Archive for the ‘Trix’ Category

Årets första träningspass genomfört

Sunday, January 2nd, 2011

Även om jag fortfarande är seg som kola efter nyårsafton så lyckades jag genomföra ett väldigt bra träningspass nu på kvällen. Keep och jag fortsatte att jobba med stimuluskontrollen på “Två”, han ska lyfta sin vänsta framtass. Stimuluskontroll är något som jag tycker är väldigt svårt och innan jag gick tränarutbildningen så fick jag aldrig riktigt till det.Visst kunde han kommandon men det var inte perfekta, väldigt långt ifrån. Men nu känns det som om jag verkligen har fått verktygen för att kunna få dem det.

Idag  jobbade vi vidare på att han skulle kunna diskriminera “två” kommandot bland flera strunt kommandon. Vi började med att jobba med ord som inte påminde om kommandot t.ex. banan, klicker, fyra. Sedan jobbade vi med ord som påminde mer om själva kommandot t.ex. tå, twitter, tvåor. Detta för att han lättare ska kunna diskriminera mellan kommandon som liknar varandra och tidigt lära sig att verkligen lyssna på vad jag säger. Idag gick det riktigt bra och han tog det lugnt och lyssnade verkligen ordentligt på vad jag sa, tanken med strunt kommandona är att han ska behålla sig passiv när han inte känner igen kommandot, dvs inte bara chansa.

Därefter började jag blanda mellan väl invanda kommandon så som sitt och ligg. Även det gick riktigt bra men inte tillräckligt bra för att att vi skulle höja kriteriet till nästa pass, så nästa vända fortsätter vi med detta kriterium.

Målen för 2011

Saturday, January 1st, 2011

Här kommer Keeps och mina mål inför 2011. De blev ganska många till slut, men de flesta bygger på varandra vilket gör att det ser mycket ut. Målen är som vanligt träningsmål istället för resutltat mål (de ligger som bonusar) för att jag inte ska fokusera så mycket på resultaten. För det är inte det som är viktigast utan vad vi gör ihop som ett team är det som spelar roll. Resultaten kommer av sig själv om man sköter tränings upplägget på ett bra sätt och alltid tränar med bra kvalitet. Träningsmålen är uppbyggda på ett sådant sätt att om jag gör alla målen så kommer jag inte behöva fundera över bonusmålen, de lär rulla in av sig själv.

Lydnad:
 • Jobba om lydnadsklass 2; fjärrdirrigering, inkallning med ställande
 • Vidar utveckla platsliggning och fritt följ
 • Lära in grundfärdigheter lydnadsklass 3
 • Kedja alla lydnadsklass 3 moment
 • Tävlingsträna lydnadsklass 3
 • Starta lydnadsklass 2
 • Starta lydnadsklass 3
 • Lära in grundfärdigheter lydnadsklass Elit
  Bruks:
  • Spåra 25 st spår
  • Lär in framförgåendet
  • Kedja budföringen
  • Tävlingsträna appell lydnaden
  • Lär in sökmarkeringen, lösrulle
  • Lär in sökmarkeringen, fast rulle
  • Lägga in fastrulle markeringen i systemträningen
  • Jobba upp till 3 tomslag i systemet
  • Starta appellen i spår/sök
   Agility:
   • Generaliserat alla steg på alla Foundation Jumping övningar
   • Tränat alla Advanced Jumping övningar en gång
   • Lära in kontaktfält gungan, nosduttar
   • Tränat alla slalom övningar del 1, en gång
   • Tränat alla slalom övningar del 2, en gång
   • Tränat alla övningar i Gregs 2:a film, 3 tillfällen
   • Tränat alla övningar i Gregs 3:e film, en gång
   • Startat officiell hoppklass 1
    Vallning:
    • Träna 20 ggr på får
    • Gå två kurser
    • Starta VP
     Övrigt:
     • Rabiesvaccinera
     • Shejpa 10 ny trix
     • Stimuluskontroll på 10 trix

     Hushålls trix

     Friday, December 17th, 2010
     När första snön kom i oktober så var det som om slå om en ström brytare, jag är för tillfället helt inställd på träna inomhus med väldigt få undan tag. All planering cirklar kring trix och konster som man kan träna inomhus, men även grundfärdigheter som kan träna inomhus.
     Det senaste trixet vi roade oss med att träna in var att fri shejpa tända lampan. Ett ganska enkelt beteende att lära in om man använder sig utav en target, men att fri shejpa bjöd på lite fler utmaningar och kanske tog lite längre tid men det var inte snabbheten som var viktig utan att träna på att lära sig. Mycket viktig kunskap för alla hundar oavsett inlärningsmetoder.
     Han kan även stänga lådor men det har jag aldrig visar förut, men tänkta att när jag ändå är i farten och filmar i pentryt så kan jag ju filma det också.
     Jag har även roat mig med att lära honom dra av mig strumporna, vilket enbart tog ett bar minuter. Men såhär blev slutresultatet av alla trix.
     Ganska kul att jobba med trix man faktiskt kan använda i vardagen även om sannolikheten att jag kommer börja göra det är ganska liten.

     Sjukdagar

     Thursday, October 21st, 2010

     Har sedan i söndags kväll legat mer eller mindre nedbäddad pga sjukdom, en dum förkylning eller något som satte sig långt ned i luftrören utan andra förkylningssymtom. Detta har gett ihållande hostattacker som varit riktigt obehagliga vissa dagar. Dock har jag varit hyfsat klar i huvudet vilket har gjort att jag kunnat uträttat massor med bra saker på datorn som har legat släppande ett längre tag. Är dock inte helt ikapp med allt, men nästan känns det som.

     Dessvärre har det blivit dåligt med hundträningen under veckan och Keep har väl funnit sig i det, men idag brast det väl lite och han har tagit alla chanser till träning som han bara har kunnat. Jag hakade på vid ett tillfälle och fångade upp “bugandet”. Mer detaljerat hur jag gjord går att läsa här Soffshaping – inte bara för den late. Hade även turen att ha videokameran nära till hands och slängde upp den helt spontant när han började bjuda beteenden. Så här blev hela passet vi körde: Fånga buga

     En förtydligan, jag sitter allstå och jobbar med datorn och har en klicker i handen och köttbullar bredvid mig. Som ordnade fram samtidigt som jag riggade upp kameran. Sedan sitter jag och kollar på honom i ögonvrån. Klick och belöning för alla bugningar, när han börjar få flyt på beteendet så slutar jag använda klickern och kastar bara till honom hans belöning. Sista två minuterna blir det mer ett organiserat träningspass där jag jobbar med förståelsen av att hålla kvar armbågarna i backen genom omvänt lockande.

     Förövrigt är det inte en nacken karl som ligger i bakgrunden, utan min pojkvän som råkade halka med på ett bananskal och har shorts på sig även om det inte syns 🙂

     Shejping i soffan

     Wednesday, December 2nd, 2009

     De senaste dagaran har det inte blivit speciellt mycket träning, lydnaden och söket har fått stå tillbaka för skolan. Jag har oftast väldigt svårt att koncentrera mig på flera saker om jag går in för något väldigt mycket och just nu är jag helt inne i pluggandet. Keep tycker jag är ganska tråkig och man märker hur van han är att träna flera gånger om dagen. Lite träning blir det då vi brukar ha minst ett shejping pass på kvällen, min lilla prins som var så seg shejpad för mindre än ett år sedan bjuder massor av fina beteenden nu. För tillfället håller vi på med att få spela död under stimuluskontroll, vilket går riktigt bra.

     Dock tycker inte Keep att denna träning är nog och bjuder väldigt roliga saker när man sitter i soffan. Bakrunden till detta är att oftast när man sitter i soffan så brukar han klia sig på frambenet med hjälp av bakbenet. Detta är ett beteende jag skulle vilja fånga och få kommando på, kanske inte kliandet utan att lyfta upp ett bakben. Så detta har jag klickat för så ofta jag sett det. Igår trillade poletten ned hos Keep, så han stod och lyfte sitt höger bakben stup i kvarten och självklart var man inte sen på att belöna nästan alla försök. Han hade även ganska bra flytt på det så i slutändan tittade jag mer på honom än på den filmen som jag hade tänkt titta på.

     Så istället för att ha lärt honom att ta det lugnt när man sitter i soffan och tittar på TV, så har han lärt sig att det är då man skall bjuda massa olika beteenden. Än är det inte slut heller har flera andra saker jag jobbar på att fånga ex buga och lägga tassen över nosen. Så när vi väl är klara med det så kommer man nog aldrig få en lugn stnd framför TV:n, men det är nog lika bra det den snor ju ändå bara en massa tid från viktigare saker man kan göra. Som att träna hund till exempel.

     Gott och blandat

     Tuesday, November 17th, 2009

     Det märks att det börjar bli vinter när man tränar fler pass inne istället för ute. Har kommit igång och shejpa med Keep och det roliga är att han under ett års träning verkligen har tänt till och bjuder beteenden hej vilt när det är shejping dax. Vi har äntligen fått stimuliskontroll på snurra och hakan i baken, sedan har vi shejpat fram ett “zebra” eller att stå påbakbenen som det heter. Sedan har vi börjat jobba med slide stopet och för att bara tränat två dagar så är jag helt nöjd med framgången med grundfärdigheterna där. Han kan backa upp för en trappa samt backa upp på en stol med bakbenen, måste dock snart ta en paus då han garanterat börjar få träningsvärk av allt backande.

     I lydnaden så kör vi på i ett väldigt lågt tempo och det blir mesta apportering samt fjärren, däremot så har vi fått ett bakslag i fjärren. Han har börjat lägga ned huvudet när han lägger sig ned, men då flyttar han på rumpan då han ska ligga korrekt med bakbenen i paltsliggningen. Så det är bara att gå tillbaka och jobba om den grundfärdigheten.

     Även i söker har jag bestämt mig för att gå tillbaka, är trött på att han istället för att gå raka vägen mellan figuranterna gör ett bakåt slag i rutan. Först hade jag tänkt ropa på honom vid varje figge och mer skicka honom. Men jag vill inte vara med och styra, i söket skall han jobba självständigt så det blir nog till att gå tillbaka och köra om grunden där med. Jaja så går det när man slarvar i början.