Archive for the ‘Kursande’ Category

Vallningskurs Peter Nilsson del 3

Thursday, August 18th, 2011

Senaste tillfället var nu i tisdags, den 16 augusti. Detta tillfälle fick Keep och jag jobba med detaljer i balanseringen. Keep går tydligen in och trycker på djuren när han stannar för att balansera djuren, så vi jobbade med att han skulle hjlla sig kvar på flanken och balansera utan att trycka på djuren. Blev även detalj körning på hans starter och flankeringar, jobbade även med att ladda press ordet igen.

Sedan avslutade vi med lite hämt träning, kanske inte var de smartaste då jag var väldigt trött i huvudet när vi gjorde detta. Misstänker att det var allt fotande detta tillfälle som mördade min hjärna, för tidigare tillfällen har jag inte varit såhär trött efteråt. Men men han började faktiskt öppna upp sig väldigt fint i hämtet efter att matte fick ett utbrott på hans snikningar. Tur man hade Peter som stod och skrek på mig att skicka honom på flankering när han flyttade sig så fint för ångloket matte. Peter sa även att om jag inte är nöjd med något så ska jag inte stå och fungera utan istället säga till honom. Okej snabbare kopplingar mellan målbild och utförandet behövs alltså, jag behöver en ny hårdisk tror jag. 😉

I söket skulle man kalla detta stigmys, men i vallningen vete katten vad de kallas;-)

Keep var kung på staketvallning X-)

Snälla Louise fotade Keep med min kamera så jag fick lite kort på raceräkan, eller råttan som Peter kallade honom;-)

Räkan kan ta de lugnt och gå riktigt fint ibland;-)

Vallningskurs Peter Nilsson del 2

Wednesday, August 17th, 2011

Nästa tillfälle var den 12 juli och då körde vi tävlingsträning. Vi mätte upp en hel VP och IK 1 bana och därefter gick Peter igenom reglerna och vad som ger poäng avdrag m.m. Sedan fick vi köra en bana där Peter bedömde oss allihop och det gick väl helt okej för Keep och mig. Dock började vi dåligt med massor av strul i hämtet och sedan följe det med oss resten av banan. Efter det tränade vi specifikt på hämten som ju är våran akilles häl, jag såg lite förbättringar i hämten så det var bara att åka hem och träna mer. Så med ett ords sammanfattning skulle jag vilja säga, Tävling, om detta tillfälle.

Sedan avslutade vi genom att köra igenom banan igen, denna gång fick jag hjälpa av Jennie med att filma. Jennie är även den som anordnat kurserna och som håller oss med mat och fika under kursens gång. Tack Jennie för att du gör ett sådant super jobb.

Film på andra rundan hittar man här för den som är intresserad. YouTube

Sedan tog jag även lite kort den här gången också, svårt väderförhållande med växlande sol. Skönt för oss men kameran var inte riktigt med alla gånger tyvärr.

Vallningskurs Peter Nilsson del 1

Tuesday, August 16th, 2011

Under sommaren har jag varit på 3 st endagars kurser för Peter Nilsson. Det har varit 3 mycket bra dagar med ca en månad mellan varje så man har hunnit träna ordentligt emellan. Under dessa tre tillfällen har jag samlat på mig en mängd vallningsbilder som jag nu hade tänkt dela med mig av. Jag hade tänkt göra ett inlägg för varje tillfälle och skriva lite kort om vart och ett av dem.

Första tillfället var den 14 juni och där råkade jag halka med på ett banan skal då jag sökte och fick en reservplats bara några veckor innan kursdagen. Vi gick igenom Peters tänk i vallningen och sedan fick jag och Keep jobba praktiskt med att ladda vår “svarta klicker” och att lägga press på honom. Vi jobbade även med Keeps tempo i vallningen, det är inte okej att göra starter som en värsta dragracing bil, då blir fåren rädda och uppstressade. Så för att sammanfatta detta tillfälle i ett ord, så skulle jag säga: Press.

Blev inte allt för mycket fotande på detta tillfälle, men några bra bilder blev det i alla fall.

Friskvårdsundersökning

Friday, August 12th, 2011

Under SM-helgen i juni fick jag ett presentkort på 250kr på en friskvårdsundersökning hos Töshundhälsa. Helt perfekt då jag redan i höstas hade funderingar på att låta någon undersöka Keep, dock inte av någon speciell anledning utan enbart för friskvård. Med tanke på att vi jobbar med flera tunga och slitande sporter, så som om vallning och agility, så vill jag se till att han är i toppform oavsätt vilken uppgift jag sätter honom framför. En liten bump eller vrikning kan i framtiden ge stora problem och kosta mycket tid och pengar i rehabilitering.

Så därför bokade jag in en tid hos Ann som jag även är bekant med sedan tidigare. Hon och jag gick agilitykurser på Södertälje BK tillsammans när jag började med agility med Nova för 10 år sedan. Då jobbbade hon inte med friskvård utan detta är något hon öppnat upp senare.

Så i tisdags var jag där med Keep och vi började med en presentation av Keep och vad vi sysslar med, sedan fick jag visa upp honom i rörelse (ibland kommer utställnings träningen till användning:-) ). Därefter kände Ann igenom honom och hittade flera ställen där han var spänd och ett ställe där han var dåligt/ojämnt musklad. Efter det fick Keep vattentraska lite, det förstärkte verkligen hur han rörde sig och de rörelsestörningar som jag ibland har sett skymta förbi blev väldigt tydliga. Bland annat har han ett kortare och spändare steg på vänster fram än på höger, han gick även kort och tog inte ut sina steg ordentligt med bakbenen. Båda dessa saker trodde Ann berodde på spänningarna hon hittat tidigare och vi avslutade genom att stå en stund på vibrations plattan.

Så nu har vi fått massor av övningar som vi ska jobba med under de kommande tre månaderna innan vi ska tillbaka igen. Bland annat köpte jag en klövjeväska som vi ska träna med lätta vikter med tillsammans med flera skritt övningar. Mängder av massage är även ordinerat, så det är tur man har hittat ett bra ställe att massera på hemma.

Undersökningen tog ca 40 min och Ann var väldigt kunnig, noggrann och professionell. Kan varmt rekommendera henne om du bor i närheten av Södertälje och är intresserad av friskvård på din hund. Mer om företaget kan du hitta på http://toshundhalsa.se/

Jobbig vecka

Saturday, January 22nd, 2011

Ja denna vecka har mins sagt varit en monster vecka och varit mer eller minde fylld av upptåg både i skolan och hemma.

Måndag – Började ny kurs i skolan, kursen är en kandidatkurs och heter Etologi 1. Så i en halv termin kommer jag få nöjet att ägna mig helt åt det ämne jag tycker bäst om. Så hela vecka har jag mer eller mindre svävat på rosa moln när jag ska till skolan på morgonen, det är verkligen underbart att igen få känna den där pirrande känslan i magen av välbehag när man sitter i skolan. Dock var det en helt motsatt känsla jag hade i magen när jag kom hem idag och påbörjat en långpromenad med Keep runt Botaniska. Det var glashalt på alla stigar som inte var ploggade och sandade, dock lyckades vi ta oss förbi Botan innan jag gav upp på gång stigarna och gick ut på de plogade vägarna. Vår promenad på 6,5 km tog nästa en och en halv timme pga halkan, men som tur var ramlade vi inte en ända gång.

Tisdag – Föreläsning i skolan mellan 9.15-12.00 och sedan gick jag hem för att hämta andan lite och äta lunch. Min plan var att jag skulle plugga två timmar innan jag skulle iväg på inomhusträning med några kompisar på kvällen. Dock var jag så pass trött att jag somnade nästan direkt och sov i två timmar istället, när jag väl vaknade så var det bara att bege sig till Västberga. Middag på Donken var kanske inte veckans höjd punkt men man bör se till att ha någon form av energi i kroppen när man ska träna hund. Träningen gick riktigt bra och vi fokuserade helt på budföringen.

Onsdag – Föreläsning mellan 9.15-12.00 idag igen, sedan var det bara att vila upp sig inför kvällens seminarium om tävlingspsykologi, som var riktigt bra. Det var faktiskt första gången jag varit iväg och lyssnat på någon i ämnet tävlingspsykologik, jag har läst en del böcker i ämnet och kan det väl hyfsat. Men det är alltid väldigt bra att använda flera olika inlärningssätt än att bara läsa, detta för att verkligen ta in kunskapen. Keep fick nöjet av att stanna hemma och ta igen sig så att jag verkligen kunde fokusera på seminariet.

Torsdag – Heldag i skolan mellan 9.15-16.00 vilket var lite tufft. Planen var sedan att jag skulle skynda mig hem för att bege mig till HI-inomhusträning i Västberga. Men istället blev jag kvar en halvtimme och pratade med våran föreläsar som var från SMI, mycket intressant, trevlig och nyttig halvtimme. Trotts denna miss i tids schemat så lyckades jag i alla fall bara komma 5 min sent samt att jag även hann äta middag innan jag åkte. Träningen fokuserades igen på budföringen och det gick mycket bra och momentet är mer eller mindre färdigt, det är lite små saker som behöver fixas med. Min fundering på lösning på detta är om jag ska gå tillbaka lite i träningen till en helt frivillig budföring, detta för att få ett säkrare moment i slutet.

Fredag – Dagens föreläsning handlade om inlärning och jag dansade nästan till skolan denna morgon, och inte blev jag besviken på föreläsningen heller. Mycket jag kan från tidigare men fick det nu förklarat på ett mer vetenskapligt sätt, villket fick mig att stanna kvar i en halvtimme efter föreläsningens slut och diskutera med föreläsare. På kvällen bar det iväg till Tumba för att fira pojkvännens födelsedag och för att se Tumba Revyn, kvällen blev väldigt trevlig om än lite lång och det slutade med att vi sov över till och med.

Idag passade jag på att ta med mig pojkvännen och Keep in till gallerian när vi åkte hem, hade på fredagen upptäckt att mina ca 2 år gamla gympadojer höll på att falla sönder. Så in för att köpa ett par nya, adidas is the shit. Nu ska jag lägga mig ett stärkand bad och läsa the culture clash innan jag ska försöka ta tag i årsredovisningen för klubben samt kanske träna lite trix med Keep. Om han nu orkar dvs 😉

Nybliven Freestyleinstruktör

Sunday, June 6th, 2010

Okej nu är det några veckor sedan jag fick beskedet men tänkte jag skulle försöka komma igång och blogga igen. Efter en helg med trevliga människor samt bra och läraktiga diskussioner så var det bara en ganska omfattande hemtenta som skulle avgöra om jag blev freestyleinstruktör eller inte. När jag väl fick in tentan så fick jag ganska snart ett väldigt positivt svar, här kommer ett utkast från mejlet:

“Du har verkligen en härlig syn på hundträning och är verkligen duktig på alla sätt. Din kunskap är stor och det märks verkligen i dina svar :-)”

“Självklart får du godkänt på ditt prov”

Så jag kan nu mer titulera mig freestyleinstruktör, vilket känns jätte roligt! Dock är jag verkligen positivt överraskad och jätte glad över den fina kommentaren från min lärare, verkligen en riktigt godbit som kommer göra mig glad långt framöver.

Agility Foundationkurs

Saturday, January 23rd, 2010

I helgen var jag och Keep iväg till Örebro området och gick en agility foundation kurs för Fanny och Thomas. Hade tänkt att jag och Keep skulle träna lite innan kursen men pga av allt tentaplugg inför tentan i fredags så blev det ingen träning. Det märktes blanda annat på våra burlekar, då vi inte tränat det sedan i sommras så var de väldigt ringrostiga. Men det löste vi på ett väldigt bra sätt tyckte Keep, vi körde stolslekar istället. Synd att jag inte har något kort på kungen som njöt i fulla muggar av att få sitta i min stol när han hade paus.

Men nu skall vi inte gå händelserna i förväg, vi tar det från början.

Fredag:

Började helgen med att skriva zoofysiologi tenta på morgonen, för att sedan bege mig hem för att packa. Som vanligt såg det ut som om jag skulle vara borta minst en vecka, så det var ganska mycket som jag fick släppa med mig på pendeln och bussen när jag åkte ned till Hölö för att hämta “Sigge” (bilen kallas så, men fråga mig inte varför) hos min syster. Hemma hos henne gjorde jag misstaget att drika kaffe även fast klockan var mycket, stort misstag! Kunde knappt somna över huvudtaget på natten.

Lördag:

Trotts minimalt med sömn så stutsade jag upp ur sängen i god tid, men trotts att jag både kom upp i god tid och åkte som jag tänkt så blev jag försenad (skyller på ett stopp och 2 varv i en rondell för mycket).

När jag nästan var framme så gör jag en lite fel köring, svängde av lite för tidigt och hamnar på en helt oploggad väg med massor av snö på. Mitt framför mig står en annan bil som visar sig tillhöra en annan kursdeltagar och dom har kört fast, ringer Fanny och kollar vart vi är och berättar att vi kommer bli sena. Sedan är det bara att putta loss bilen, en stor volvo och en sådan vänder och vride man inte hur som helst på kan jag säga. Så vi får ta oss fram till en vändplan, då backa kändes som en dålig ide med tanke på att den bara hade glidigt av vägbanan. Men vet inte om att det var än bättre idee då den körde fast varanan meter på vänd planen, men efter mycket puttande, dirigerande samt grävning med bara händerna kommer dom loss och runt. Min lilla pluttbil klarade sig betydligt bättre och jag körde bara fast lite grann två gånger. Men det var lätt löst då Sigge bara är en liten seat som man nästan kan ta under armen och gå, skämt och sido det var tur att vi var två som körde fel för ingen av oss skulle klarat oss ur detta ensamma.

När vi väl kom fram så hade de andra teori och det vi missat var mest om klickerträning och shaping, men jag gissar på att det var en kortversion på det jag fick höra på shapingkursen förra året. Vi gick igenom vilka grundläggande färdigheter hundarna behöver ha samt de viktigsate agilitygrunderna, om man bortser från slalom och kontaktfältsinlärning så var hinder inlärning inte en av dessa grunder. Kommer fortfarande ihåg när jag började med agility med Nova för 9 år sedan, hinderinlärningen var då mer än hälften av vad agility var på den tiden. Känns kul och skönt att agility har utvecklas så mycket under dessa år. Vi gick även igenom den teoretiska biten av kontaktfälts inlärning och fördelarna med nosduttar istället för den traditionella 2-på-2-av kontakfälten.

Sedan hade vi lunch innan vi begav oss bort till ridhuset där vi skulle jobba med det praktiska och vi började med cirkelarbetet. Vilket var en av de delar jag kände mest behov av att träna, då jag inte fått någon ordning på cirklarna med hunden på höger sidan. Vänster sidan har jag ju gratis från lydndasträningen, men höger har jag inte fått någon ordning på alls. Så när vi gick igenom övningen och att man istället för att tänka position, skulle värdeladda sidan så känndes det så enkelt och självklart för både mig och Keep. Kan säga att denna typ av träning verkligen gett resultat sedan kursen och jag känner att det kommer ge massor tillbaka i vårt fotgående i lydnaden.

Sedan jobbade vi med att få hunden sitta stilla oavsätt störning och jag började lite från grunden med Keep då han under dagen kännts lite seg samt att jag inte vet hur mycket han har varit i ridhus innan. Men avslutningen var i allafall bland de svåraste störningarna, en Fanny som prata bäbisspråk. Det var svårt sa Keep men det gick även det bra efter en miss, duktig ”räka”.

Efter detta avancerade vi och tränade på bakombyte på stilla sittande hund, detta ha vi tränat på innan och Keep gjorde riktigt bra ifrån sig dock kan vi inte säga samma om mattes insatts. Fick helt kortslutning i hjärnan vid ett tillfälle och ställer mig med en fot på var sida av Keep, vad är det för bakombyte? Great dog shame about the handler, eller hur är det man säger.

Sedan var det dax att åka till vårt övernattnings boende, som var ett urmysigt B&B. Tingsgården hete det men vi bode i Hallagården. Varmt rekomenderat i allafall!

Söndag:

Efter en betydligt bättre natt med betydligt mer sömn än i fredags så var det dax för ytterligare en kursdag, idag började vi direkt i ridhuset och startades med shejping av klossarbete och backande. Keep kan båda ganska bra från tidigare så efter en kort generalisering av kunskaperna till ridhusmiljön så provade vi på att genomföra båda med en speedbump ivägen så att han behövde lyfta på fötterna. Super enkelt sa Keep som jag ju ha tränat på att backa upp för trappor och att backa upp på köksstolar, så han lyfte ”lite” extra på bakbenen när han skulle över speedbumpen.

Efter detta var det dax att plocka fram hopphindren för att köra några ”One Jump” övningar, vi tränade på tighta svängar, fokus farmåt i starter samt att ta hindret från andra sidan. Det sista var nåot jag inte hade kunsakp om tidigare och var en viktig huvudkomponent jag saknat i träningen.

Sedan fick vi prova på en hopptekniks övning, innan det var dax för lunch. På luchen gick vi igenom Gregs handlingssystem och då jag uppenbarligen gjort min hemläxa ordentligt kännde igen allt som sades. Under luchen så gjorde jag ett grovt misstag som slutade med att Squid höll på att äta upp halva min macka, men van springer ägare som man är så kunde jag utan större disskution få henne att lugnt och fint släppa mackan.

Efter lunchen så fick vi jobba praktiskt med nosduttar och jag kunde helt klart konstarera att jag legat kvar på tock för länge i grundövningarna och att det är dax att börja träna i trappan så snart som möjligt. Därefter så fick vi en demonstration av handling i dubbelbox samt första stegen av Susan Garetts inlärning av slalom med 2×2 metoden, sedan avslutades kursen med en mer eller mindre valfri övning. Jag och Keep jobbade igenom de första stegen av slalominlärningen, detta då det känns som om jag har gått för fort fram i något läge samt att han inte kört på flera månader.

Samanfattnings vis en tock bra kurs och som verkligen rede ut de där frågetecknen jag hade innan om inlärningen av agilitygrunerna. Det var även väldigt skönt att få sig en påminelse och en genomkörare av vad ett bra träningspass är, alla kursdeltagare tränade max 3 minuter i taget under hela helgen, vilket verkligen ger massor istället för att tragla och tjaffsa när hunden blir trött. Kan säga att det tog betydligt mer av både mig och Keep att köra kurs på detta sätt, vi har varit helt utslagna i flera dagar efteråt. Men nyttigt och lärorikt var det och vi skall garanterat försöka gå på handlingskursen för Fanny och Thomas i juni, innan vi ger oss ut på tävlingsbanorna.