Archive for the ‘Nyheter’ Category

Egenproduktion

Thursday, April 12th, 2012

Nu ska jag äntligen redovisa resultatet från ett projekt som jag haft liggande i över 1 års tid. Min första prototyp är nu klar och jag är mer än nöjd. Jag har lyckats få fram ett lätt och flexibelt träningshinder till agility. Skall även föröka arbeta fram en prototyp av godkänd tävlingsvariant också, men det tillsammans med enskilda bomhållare på varje hinder kommer få bli ett framtida projekt. Jag presentera här hindret och dess uppbyggnad.

Hindret är byggt av tjocka plaströr, vilket gör det lätt men ändå tåligt. Lätt att plocka ihop och förvara då det tar väldigt lite plats ihopplockad. Väger väldigt lite, vilket gör den perfekt att frakta även om man inte har bil.

Hindret består av två självständiga hinderstöd. Fasta bomhållare i plast som mäter i inch, tolv steg från 4 till 26 inch (uppmärkt). Hoppbommen är 140 cm långt och hinderstöddets höjd är 1 m.

 

Under perioden jag var fritidsforskare och timvikarie nere i Vagnhärad så passade jag även på att producera lite olika modeller av Keeps favoritleksak som nu mer inte säljs i Sverige. Lyckades få fram hela fem olika modeller av den, jag kallar dem cirkeltrasa pga risk för patent.

Leksaken passar all form av träning samt erbjuder alltid både dig och hunden ett perfekt grepp om den. Modellerna med bollar går utmärkt att kasta pga av vikten i bollarna, jag har själv inga problem att kasta dem över 10 m. De utan boll lämpar sig väldigt bra för träning då du behöver gömma undan leksaken samtidigt som du vill har den nära tillhands, du kan t.ex. knögla ihop den i handen eller vika in den i armhållan utan att den syns allt för mycket.

A: Cirkeltrasa med fluff samt lös stor boll. B: Korthårig cirkeltrasa med lös liten boll. C: Cirkeltrasa med fluff  med fast helgjuten boll (går även att göras korthårig). D: Korthårig cirkeltrasa (går även att göras i fluff). E: Cirkeltrasa med monsterludd.

Jag har även framställt en prototyp av draglina för barmarksdrag som uppfyller tävlingsreglerna och inte är längre än 2,5 m. Min lina ligger på lite över 1,5 m, vilket är ganska lagom och metern närmast hunden är av stum lina samt gummiexpander närmast dig. Har tyvärr inga bilder på detta då båda linorna är utlånade för testkörning.

 

Detta blogginlägg är dock ingen annonsering över dessa produkter för försäljning utan mer en marknadsundersökning. Saknar du någon av dessa produkter i svensk handel och skulle kunna tänka dig att köpa någon av dessa, skriv då en kommentar och lämna mejl samt vilken produkt du skulle önska fanns att tillgå samt vad du skulle kunna tänka dig att betala för den. Skulle även vara roligt bonus för mig om du även skrev ned antalet varor av varje produkt du skulle kunna tänka dig inhandla.

Är intresset tillräkligt stort så kommer jag arbeta för att starta eget företag och bedriva försäljning på detta och lite till, så jag hoppas något i alla fall tilltalade  just dig.

 

Dubbeldebut

Sunday, May 22nd, 2011

Idag var dagen med stort D, det var idag Keep skulle debutera i både hoppklass 1 och appell söket. Jag tänkte utvärdera de båda starterna var och en för sig.

Hoppklass 1

När jag anmälde mig till agilityn så hade jag tänkt att brukset skulle starta väldigt tidigt på morgonen och hoppklassen skulle hållas senare på eftermiddagen, så jag skulle kunna avstå agilityn om det blev för mycket på en dag för Keep. Men bara några dagar innan tävlingsdagen så blev min plan helt omkullkastad. Söket skulle nämligen inte samlas förrän kl 10 och agility började med hopp 1:an och skulle starta kl 9. Så det var bara till att snabbt ställa om och förbereda sig på att ”köra” av honom lite innan brukset. Tävlingsledaren i agilityn var snäll nog att låta oss starta först efter som vi skulle köra brukset senare, jag tänkte att vi skulle hinna andas ut i alla fall några minuter innan allvaret skulle dra igång.

Dock var det väldigt nära att det inte blev någon agility debut denna dag, dels för att min förkylning inte var speciellt mycket bättre även om jag var feberfri. Sedan även för att banan var den otrevligaste jag någonsin sett i klass 1 och jag brukar ändå vara för lite klurigare banor i klass 1. Men den här var riktigt otrevlig då den verkligen straffade dem som hade minsta lilla driv och sug på hundarna. Jaja jag ska väl inte säga något när Keep var en av de 9 hundar av ca 60 st som över huvudtaget gick runt. Ja verlkigen helt otroligt, med 20 fel så gick Keep runt sin första agilitystart. Dock fick vi ju en möjlighet att träna lite innan på banan då vi fick ett omlopp, domaren diskade oss nämligen felaktigt i en tunnel ingång. Så helt plötsligt skulle jag hinna få in ett omlopp i mitt redan fullspäckade schema, så två hundar senare var det bara att kasta sig in igen för att genomföra ett halvdåligt lopp. Men Keep kämpade på och matte vägrade ge upp så för att vara debuten på en dålig bana så är jag faktiskt riktigt nöjd.

Debutloppet

 

Appell Söket

Efter agilityn så var det bara att packa ihop alla grejer och bege sig upp till klubbstugan för samlingen inför söket. Väl mottagen av tävlingsledaren för dagen så gick vi upp till appell rutan, där vi hade varit och tränat tre dagar innan. Jag hade start nummer två så jag hade lite tid på mig att samla ihop mig och göra ett kort sökslag på stigen på pojkvännen bara för att få Keep att tänka på fastrullen. Sedan var det dax.

Super nervös kom jag fram till rutan och kollade av alla hörn. Sedan hämtade jag Keep och gick in och förberede första skicket, som jag redan dagen innan hade tänkt ut ur jag skulle skicka. Det blev till höger i rutan och han gick direkt ut på mitt kommando, upp i hörnet och hittade samt markerade första figgen klockrent. Ut på påvis för att hämta in figgen och sedan tillbaka till stigen för nästa skickat. Skickade vänster upp i nästa hörn och igen springer han rakt ut i bra fart, men helt plötsligt nitar han och går tillbaka för att kissa mitt i rutan (tydligen hade hunden innan kissat där). Sedan var det super snurrigt en stund innan han helt plötsligt kommer in med en pinne till mig. Va nu? Ber honom släppa och skickar direkt tillbaka honom från vart han kom ifrån, nu springer han ut och kommer direkt tillbaka med fastrullen. Figge! Vet att han vid ett tidigare tränings tillfälle tagit en vanlig pinne som en lösrulle, så det måste varit de han gjorde. I alla fall gick påviset bra och transporten av figgen. Vi fick dubbla 7:or av domarna pga av strulet i vänstra hörnan, men jag är otroligt nöjd med honom.

Lydnaden tog vi oss sedan igenom med lite blandade resultat, inte helt lätt när vi inte tränat lydnad på riktigt sedan klass två starten i oktober. Här kommer medel poängen för varje moment. Film på hela lydnaden finns här.

Brukslydnad

Budföring 9 (Hjälpte honom med ett handtecken, då han missade exakt samma budföring i torsdag)

Linförighet 6,75 (Väldigt varierande moment, gick verkligen super visa stunder)

Framförgående 0 (Var verkligen på håret att vi klarade detta)

Platsläggande 8 (Framföringen var katastrof)

Inkallning 8,25 (Fick avdrag pga av tempot från en av domarna)

Apportering 9,5 (Lite väl bråttom vid gripandet)

Hoppet 10

Platsliggning 10

Helt otroligt han var verkligen så duktig och han som brukar reagera när det är varmt höll verkligen ihop jättebra i lydnaden. Efter budföringen var han verkligen helt slut så under platsliggningen tror jag han bokstavligen låg och sov. Så medan spårhundsgruppen la sin platsliggning så fick han några råa kycklinghalsar för att få lite ny energi och sedan sprang jag ned till klubbstugan och sköljde av honom med kallvatten. Sedan var det bara att samla ihop sig och värma lite inför lydnaden. Kände mig ganska lugn under hela lydnadsprogramet, den ända gången som jag blev lite nervös var när vi nollade framförgåendet. Men istället för att stress upp mig så slappnade jag av och lätt Keep göra det han är tränad för.

 

Slutresultatet blev 254,5 poäng vilket lede till klassvinst och uppflyttning. Vad säger man? Ibland gör verkligen Keep mig mållös, för aldrig tidigare har jag aldrig fått en så underbar födelsedagspresent. Men nästa gång ska jag nog tänka efter en extra gång innan jag bestämmer mig för att tävla på min födelsedag, för ingen födelsedag kommer någonsin överträffa detta:-)

Hunden Keep fick som pris i agilityn för sin 9:e placering

Målen för 2011

Saturday, January 1st, 2011

Här kommer Keeps och mina mål inför 2011. De blev ganska många till slut, men de flesta bygger på varandra vilket gör att det ser mycket ut. Målen är som vanligt träningsmål istället för resutltat mål (de ligger som bonusar) för att jag inte ska fokusera så mycket på resultaten. För det är inte det som är viktigast utan vad vi gör ihop som ett team är det som spelar roll. Resultaten kommer av sig själv om man sköter tränings upplägget på ett bra sätt och alltid tränar med bra kvalitet. Träningsmålen är uppbyggda på ett sådant sätt att om jag gör alla målen så kommer jag inte behöva fundera över bonusmålen, de lär rulla in av sig själv.

Lydnad:
 • Jobba om lydnadsklass 2; fjärrdirrigering, inkallning med ställande
 • Vidar utveckla platsliggning och fritt följ
 • Lära in grundfärdigheter lydnadsklass 3
 • Kedja alla lydnadsklass 3 moment
 • Tävlingsträna lydnadsklass 3
 • Starta lydnadsklass 2
 • Starta lydnadsklass 3
 • Lära in grundfärdigheter lydnadsklass Elit
  Bruks:
  • Spåra 25 st spår
  • Lär in framförgåendet
  • Kedja budföringen
  • Tävlingsträna appell lydnaden
  • Lär in sökmarkeringen, lösrulle
  • Lär in sökmarkeringen, fast rulle
  • Lägga in fastrulle markeringen i systemträningen
  • Jobba upp till 3 tomslag i systemet
  • Starta appellen i spår/sök
   Agility:
   • Generaliserat alla steg på alla Foundation Jumping övningar
   • Tränat alla Advanced Jumping övningar en gång
   • Lära in kontaktfält gungan, nosduttar
   • Tränat alla slalom övningar del 1, en gång
   • Tränat alla slalom övningar del 2, en gång
   • Tränat alla övningar i Gregs 2:a film, 3 tillfällen
   • Tränat alla övningar i Gregs 3:e film, en gång
   • Startat officiell hoppklass 1
    Vallning:
    • Träna 20 ggr på får
    • Gå två kurser
    • Starta VP
     Övrigt:
     • Rabiesvaccinera
     • Shejpa 10 ny trix
     • Stimuluskontroll på 10 trix

     Årssammanfattning 2010

     Friday, December 31st, 2010

     Januari – Keep och jag åkte till Fjugesta för att gå Agility Foundationkurs för Fanny och Thomas. I skolan klarade jag zoofysiologin både lab och teori delen.

     Februari – Flyttade hem till mamma och pappa, hoppade cell och molykylärbiologi tentan pga av omständigheterna.

     Mars – Gick på distriktets årsmöte och lyssnade på Memea Mohlin som var där som gästföreläsare. Var på första tillfället av tränarutbildningen steg 1 för klickerklok.

     April – Flyttade in i min nya lägenhet på Lappkärrsberget. Keep och jag gick en helgkurs i spår för Cecilia Ersenius och efter den känner jag att jag har betydligt mer koll på spårträning. Lyckades ta omtentan på Mikrobiologin och Organismernas mångfalds tentan samt dissektions duggan.

     Maj – CSN tyckte att jag skulle jag skulle betala dem 40.000 pga att jag inte var registrerad på alla kurser jag läst under året, dock löste det sig utan att jag behövde betala. Dock hoppade jag växtdeles tentan på organimernas mångfalden då de hamnade lite i mitt i allt strul med CSN och jag kunde inte fokusera på att plugga. Keep och jag tog 2×2:a pris i lydnadsklass 2 och blev även ungdoms distrikts mästare i lydnadsklass 2. Vi var även på andra tillfället för klickerklok på under månaden.

     Juni – Tog Cell och molekylärbiologin på uppsamlingstentan. Flyttade temporärt tillbaka till Hölö igen, denna gång för att sommarjobba på Hemköp i Vagnhärad och passa föräldrarnas hus.

     Juli – Sommarjobbade fortfarande på  Hemköp i Vagnhärad och bodde i Hölö och tränade massor av lydnad tillsammans med Ida och Trixa. Vi plockade även ett till 2:a pris i lydnadsklass 2.

     Augusti – Sommarjobbade sista månaden i Vagnhärad, var även på tredje tillfället på tränarutbildningen.

     September – Började skolan igen och läste kursen genetik 2, när vi åkte till Linköping på studiebesök passade jag och Keep på att besöka Ida en hel helg och hade bot camp i lydnad. Keep och jag gick dubbelboxkurs för Mija Jansson, samt en hopptekniks dag för Eva Marie Wergård. Jag var även på Sveriges Hundungdoms årsmöte “Repskapet” vilket genomfördes på kolmårdens vildmarks hotell.

     Oktober – Keep och jag plockade äntligen 1:a priset i lydnadsklass 2 och det blev i dubbel uppsättning, sista tillfället på tränarutbildningen genomfördes. Dock körde jag genetik 2 tentan.

     November – Keep ögonlystes med resultatet ua och jag påbörjade och klarade masterskursenkursen Etik och djurs välfärd.

     December – Påbörjade masterskursen Humanetologi och HI:s innomhusträningarna drog igång.

     Gott nytt år från oss alla!

     Utvärdering av målen 2010

     Saturday, December 18th, 2010

     Nu i dagarna är det Stockholms hundmässa som jag ska gå på först  imorgon, idag ägnar jag åt att ta det lugnt. Kollar även igenom målen för 2010 och när man går in och tittar på Keeps mål för 2010 så är det inte många vi fått stryka. Utan de flesta hänger med till nästa år också, vilket känns både lite jobbigt och tråkigt. Om jag gör en utvärdering av detta utan att försöka komma med massa ursäkter om varför det blivit så så känns det som om jag satte för luddiga mål. Målen var helt enkelt inte tillräckligt konkreta på många ställen och detta är helt en miss från min sida. Sedan satte jag ihop flera mål till ett och då blir  de helt enkelt för stora steg, så även om vi kommit långt i delar av träningen så syns det inte då jag hade behöva lagt in fler delmål.

     Med detta i ryggen ska jag nu sätta mig ned och kolla igenom det sista för 2011 års mål. Min tanke inför nästa år är att försöka sätta så konkreta mål som möjligt. Så istället för att skriva ”jobba med slalomträningen” så ska jag skriva ned exakt vilka övninger jag vill ha hunnit med innan 2012. Sedan ska jag under 2011 aktivt jobba mot årsmålen, i år har dom bara funnits där i bakhuvudet men jag har aldrig riktigt jobbat mot dem. För att kunna göra detta på bästa sätt kommer jag därför jobba med periods prioriteringar och även jobba med månads- och veckoplanering. Som jag ska lägga upp utifrån årsmålen och sedan aktivt utvärdera hur det går. Jag hoppas att jag kan hålla ihop detta så att jag kommer kunna genomföra allt som jag vill göra nästa år. De är en hel del så de känns som om jag inte tar seriöst på planeringen så kommer jag få lov att lägga något på hylla under 2011 och det är verkligen inget jag vill.
     Det jag är nöjd över då från 2010 års träning, det är nog lydnaden skulle jag säga. Det har varit den grenen vi har sattsat mest i och även om det blev en lite flaskhals innan 1:a priset i tvåan äntligen ramlade in så befäste vi väldigt finna grunder. Det ska verkligen bli mig ett sant nöje att få ta tag i klass 3 och eliten så klart.
     Årets utveckling har nog legat i agilityn där han känns otroligt fin och väl jobbad med tanke på hur lite tid vi lagt på agility. Hopptekniken som jag funderade en del över i början är nu mer riktigt bra och det är ganska sällan det åker ned en bom. Slalom- och kontaktfältsträningen har lyst med sin frånvaro men det är inget jag stör mig på. Agility är lätt en gren jag kan vänta ett tag med att starta, så länge jag och Nova kan svänga våra lurviga ute på banan ibland så kan Keep gått hållas tillbaka lite.
     Nästa år ska jag dock få till betydligt med bruks och vallning, dessa två grenar har fått pinsamt lite uppmärksamhet. Men nästa år ligger dom lite i fokus och vi får helt enkelt se hur mycket det kommer ge.

     Tiden går fort när man har roligt

     Sunday, December 5th, 2010

     Snart är det nästan två år sedan Keep kom hem till oss. Kan verkligen inte förstå att tiden har gått så fort. Han betyder så mycket för oss alla och han är verkligen en frisk fläkt i vardagen. På bara två år har han lärt mig så mycket och jag har blivit en mycket bättre hundtränare med honom. Livet som border collie ägare är dock betydligt enklare än vad jag har trott innan. Extra mycket motion och extra mycket träning, stressade individer m.m. av alla fördomar man hört. Inte här inte, på nästan alla sätt är han enklare att ha att göra med än Nova. Väldigt okomplicerad och som finner sig i  det mesta, samt översocial som få (jaga klappar på tunnelbanan är nog den stora hobbyn fortfarande).

     Kan fortfarande inte förstå att den livs långa drömmen om en border collie nu mer är sann, samt förstå vilken underbar hund jag har och vilken slup som förde oss samman. Min bästa julklapp någonsin till mig själv och familjen. Min ögons sten i alla väder, mitt stora bevis på “if its ment to be it will happend”.

     Nova 11 år

     Saturday, November 13th, 2010

     Idag fyller min prinsessa 11 år, kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon har närstan varit med mig halva mitt liv min lilla skrutt. Dagen firar hon hemma hos mamma och pappa förmofligen med massa grattis godbitar ur kylskåpet om jag känner pappa rätt 🙂

     Det känns bra att veta att hon har det bra och blir ompysslad även om jag skulle önska en viss klo och öronvård inte bara skedde när jag kom hem, men så har det alltid varit och det är inget hon mår dåligt över. Dock ska hon snart till veterinären för att kontrollera en vätske knöl på kinden, har tömt den en gång tidigare så jag vet att det bara är plasma i den men då den har återkommit på väldigt kort tid så vill jag ha den tömd och uttorkad. Hoppas bara inte att de förespråkar sövning för att göra ingreppet. Det är verkligen inget jag känner mig bekväm med, med tanke på hennes ålder.

     Sedan har hon börjat få ganska kraftigt nedsatt hörsel men det är inget hon lider utan bortsett ifrån att hon missar lite godis ur kylskåpet då och då för att hon inte hör att det öppnas.

     Annars är hon pigg och kry, och blir verkligen jätte glad när man kommer hem och hoppas varje gång att vi ska ut på äventyr tillsammans. Hon är så söt och jag är så glad att hon bortsett från hörsel knappt visar upp några ålders tecken alls. Sänder henne ofta en tanke och vi saknar henne även om jag vet att hon har det bättre hos mamma och pappa där hon kan få lulla runt bäst hon vill med minimalt antal regler att följa.

     Lite bilder från i somras på födelsedagsbarnet, i brist på annat.

     Ögonlysning genomförd

     Thursday, November 4th, 2010

     Här är det snabba puckar minst sagt, bokade tid för ögonlysning igår och idag var vi hos veterinären för att få det gjort.

     Resultatet blev ua vilket känns jätte skönt för mig, en sak mindre jag kan vara nojig om 😉

     Keep skötte sig exemplariskt hos veterinären och vi passade även på att gå på det berömda Gärdet. Har faktiskt aldrig gått där tidigare med hund och vi behövde inte hälsa på några främmande hundar då det nästan var öda en torsdag em som det var.

     I kväll är det HI träning, hade tänkt gå de ynka metrarna ned till lekplatsen för att se om jag kan få någon tränings motivation. Just nu är det nästan enbart trix träning som står på schemat, men jag kanske blir lite sugen om jag får träffa lite hund människor igen.

     Har en träningsplan för kvällen i alla fall, hade tänkt arbeta kring en target på ett sätt som senare kanske skulle kunna användas på running contacts. Nej har inte helt släppt det men som vanligt när man bestämmer sig för att lägga ned något så kommer det en massa nya idéer. Vi får se vart de leder men huvudtanken är att matte ska träna på sin timing och precision.

     Imorgon har jag även bara två timmars föreläsning i skolan och sedan är det helg. Man kanske borde ta tag i lite annan träning då också.

     Filmer upplagda

     Saturday, October 9th, 2010

     Nu är filmerna äntligen upplagda, alla Keeps filmer är färdig redigerade och upplagda på hemsidan.

     Håll till godo! 🙂

     Fler uppdateringar

     Saturday, October 9th, 2010

     Idag har det kommit ännu mer uppdateringar på hemsidan, så efter en längre tids tystnad här på bloggen så haglar uppdateringarna tätt tydligen. Planen är även att ge hemsidan ett ansiktslyft inom en ganska snar framtid också.

     Det som har blivit uppdaterat idag är att: Keeps alla lydnadsresultat har kommit in under lydnads fliken.

     Jag har även ändrar texten under min flik samt att jag lagt till “mina utbildningar” under “om mig”. Där har jag  även skrivit en del om vad jag prioriterar och försöker efterlev som instruktör.

     Jag har börjat redigera filmerna och några är redan klara men inga utav Keeps filmer är klara. Blir lätt så att man filmar även andra när man har en kamera, för man vet själv hur nyttigt att se sig själv på film. Så jag brukar mer än gärna filma mina vänner och bekanta för att vara hjälpsam.

     Får se om jag får några av Keeps filmer klara imorgon istället.