vet jag faktiskt inte)

Fjärdirigering: 10 (Momentet matte glömde och höll på att springa ifrån, men det var ju inga svårigheter direkt)

Helhet: 8

Totalt: 183 poäng, 1:a pris och vinst!!!

Start 1, 3/10


Jaha vad gör man nu då? Detta var nästa tanke som hamnade i huvudet efter prisutdelningen. Vi hade klarat det vi kom för och jag kände mig helt klar med klass 2 så att säga. Alternativen var: åka hem och njuta, köra nästa start som träning eller vänta och se. De blev det sista så jag parkerade Jonas i klubbstugan med sin laptop och Keep, medan jag gick bort till agilityn som pågick. SSBK anordnade nämligen samma dag agility DM så jag passade på att hälsa på gamla bekanta, testa mitt nya objektiv och få lite sug efter agilityn. Sedan gick jag upp och kollade på klass 1 hundarna som gjorde andra starten för dagen, hejade på klubbkompisen och kollade lite på hur den andra domaren dömde och funderade på om man kanske skulle testa att köra för honom då han verkade lite hårdare än förmiddagens domare.

När jag gick in för platsen så hade jag forfarande inte bestämt mig hur jag skulle göra senare i programet, skulle jag bryta och belöna mitt i eller skulle jag köra på hela programet?

Det slutade i allafall såhär:

Platsliggning 10 (Låg dock ock kollade på Jonas igen)

Fritt följ 7 Något bristande följsamhet, dk (Trängde så jag höll på att stupa, men så mycket bättre attityd än tidigare.)

Läggande under gång 10 (Gled fram lite i fria följet precis innan läggandet)

Inkallning med ställande 10

Rutan 10 (Klockren igen!)

Apportering 9 tvekar i släppandet (Knappast, han hade dåligt grep när han kom in så jag testade om jag kunde ta den från honom utan att säga tack, men se de var Keep med på och höll ända tills jag sa tack. Dock var matte lite långsam på att säga tack så därför åkte vi ned till en 9:a.)

Hopp över hinder 6 dk sitt, flera dk, sitter inte still (Igen tjuvade han på tävlingsledaren kommando, men nu var jag med och hade inget att förlora så jag bad om ett nytt sitt. Men nu tog Keeps hjärna slut och han kämpade tappert, såhär i efterhand skulle jag plockat fram en belöning när han satte sig efter tjuvstarten och brutit. Men det är inte lätt att vara efterklok.)

Fjärrdirigering 0 dk flera (Nu var det helt slut i Keeps hjärna, stackarn.)

Helheten 9

Totalt 160 poäng, 1:a pris och en 2:a placering!

Start 2, 3/10

Tack underbara Skarpnäck HU för en jättebra tävling som vanligt. Mycket hög standard, väl organiserat, trevliga fuktionärer, bra domare, fina priser och bra väder. Hoppas ni kör samma upplägg nästa höst för vi kommer garnaterat tillbaka.

Är som sagt jättenöjd med Keep och det där extra första pris ser jag som en ren bonus, den här gången kan vi konstatera att det blev stolpe in i allafall 🙂


Leave a Reply