Archive for the ‘Teorier’ Category

Årets första träningspass genomfört

Sunday, January 2nd, 2011

Även om jag fortfarande är seg som kola efter nyårsafton så lyckades jag genomföra ett väldigt bra träningspass nu på kvällen. Keep och jag fortsatte att jobba med stimuluskontrollen på “Två”, han ska lyfta sin vänsta framtass. Stimuluskontroll är något som jag tycker är väldigt svårt och innan jag gick tränarutbildningen så fick jag aldrig riktigt till det.Visst kunde han kommandon men det var inte perfekta, väldigt långt ifrån. Men nu känns det som om jag verkligen har fått verktygen för att kunna få dem det.

Idag  jobbade vi vidare på att han skulle kunna diskriminera “två” kommandot bland flera strunt kommandon. Vi började med att jobba med ord som inte påminde om kommandot t.ex. banan, klicker, fyra. Sedan jobbade vi med ord som påminde mer om själva kommandot t.ex. tå, twitter, tvåor. Detta för att han lättare ska kunna diskriminera mellan kommandon som liknar varandra och tidigt lära sig att verkligen lyssna på vad jag säger. Idag gick det riktigt bra och han tog det lugnt och lyssnade verkligen ordentligt på vad jag sa, tanken med strunt kommandona är att han ska behålla sig passiv när han inte känner igen kommandot, dvs inte bara chansa.

Därefter började jag blanda mellan väl invanda kommandon så som sitt och ligg. Även det gick riktigt bra men inte tillräckligt bra för att att vi skulle höja kriteriet till nästa pass, så nästa vända fortsätter vi med detta kriterium.

Trasig border collie eller något?

Tuesday, November 30th, 2010

Nu har jag gjort det igen, jag har tränat så pass mycket igen att Keep har “gått sönder”. Inte fysiskt men psykiskt skulle man kunna säga, jag tränar i perioder så pass mycket att han inte hinner återhämta sig och då behöver han mellan en till två veckors vila från typ allt innan han är på banan igen. Jag sätter inte igång honom igen förrän han går och tigger träning, bokstavligen. Detta har hänt ett par gånger nu och det är dax att ta tag i det, dvs sätta ett max antal på antalet träningspass varje vecka. Min plan för tillfället är att varannan vecka ta minst en vilodag och de andra veckorna minst två dagars vila, max antal pass per vecka kommer vara 40 respektive 30. Tur man har vecko- och månadsplaneringar så man kan hålla ordning på allt.

Kanske låter lite fjantigt med max antal men jag räknade hur mycket jag tränade med honom veckan innan han gick ned sig, det blev över 60 pass (2 min) den veckan. Tidsmässigt är det ca 17 min per dag vilket kanske inte låter speciellt mycket, men med det träningsupplägg som jag använder där hunden ska ge 110% varje sekund så är det väldigt mycket. Så trotts att man har en border så får man inse att man själv är mer tränings idiot än hunden, tror inte ens träningsnarkomanen Nova hade orkat mitt tempo under dessa veckor. Vi glömmer ibland att det inte bara är av träning som hundarna lär sig, de lär sig massor av att ta det lugnt och återhämta sig också och speciellt när man tränar väldigt intensivt under en lång period så är det lätt hänt att glömma ge hundarna några dagars ledigt så att de hinner återhämta sig. Sedan att andra människor har lyxen med ett jobb där man mer eller mindre tvingar sig och hundarna att vila från träningen anser jag bara vara bra. Då kan man liksom träna på hela tiden utan att behöva tänka nämnvärt på dessa vilodagar. Men som student så blir det lätt att man kör på massor i lugna perioder för att sedan inte träna något under tenta perioder. Just i dessa lugna tider i skolan så är det lätt hänt att man glömmer låta hunden vila och återhämta sig ordentligt och då kan man få lov att ta längre uppehåll även fast man inte vill . Allt för hundens bästa, för en psykiskt trött hund kan även lätt skada sig fysiskt 🙂

Sluta jobba vid utebliven belöning

Tuesday, November 2nd, 2010

Just nu blir det inte mycket uppdaterat då jag precis börjat en ny kurs i skolan och har en att göra lista som är mils lång efter föra veckans tentavecka. Men lite annat hinner vi med och på kvällarna försöker jag få tid att läsa lite. Har precis upptäckt universitets biblioteket på Stockholms Universitet och att man kan låna e-böcker därifrån. Mycket behagligt tycker jag och upptäckte direkt att det fanns en del läsvärt där, bla The Welfare of Animals – The Silent Majority skriven av Clive Phillips.

Ett mycket intressant citat ur boken som jag fastnade för:

“chickens can show restraint and delay taking a food reward if it is larger than an immediate reward (e.g. Abeyesinghe et al., 2005). However, the increase in size of the reward has to be substantial and the delay short. If offered the choice of a slightly increased reward size after a significant delay, animals become impulsive and take the smaller reward.” (The Welfare of Animals – The Silent Majority, Clive Phillips, 2009)

Man kan säkert dra olika slutsatser ur detta men det jag kom att tänka på är att om man har en hund som ger upp vid utebliven belöning. Ge en jakpot så fort hunden erbjuder minsta lilla beteende och avsluta sedan passet. Sedan jobba vidare med detta genom att man belönar för första steget i beteendet man höll på med, och sedan ta det steg försteg  upp i kriterieplanen. Tills hunden erbjuder ett nytt försök på samma nivå och kriterier direkt när den inte får utdelning för det.

Ingen aning om det fungerar men det kan ju helt klart vara värt ett försök om man har en hund som lämnar träningsplanen eller liknande om det råkar bli fel.

Min egen erfarenhet är att en del crossover hundar har problem med detta och kan antingen ge upp eller bli otroligt frustrerade. Den bästa lösningen är så klart att lära dessa hundar hanskas med utebliven belöning genom shaping av trix, men citatet väkte en tanke i mitt huvud helt enkelt.

Månadens fundering 10:1

Sunday, October 31st, 2010

Ge inte hunden vid matbordet – eller varför inte?

Att inte ge hunden något vid matbordet är något jag tror nästan alla är uppväxta och hjärntvättade med sedan vi var små. Ge inte hunden från matbordet för i så fall kommer den börja tigger när man äter, det är något som till och med icke-hund folk vet. Men är det verkligen så dåligt att ge hunden saker från matbordet i alla lägen?

Vi kollar på det från ett rent inlärningsmässigt håll:

Scenari 1: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), hunden får en bit biff för du tycker den ser utsvulten ut.

Vad är beteendet? Hunden sitter och stirrar på din mat.

Vad får den ut av det? En bit biff (positiv förstärkning)

Vad blir förstärkt? Att stirra på din mat

Vad kommer du få mer av? Just det man inte vill ha, att hunden stirrar mer på din mat

Scenario 2: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), du helt ignorerar hunden.

Vad är beteendet? Hunden sitter och stirrar på din mat.

Vad får den ut av det? Ingenting (negativ straff/ignorans)

Vad blir förstärkt? Inget

Vad kommer du få mer av? Att inte stirra på dig när du äter

Scenario 3: Vi har en hund som sitter precis nedanför stolen och stirrar stint på hur du äter (även gärna lite dreglandes), varje gång hunden tittar bort från matbordet får den en bit bulle kastad till sig en bit ifrån bordet.

Vad är beteendet? Hunden tittar bort från matbordet.

Vad får den ut av det? En bullbit (positiv förstärkning)

Vad blir förstärkt? Att titta bort från dig

Vad kommer du få mer av? Att inte stirra på dig när du äter

Men det självklara är  att om man inte vill ha en hund som tigger så ska man aldrig ge den för att de sitter och stirrar på en medan man äter. Men om det nu råkat blivit så att den fått någon form av förstärkning för det så finns det ju två lösningar på det.

Scenario 2 tycker jag är väldigt bra på valpar eller hundar som verkligen aldrig fått något för att sitta och tigga, för då kommer hunden aldrig lära sig och tigga. Men för den inbitna tiggare som får något 1 gång på 100 (variabel förstärkning) så kanske inte scenario 2 det bästa. Detta då tiggandet bli förstärkt någon gång ibland vilket gör att det blir väldigt svårt att släcka ut om man väl bestämmer sig för att lära hunden inte tigga genom att aldrig ge den något (utsläckning). Då kan scenario 3 vara en snabbare lösning och istället belöna allt som inte är att sitta och tigga. Helt klart behöver du ha lite känsla för att kasta bullbiten så att hunden inte ser att du kastar, utan att bullen bara råkar dyka upp när den tittar bort från bordet. Man lär hunden att utföra ett beteende som inte går att utföras samtidigt som den sitter och tigger. Att titta bort kan du sedan vidarutveckla genom att lägga till andra kriterier som t.ex. titta på bädden, röra sig mot bädden, ställa sig i bädden, lägga sig i bädden, ligga kvar i bädden (shaping).

Om man dock är bortbjuden på middag så kan man be hunden att lägga sig bredvid en, för att sedan belöna den flertalet gånger  under middagen för att den ligger kvar och inte tittar upp på matbordet (kanske till och med för att den har hakan mot golvet). Detta är en av de bästa lösningar jag har kommit på för tiggning i nya miljöer (generalisering) om den har slutat med det hemma. Detta är även väldigt bra för om hunden hela tiden ligger vid dina fötter för då kan ingen annan ge den något för beteenden du inte vill ha.

Så man kanske borde ändra på uttrycket till: Ge inte hunden något från matbordet, om den inte tittar bort från matbordet.

Tankar inför lydnadsklass 3

Wednesday, October 20th, 2010

Okej nu när 1:a priset i Lydnadsklass 2 är i hamn kan man helt ägna sin uppmärksamhete till klass 3. Har jobbat lite med det under 2:an också men inte på ett strukturerat sätt, utan mer haft det i bakhuvudet när jag lärt in 2:ans moment. Min uppfattning är att 3:an och elitens moment mer eller mindre är olika försvåringar av moment i 2:an, så därför har jag velat vara noga med momenten där så att jag har bra grunder, erfarenheter och kedjor att bygga vidare på.

Det här är första gången som jag på riktigt ska träna en hund för start i lydnadsklass 3, Nova och jag har bara startat för att det är roligt men inte för att få några meriter/placeringar. Dock så är mitt mål precis som i 1:an att gå in och göra en start, ta första priset och sedan direkt upp i nästa klass, som nu är eliten. Dels för att jag inte har några planer på att plocka någon LP titel med honom, samt att jag hellre vill lägga massa tid på att verkligen göra honom färdig och inte jobba med att jaga 1:a priset. Blev lite så med 1:a priset i 2:an vilket för mig är helt fel tänk, jag vill hellre gå in och känna att oavsätt vad som kommer hända idag så kommer vi ta 1:a priset. Den känslan infinner sig bara om man verkligen har tränat på att proofa och övertränat momenten samt verkligen kedjat ihop hela programmet, det är den bästa känslan i världen om man har en historia av dåliga tävlings nerver enligt egna erfarenheter.

Målet är såklart 10 mässiga moment rakt igenom och för att få dessa så måste man ha en tydlig målbild för vad man vill ha. Men då behöver man själv ställa sig frågan: vad är en 10:a för mig? Ett 10 mässigt moment kan variera från domare till domare, men den viktigtaste domaren som alltid är med dig ute på plan är du själv. En 10:a för dig kanske är mycket högre än de flesta domare skulle kräva, eller så ligger den ungerfär så att ca hälfen av domar kåren skulle tycka som dig. Men du kan även lägga dina 10:or under vad de flesta domare skulle kalla en 10:a. Förares träningsmotivation och ambitionsnivå tycker jag lysser igenom lite när man pratar om vad ett 10 mässigt moment är. Det är helt klart en smaksak och det är definitivt inget fel i att ha en låg målbild, vi är alla olika och har olika mål med vår lydnadsträning. Dock bör man vara på det klara med att om man har låga krav så kan det vara svårt att vinna SM och man ska heller aldrig bli sur om inte domaren dömer som dig 😉

När man väl har sin målbild klar för varje moment, så bör man lägga upp en plan för hur man ska ta sig dit. Antingen har man detta i huvudet eller så skriver man ned det på datorn eller på papper. Jag tycker om att ha allt på papper där jag kan göra tydliga förändringar och redigeringar i planen. Till skilland från målbilden så kanske inte planen skiljer sig så mycket från person till person. Så min tanke är att då bloggen ska vara ett verktyg för mig att dela med mig av mina kunskaper och tankar så tänkte jag låta er ta del av framtagandet av min inlärningsplan för lydnadsklass 3. Denna plan är i denna stund knappt påbörjad så det kommer bli en steg för steg process som jag tänkte ta er igenom. Hoppas det är något ni kommer uppskatta och kom gärna med feedback om ni har en åsikt eller tanke angående mitt upplägg.

Hittils har jag bara gjort en översikt över alla momenten, jag har gett alla ett arbets namn, vilket kanske inte alltid stämmer med reglern (i fetstil), skrivit in koefficienten på varje moment (K.X) samt väldigt kortfattade momentets upplägg i form av avstånd, tid m.m. detta om man inte kan lista ut vad man ska göra från enbart namnet och om avstånden skiljer sig ifrån liknande moment i 2:an(kursivt). Sedan har jag även skrivit till en rubrik under (Elit:) där skriver jag ifall det är någon skillnad mellan 3:ans moment och elitens motsvarighet.

Sittande i grupp K.2 (20 m avstånd, 1 min, synlig förare)

Elit: 2 min, osynlig förare

Platsliggande K.2 (4 min, osynlig förare)
Elit: med störning

Fritt följ K.4 (Vändningar på stället, stegförflyttningar, långsam marsch)
Elit: vändningar under språng och långsam marsch

Sättande under gång K.3
Elit: dumrutan

Inkallning med ställande och läggande K.4 (sträcka 35 m)

Elit: –

Rutan K.4 (avstånd 25 m, rak)
Elit: kon innan 10 m, rutan vinkelrätt till konan

Apportering över hinder K.3
Elit: apporteringsdirrigering

Metallapportering K.2
Elit: metallapportering över hinder

Vittringsapportering K.4 (6 föremål, 10 m ut)

Elit: –

Fjärrdirrigering K.4 (avstånd 10 m)
Elit: avstånd 15 m

Dessa saker tycker jag är viktigt av lite olika anledningar. Namnet är så klart för att jag ska kunna hålla ordning på momenten, men namnet representerar även min bild av mitt 10:an mässiga moment. Det representerar även vilken ordning momenten kommer i på tävling. Koefficienten har jag med för att veta vilka moment som är värda mest, om jag måste göra en prioritering i träningen veckorna innan en start så jag vill i så fall hellre nolla ett 20 poängs momente än ett 40 poängs. Så då tränar jag mer målinriktat på momenten med höga maxpoäng, detta kan vara skillnaden mellan att få ett första pris eller inte ibland. De tekniska bitarna är bra att alltid ha med sig så att man är säker på att man aldrig tränar på förkorta avstånd eller för få pinnar m.m. Detta är något man brukar lära sig med tiden när man tränar/tävlar en klass men när man är ny så kan det vara svårt att hålla alla dessa detaljer i huvudet.

Av någon anledning så är det just i 3:an som väldigt många duktiga ekipage som försvinner, antingen så kommer de aldrig till någon debut i 3:an eller så är det alltid lite poäng som saknar för det där efterlängtade 1:a priset. Varför det är så vet jag inte men min förhoppning är att jag ska kunna bidra med att några fler kanske vågar ta sig an lydnadsklass 3 och även att ta sig vidare upp till Eliten.

Månadens Fundering 2:1

Sunday, February 7th, 2010

Reklamträning

Titeln kanske är lite vilseledande för tanken är inte att vi ska träna våra hundar till att göra reklamjobb, även om det skulle vara ganska kul. Tanken med detta inlägg är att försöka ge tips för att få tiden att räcka till för hundträning och då speciellt om du som jag är en person som gärna slår sig ned framför TV:n på kvällen, istället för att ta tag i den där snea ingången i lydnaden eller låta din hund lära sig det där trixet du alltid velat lära den men aldrig hinner. TV:n skulle jag vilja säga är en av de största tidstjuvarna i den moderna världen, vi skyller på att vi inte hinner lära in vissa saker eller förbättra vissa saker med våra hundar men sitter gärna istället 3-4 timmar framför TV:n utan dåligt samvete. Självklart tycker jag inte att ni skall slänga ut TV:n, utan istället bli medveten om det och istället börja använda den till ett hjälpmedel i träningen.

På nästan alla kanaler idag går det alltid någon form av reklam ca 4 gånger per timme och den varar i ungefär 5 minuter varje gång. Så istället för att byta kanal i 5 minuter eller sitta och bli hjärntvättad av reklamen, så kan man istället hålla en klicker, lite godis samt en leksak redo inför varje reklampaus. Om du vill kan du även använda dig av en timer också, men inte jätte nödvändigt då reklampausen håller tiden åt dig.

5 minuter kanske inte låter speciellt mycket, men verkligenheten är att det är den mest optimala längden på ett träningspass du kan tänka dig. När jag för ett år sedan gick shejpng kurs för Fanny Gott så fick jag lära mig det optimala upplägget på ett träningspass och det är det upplägget jag hade tänkt vi skulle använda oss av.

När reklamen börjar så tar du några godisar i lagom små bitar och lägger dem i fickan eller på ett bord som är lätt att komma åt beroende på om du skall sitta eller stå och träna. Ta sedan 3-5 godisar och klickern i handen, plocka sedan även upp leksaken. Har man svårt att ha allt i händerna så kan man köpa ett armband att ha klickern i. Lek sedan en kort stund med hunden för att få den i rätt sinnestämning för träning, be sedan hunden släppa leksaken, stoppa undan den och ställ upp för det ni skall träna (om du skall sitta ned och träna så kan det vara en fördel att du sätter dig ned innan du ber hunden släppa leksaken). Shejpa och belöna som vanligt och ge de godisar du har i handen en och en, du använder dem för att hålla koll på hur många repetitioner hunden genomför under passet. När du får slut på godisar i handen så tar du fram leksaken igen och samtidigt som du leker med hunden så plockar du upp 3-5 nya godisar i handen. Be hunden att släppa igen och träna upp nästa uppsättning godis. Detta kommer du hinna upprepar 3-5 gånger innan reklam pausen är över, försök bryta lite tidigare och avsluta med lite lek innan du sätter dig i soffan igen för att se på ditt favoritprogram. Dessa träningspass kan du sedan upprepa flera gånger under dagen, så i nästa paus kan du välja om du vill träna ett nytt pass eller skriva ned och analysera det föregående passet.

En av de viktigaste sakerna för att få ett sådant här pass att flyta på bra är att du har en tydlig och bra plan i huvudet över vad du skall träna och hur du skall träna det redan innan ni påbörjar passet. Fall inte heller för frestelsen att träna flera olika moment och tricks under ett sådant här pass om du inte har helt klart för dig hur du skall göra och när du vill att hunden skall byta beteende. Om du sköter din planering ordentligt så kommer du snart märka hur mycket hunden lär sig och utvecklas under dessa pass. Du kan utan problem även använda denna form av träning i andra sammanhang också t.ex. när du lagar mat, men använd då en timer så att ni inte kör mer än 3-5 minuter.

Så känner du att du inte är specielt träningssugen för tillfället pga snön ute, passa på och prova detta och upptäck hur mycket man hinner träna på bara 5 minuter. Berätta gärna hur det går om ni provar detta och lycka till med träningen.

Sökinlärning i korthet

Sunday, January 10th, 2010

Pluggandet går lite trögt och då börjar man längta ut i sökskogen, men det är för kallt för sökträning just nu så för att stilla sökabstinens lite skriver jag ett inlägg om sök istället.

Efter att jag läst boken “Sök i terori och praktik”, som jag för övrigt rekommenderar varmt, så kunde jag konstatera att jag saknade en snabb övsersikt över hur man lär hunden sök enligt boken. Då det är så många olika delar som bygger upp söket, så känns det svårt att veta om man fått med alla delar utan att behöva läsa boken om och om igen under inlärningen. Så jag kollade igenom boken och skrev ned alla delar jag hittade och jag lade även till några delar som de inte tar upp speciellt mycket i boken men som kan vara nog så viktiga. Detta för att sedan kunna använda vid Keeps inlärningen av söket och det är säkert fler som skulle vilja använda sig av detta, så därför lägger jag nu ut det på bloggen.

Det kan vara så att jag kan missat något, så tycker du att det något som saknas är det bara att lämna en kommentar så läger jag till det. Annars är det bara att läsa och börja längta till våren för att kunna sätta igång med söker igen.

Grundfärdigheter:

 • Utgångsställning
 • Handtarget

 • Fritt följ

 • Inkallning

 • Sitt kvar

 • Håll fast/ skall

 • Doggie-zen

 • Uppsöka figurant

Sökets fyra huvuddelar

Lokalisering

Sök i system

Markering

Kontrolldel (skoglydnad)

Lokalisering:

 • Patrullstig

Sök i system:

 • Springa mellan figuranter som är 50 m ut

 • Springa till sittande figurant

 • Springa till liggande figurant

 • Springa till dold figurant

 • Stimuluskontroll “sök”

 • Inkallning från figurant

 • Snabb belöning för enskilt tomslag

 • Enstaka tomslag, belöning på andra sidan 50 m ut

 • Utöka mängd tomslag

Markering:

 • Alla grundfärdigheter klara (apportering)

 • Baklängeskedja liten del av markeringen till extern belöning

 • Baklängeskedja markering med lösrulle till figurant

 • Geniralisera figuranter med lösrulle

 • Baklängeskedja markering med fast rulle till figurant

 • Geniralisera figuranter med fast rulle

 • Minisök

 • Jobba in markeringen i söket

Skogslydnad:

 • Triangelinkallning

 • Frivillig utgångsställning i skogen

 • Nosduttar i skogen

 • Stanna för nosdutt på mittstigen

 • Jobba fram en startprocessen för dig och hunden

 • Fritt följ gående framför figurant

 • Baklängeskedja transport av figurant före 50m

 • Fritt följ gående bakom figurant

 • Baklängeskedja transport av figurant bakom 50m

 • Vinkelflying

 • Skicka hunden genom hand dirrigering

Månadens Fundering 1:1

Thursday, January 7th, 2010

Utställning eller inte?

Nu är det alltså dags för premiären av Månadens Fundering som jag pratat lite om innan, jag tänkte börja med att berätta lite vad jag tycker om utställningsavel, det känns passande då HUND2009 är färskt i minnet och MyDog skall starta imorgon.

Det jag tror att många missar när vi pratar om raser och rasavel är att se helheten om rasernas ursprung. Alla de äldre raserna har en ganska lik bakgrundshistoria där människorna i ett visst område behövde hundarna för ett specifikt arbete. De hundar som klarade av detta jobb sparade man valpar efter, detta gjorde att den genetiska variationen minskade och dessa hundar fick då också ett säreget utseende vilket då var kopplat till att hundarna kunde utföra sitt arbete på bästa sätt. Så funktionen kom före utseendet även om utseendet var en del av hundens duglighet. När sedan människan blev mer industrialiserad så minskade behovet av att använda dessa hundar för det dom avlades fram till, det är nu kennel och rasklubbarna kommer in i bilden. Det genomfördes inmönstringar och man samlade grupper av liknande hundar för att bilda raserna. Min vetskap är att man bara gick på hundarnas utseendet och man gjorde aldrig några funktionsbeskrivningar eller liknande, man utgick helt enkelt från att de hundar som hade ett visst utseende hade ett visst beteende. Man mönstrade in de hundar som såg mest lika ut och lät dessa individer skapa en ras och från dem så bildade man den rasens specifika rasstandard. Så det var kanske redan här det gick fel, men det kanske inte är så konstigt för man visste inget om hälsoproblem eller genetisk variation på den tiden.

Idag vet vi dock bättre och många rasklubbar börjar vakna upp och förstå vilket arbete de har framför sig för att kunna bevara sin ras för framtiden. För många raser är det faktiskt så illa, att de nästan är tömda på genetisk variation och så inavlade att det snart inte finns något att rädda. Några saker som skulle kunna göra väldigt mycket för rasaveln enligt min åsikt är följande: inför en maxgräns för hur många kullar även hanar får användas till, det gynnar verkligen ingen ras att en hanne är släkt med mer än halva populationen. Detta skulle minska linjeaveln, som faktiskt är lika med inavel, och man skulle då bevara mer av den genetiska variationen som är kvar i populationen. Biprodukten av detta är att man kommer behöva använda fler individer i aveln, vilket inte är någon nackdel. Om man även skulle ersätta rasstandarden mot en rasram, som istället för att beskriva en optimal individ i en ras beskriver vilka olikheter som en individ får ha i en ras, så skulle detta ge en större fenotypisk tillåten variation. Det skulle ge bruksindivider en möjlighet i utställningssammanhang och då domarna redan dömer mycket efter deras eget tycke och smak så skulle det inte göra någon större skillnad att öppna upp för mer variation. Det skulle snarare ge de domare som faktiskt vill döma för mer sunda djur en större möjlighet att göra det än idag. Sedan tycker jag att hundarna skall uppfylla specifika hälsokrav för att kunna bli utställningschampions, varför skall en hund med D höfter kunna få ett utställningschampionat om inte en kryptorchid hund kan det? Ingen av dem får ju faktiskt användas i aveln.


Sedan skulle det inte göra mig speciellt mycket om man helt tog bort utställningen som en konkurranssport och istället införde exteriörbedömningar, där man istället tittade på hundens sundhet och möjlighet att genomföra det arbete den en gång skapades för, istället för att den bara ser bra ut i människans ögon. För det är nog ingen som ärligt skulle kunna komma och påstå att en utställningsavlad schäfer skulle hålla för att valla får 12 timmar varje dag i flera år. Den skulle gå sönder helt och hållet ganska snart. Det finns en anledning till varför jägare och herdar väljer working varianterna istället för utställningsvarianterna och jag tycker verkligen att det
är på tiden att vakna upp och inse detta, hur ont det än gör. Förhoppningsvis så kommer vi få se större förändringar ju mer kunskap vi får från forskningen och ju mer klubbarna och uppfödarna lär sig.

Dock skall jag inte säga att utställningar är helt dåligt, jag anser utställningar är en perfekt miljöträning oavsätt ras, så även om man inte är förtjust i utställningar så är det inget som säger att man inte kan miljöträna en valp väldigt bra genom att ställa ut den. De flesta vet redan att det är speciellt nyttigt att valpen lära sig kunna bli hanterad av främmande människor och att kunna koppla av i stökiga miljöer och ju tidigare man börjar desto bättre. Det är även nyttigt att lära valpen att kunna koncentrera sig på matte eller husse i en ganska kravlös situation även om denne uppför sig lite konstigt. Ännu bättre är det ju att kunna ta in en tänkt tävlingshund i stora mässmiljöer redan när den är liten så att den klarar av att tävla i dessa miljöer längre fram. För det är inte speciellt ofta man får möjlighet att vänja hunden vid dessa miljöer innan den skall tävla i dom.

Så ta vara på det bästa med utställningarna, för stora förändringar tar tid även om man vet att det behöver göras. Jag hoppas i alla fall att det kommer hända många stora förändringar inom rasaveln medan jag lever, för jag älskar verkligen mina två rashundar och vill att rasernas unika egenskaper skall bevaras för framtiden.

Att dela med sig

Friday, December 11th, 2009

Har de senaste dagarna haft ganksa många hundträningstankar snurrandes i huvudet och även gamla tankar har bubblat upp, jag har även funderat lite över bloggen och hemsidan. Har kommit på väldigt många bra saker som jag skulle vilja skriva om och dela med mig av till andra, en av de stora anledningarna till att jag skaffade hemsidan var för att dela med mig av mina kunskaper och tankar. Dock har det helt lysst med sin frånvaro, men nu skall jag försöka ta tag i det. Jag har börjat med att skriva ned massor av tankar och ämnen att skriva om i ett dokument, så att jag inte glömma bort dem. Sedan är min tanke för att få till ett lite mer strukturerat skrivande att införa något jag tänkt kalla “Månadens fundering”, som jag skall försöka skriva varje månad under hela 2010. Först var tanken att jag skulle skriva en gång i vecka men det känns som om jag skulle gå ut för hårt och sedan inte orka ända till slutet. Dock kanske jag skriver flera under en månad om jag har väldigt många tankar under en vis period. Ämnena jag redan nu vet att jag vill skriva om är: utställning vs extriörbedömning, steg för steg shejping av diverse trix, att cykla med lös hund, inlärning av rutan med pvc box samt att tänka på vid val av instruktör.

Topcis redan för 5 månader, känns som om jag inte kommer få idee torka i början. (Om det är något jag skall ta upp tidigt eller om jag skrivit om något intressant tidigare i bloggen som ni vill veta mer om så är det bara sända en kommentar.) Tanken med dessa funderingar är att framföra mina ideer, åsikter och hur jag tränar hund, de kommer inte ha några vetenskapliga anknyttningar eller referenser. Detta hade jag tänkt lämna till mina påtänkta artiklar, något som jag också hade tänkt försöka ta tag i under det kommande året. Så för hoppningsvis så kommer 2010 bjuda på många tankar och ideer om hundträning.

Koppeldragande och nosgrimmor

Saturday, November 21st, 2009

Med tanke på att jag har ordinerat koppelpromenader till Keep närmsta dagarna så känner jag mig väldigt nöjd med att äga en gentle leader. Med tanke på den extra vikten han lägger på bakbenen när han drar, så skulle det vara förödande att gå promenader med en understimulerad Keep utan den. Under senaste månaden har jag fått flera nya infalls vinklar på koppelgående och nosgrimmor. Läste idag atikeln i senaste hundsport som heter “Kan hunden “strya sig” till ett dagligt rus?”, väldigt tänktvärd läsning och det skulle vara intressant om någon kunde göra en riktigt vetenskaplig studie i det. Jag tror verkligen att det ligger något i det som står i artikeln, men som naturvetare så finns det inga givna saningar och det är de vetenskapliga bevisen som bestämmer vad som är korrekt eller felaktigt.

Håller även på i skrivande stund att försöka få fram en vetenskaplig artikeln om nosgrimmors påverkan på hunden, läste den under en av distanskurserna på linköpings universtitet och den hör ihop med en sak som jag fick höra om nosgrimmor nyligen. Hittar den tyvär inte bland mina kurspapper, så har kontaktat kursledare i en förhoppning att han har kvar den, om det är någon annan som läst dessa kurser och vet vliken artikel det är och har kvar den får gärna kontakta mig. Om jag skulle lyckas med att få tag i den så hade jag tänkt skriva ett längre inlägg/en artikel om nosgrimmor.